Formelle krav til faktura
Formkrav faktura (salgsdokumentasjon)
De formelle krav til faktura jf. bokføringsforskriften § 5-1-1 er:
- nummer og dokumentasjonsdato
- angivelse av partene
- ytelsens art og omfang
- tidspunktet og sted for levering av ytelsen
- vederlag og betalingsforfall
- eventuell merverdiavgift (i NOK) og andre avgifter som knytter seg til transaksjonen
Dersom kjøper skal beregne og betale merverdiavgift etter merverdiavgiftsloven § 11-1 (2), skal salgsdokumentet merkes: "Omvendt avgiftsplikt - Merverdiavgift ikke beregnet".
Dokumentasjonsdato er dato for utstedelse av salgsdokument med mindre annet er bestemt av nevnte forskrift.
Tilleggskrav og andre spesielle krav
Ikke avgiftspliktige tjenester som leveres løpende til fast beløp per periode
For ikke avgiftspliktige tjenester som leveres løpende til fast beløp per periode, kan skriftlig inngått avtale i kombinasjon med betalingsdokumentasjon brukes som salgsdokumentasjon.
Følgende krav gjelder:
- inngått avtale må være skriftlig
- betalingsdokumentasjonen må angi referanse til avtalen
- avtalen må inneholde alle opplysningene som er nevnt i bff. § 5-1-1, se over
Dette kan f.eks. være aktuelt i forbindelse med avgiftsfri utleie av fast eiendom.
Se bff. § 5-1-6a.
Ikke avgiftspliktig medlemskontingent i ideelle organisasjoner
For ikke avgiftspliktig medlemskontingent i ideelle organisasjoner, kan betalingsdokumentasjon brukes som salgsdokumentasjon.
Følgende krav gjelder:
- betalingsdokumentasjon skal inneholde opplysninger som nevnt i bff. § 5-1-1 første ledd nr. 2 til 5, se over
Beltemotorsykkel
Kjennemerke skal angis i salgsdokumentet for beltemotorsykkel som nevnt i merverdiavgiftsforskriften § 1-3-1 (2) ved:
- salg av beltemotorsykkel
- salg av tjenester til vedlikehold, reparasjon, påkostning og ombygging av beltemotorsykkel
- omsetning av varer ved utføring av slike tjenester
Petroleumsutvinning og rørledningstransport
Dokumentasjonen av salg og/eller uttak av petroleum skal inneholde opplysninger om:
- hvem som kjøper
- når kontrakten er inngått
- når petroleumen passerte leveringsstedet (det leveringssted som er lagt til grunn for det enkelte normprisvedtak)
- petroleumens art
- leveringsvilkår
- kredittid
- betalingsvaluta
- fraktbeløp (ved andre leveringsvilkår enn FOB)
- kvantum
- faktura, eller avregningspris pr. enhet
- salg eller uttak etter faktura- eller avregningspris
Videreforhandlere av brukte varer, kunstverk, samleobjekter eller antikviteter
Dokumentasjon av kjøp
Ved kjøp av brukte varer, kunstverk, samleobjekter eller antikviteter fra selger som ikke er bokføringspliktig kan avregningsseddel eller annet bilag som videreforhandleren utsteder brukes som salgsdokument. Salgsdokumentet skal inneholde følgende spesifikasjoner:
- videreforhandlerens navn
- kjøpsdato
- kjøpssum
- en klar beskrivelse av varen samt antall, størrelse, mengde eller vekt
- navn og adresse til den person gjenstanden er ervervet fra
- signatur av den som avhender gjenstanden
Samlede innkjøp med enhetspris på mindre enn kr 300 skal også fremgå av salgsdokumentet.
Se bff. § 8-10-3.
Dokumentasjon av salg
En avgiftspliktig videreforhandler som benytter avanse som beregningsgrunnlag for utgående merverdiavgift ved videresalg, skal utstede særskilt salgsdokument.
Følgende gjelder for salgsdokumentet:
- gjenstandens nummer skal påføres
- avgiftsbeløpet skal ikke angis
- det skal fremgå at avgiftsbeløp, som er inkludert i prisen, ikke er fradragsberettiget som inngående avgift
Se bff. § 8-10-4.
Finansvirksomhet
Finansvirksomhet som kjøper og selger finansielle instrumenter kan benytte sluttsedler som salgsdokument.
Finansvirksomhet som har transaksjoner i form av utlån/kreditt/finansiering til eller innskudd/forvaltningsoppdrag fra kunder, og som etter avtale med kundene kan belaste kunden direkte for utførte tjenester via kontoforhold, kan benytte kontoutskrift som salgsdokument.
Sluttsedler og kontoutskrift skal inneholde opplysninger som nevnt i bff. kapittel 5-1. Kravet i bff. § 5-1-3 om fortløpende nummerering av salgsdokument kan likevel erstattes av angivelse av kundens kontonummer og et fortløpende nummer på kundenivå.
Foretak som utsteder kredittkort
Foretak som utsteder kredittkort er underlagt Finanstilsynet. Finanstilsynsloven § 3 fastsetter at Finanstilsynet skal se til at institusjonene underlagt tilsyn virker på en hensiktsmessig og trygg måte og at tilsynet skal se til at institusjonene i sin virksomhet ivaretar interessene og rettighetene til forbrukerne.
Tilsynet har fastsatt følgende retningslinjer for institusjonens virksomhet, se RFT 10/2016:
- Foretaket skal ikke øke kredittrammen uten søknad fra kunden og bør alltid avslå en søknad om kredittkort dersom kredittvurderingen er negativ.
- Opplysningene i kontoutskriften, se finansavtaleloven § 48a, skal stå på fakturaen eller i et vedlegg til fakturaen. Opplysningene skal gis hver måned, og opplysningene skal være godt synlige.
- På alle fakturasystem skal beløpsfeltet på fakturaen vise samlet utestående kreditt. Kunden skal gis informasjon på fakturaen om at beløpet kan endres til et lavere beløp og hvilket beløp som minimum må betales.
- Alle fakturaer der kunden har utestående kreditt, skal innholde en tabell som viser kostnadene ved ulike betalingsløsninger.
Forsikringsselskaper og pensjonsforetak
Dersom polisedokumentet inneholde opplysninger som nevnt i bff. kapittel 5-1, kan dette benyttes som salgsdokument.
Kravet i bff. § 5-1-3 om fortløpende nummerering av salgsdokument kan erstattes av angivelse av polisenummer/forsikringsavtalenummer og termin.
Se bff. § 8-14-2.
Kraftbransjen
Med virkning fra 12. mars 2018 kan leverandører i kraftbransjen samfakturere nettleie og elektrisk energi uten å søke dispensasjon.
Den ene leverandøren kan altså utstede salgsdokument på vegne av den andre, og det kan brukes felles nummerserie. Kravene til salgsdokumentets innhold i bokføringsforskriftens delkapittel 5-1 gjelder for øvrig for hver av partenes omsetning. Se bff. § 8-15-1.
Offentlige virksomheter skal kreve e-faktura
Forskrift om elektronisk faktura i offentlige anskaffelser trådte i kraft 2. april 2019, og vil gjelde for anskaffelser som starter etter dette. Forskriften omfatter både stat og kommune, og sier at alle offentlige virksomheter som er omfattet av lov om offentlige anskaffelser, skal kreve elektronisk faktura på elektronisk handelsformat (EHF). Leverandører som vil være med i konkurransen om å levere varer og tjenester til det offentlige må forholde seg til den nye forskriften. Dette vil bidra til økt digitalisering i næringslivet og sørge for at en større del av anskaffelsesprosessen blir digital. Dette sparer både oppdragsgivere og leverandører for tid og penger. Bruk av e-faktura kan bidra til at det gjøres færre feil, redusert tidsbruk, mindre papir og til at faktura betales ved forfall. Det åpner for kortere betalingsfrister, og er bra for miljøet.
Forskriften implementerer EUs direktiv 2014/55EU om elektronisk faktura i offentlige innkjøp og gjelder anskaffelser av varer og tjenester over 100 000 kroner eksklusive merverdiavgift. Forskriften viderefører det som for mange allerede er praksis, men betyr at også mer enn 135 000 næringsdrivende kan ta i bruk den nye versjonen av EHF-faktura.
Elektronisk handelsformat (EHF) er en standard for elektronisk utveksling av informasjon mellom oppdragsgiver og leverandør gjennom hele anskaffelsesprosessen. Standarden gjør at dokumenter som sendes fra for eksempel en oppdragsgiver, kunne leses av leverandørens datasystem selv om systemene er ulike.
Informasjon om hvordan du som offentlig innkjøper eller leverandør til offentlig sektor kan komme i gang med elektronisk fakturering på det nye standardformatet og gjennom PEPPOL-nettverket finner du på Difis nettsider.
Omvendt fakturering - kjøper utsteder faktura på vegne av selger
Bokføringsforskriften § 5-2-1 sier at salgsdokumentet skal utstedes av selger, men at bokføringspliktig som kjøper varer eller tjenester fra ikke-bokføringspliktig selger, likevel kan utstede salgsdokumentet på vegne av selger.
Videre angir bff. § 5-2-1 tredje ledd hvilke bokføringspliktige kjøpere som kan utstede salgsdokumentasjon på vegne av selger.
Kjøper som alene besitter grunnlaget for vederlaget i salgsdokumentasjonen
Reglen i bff. § 5-2-1 tredje ledd bokstav e har som forutsetning at kjøper alene besitter hele eller deler av materialet for beregning av omfang, vekt, kvalitet eller lignende som grunnlag for utbetaling av provisjon eller annet vederlag til selgeren. Dersom selger også besitter hele eller deler av dette må det søkes dispensasjon etter bff. § 5-2-8 for at kjøper skal kunne utstede salgsdokumentasjonen.
Skattedirektoratet understreker i SKD 300609 at det er en forutsetning for at kjøper skal kunne utstede salgsdokument etter bokføringsforskriften § 5-2-1 tredje ledd bokstav e, at ikke selgeren selv kjenner til grunnlaget det skal faktureres etter. Dette betyr at dersom både kjøper og selger sitter inne med hele fakturagrunnlaget, så er det fortsatt selger som skal utstede salgsdokument iht. hovedregelen i bokføringsforskriften § 5-2-1 første ledd. Dersom det derimot er slik at selgeren må innhente hele eller deler av fakturagrunnlaget fra kjøperen, kan unntaksbestemmelsen i bff. § 5-2-1 annet ledd bokstav e benyttes. Se også omtale av dette prinsipputtalelse fra 23.03.17.
Med virkning fra 1. juni 2019 er Skattedirektoratets myndighet til å gjøre unntak ved enkeltvedtak etter bokføringsloven, bokføringsforskriften og regnskapsloven delegert til skattekontoret. Se nærmere om hvor søknad sendes, innehold mv på Skatteetatens sider.
Se nærmere om nummerering av omvendt faktura under.
Krav til innholdet i salgsdokumentasjonen
Kjøper som utsteder en "omvendt faktura" må utstede salgsdokument med de nødvendige opplysninger med seg selv som kjøper og motparten som selger. Innholdet for øvrig i salgsdokumentet skal følge kravene i bff. § 5-1-1 som omtales ovenfor i temaet her.
Se allikevel nærmere om nummerering av omvendt faktura under.
Der det kjøpes varer eller tjenester fra ikke-bokføringspliktig selger og salgsdokument utstedes i henhold til bff. § 5-2-1 første ledd, vil bokføringsforskriftens regler om salgsdokumentets innhold ikke gjelde selgeren. Kjøper må i et slikt tilfelle utstede salgsdokument som inneholder de nødvendige opplysninger med den ikke-bokføringspliktige som selger og seg selv som kjøper. Se nærmere om nummerering av omvendt faktura under.
Stikkord:
- innhold salgsdokument,
- kreditnota,
- salgsdokument,
- salgsdokumetets innhold,
- faktura,
- salgslegitimasjon,
- kvittering,
- salgsdokumentasjon,
- omsetning,
- formalkrav,
Kontering
- Aksjekapital
- Aktivering eller kostnadsføring?
- Allmenninger
- Ambassader og konsulater
- A-meldingen
- Anleggsbidrag
- Ansattes kjøp av aksjer til underkurs
- Ansattes kontingenter
- A-ordningen
- Arbeidsgiver kjøper inn overtidsmat til ansatt
- Arbeidsgivers dekning av pass, vaksiner mm.
- Arbeidsreise - yrkesreise
- Autorisasjonsgebyr for regnskapsfører
- Aviser til ansatte
- Aviser, tidsskrifter og bøker til bruk i virksomheten
- Avlingsskadeerstatning
- Avløser - jordbruk
- Avtalefestet pensjon (AFP)
- Bank- og kortgebyr
- Bankinnskudd i valuta
- Bankinnskudd, kontanter og lignende
- Barnehage for ansatte
- Barnehagevirksomhet
- Begravelser og begravelsesbyråer
- Begrensninger i opplysnings-, skatte- og avgiftsplikt for lønn og andre ytelser
- Behandlingsforsikring
- Beite
- Beregning av feriepenger
- Betalbar skatt - upersonlige skattytere
- Betalingsterminaler
- Bidrag til Tilsynsrådet for advokatvirksomhet
- Bilforhandlere
- Bilgodtgjørelse
- Bilgodtgjørelse elbil
- Blinking - skogbruk
- Blogging
- Bokføring av innførselsmva
- Bokføring og behandling av kontoutdrag fra Tollvesenet
- Bokføringsplikt
- Bokføringsregler lønn
- Bompengeinntekter
- Bompenger
- Bonus i arbeidsforhold
- Bonuspoeng
- Branntekniske tjenester
- Brukte varer, antikviteter og samleobjekter
- Brutto- eller nettoføring i resultatet
- Buskap
- Byggelånsrenter
- Bygninger i jord og skogbruk
- Bygningsmessige anlegg
- Bøter og gebyrer dekket av arbeidsgiver
- Båtplasser
- Dagbot
- Databriller
- Datautstyr til bruk i virksomheten
- Depositum
- Diett innland
- Diett langtransport
- Diett pensjonat, hybel, brakke eller privat
- Diett utland
- Diverse varer
- Domene
- Drift av bedriftslegekontor
- Driftstilskudd bedriftskantine
- Egenandel ved bruk av skadeforsikring
- Egenkapital
- Egenkapitalmetoden
- Egne aksjer
- Eiendomsskatt
- Ekspropriasjon
- Elbil som firmabil
- Elbil til bruk i virksomheten
- Elektronisk kommunikasjon
- Elsykkel
- Enkel resultatdisponering
- Enkeltpersonforetak
- Enkeltpersonforetak - oversikt
- Erstatning
- Erstatning ved oppsigelse
- Etterlønn
- Etterpensjon
- Fakturagebyr
- Fallrettigheter
- Fangdammer
- Fast eiendom - leie
- Fast eiendom - utleie
- Fergekostnader
- Feriereise eller familiens deltakelse på tjenestereise
- Finansielle og operasjonelle leieavtaler
- Finansielle tjenester
- Finansskatt på alminnelig inntekt
- Finansskatt på avsetninger
- Finansskatt på feriepenger
- Finansskatt på lønn
- Firmabil
- Firmabåt
- Firmahytte for ansatte
- Firmahytte i virksomheten
- Fisk
- Fjernleverbare tjenester - snudd avregning
- Flyttekostnader
- Forholdsmessig fradrag merverdiavgift
- Formidling og utleie av arbeidskraft
- Formidling og utleie av arbeidskraft som utfører helsetjenester
- Formkrav faktura (salgsdokumentasjon)
- Formelle krav til faktura
De formelle krav til faktura jf. bokføringsforskriften § 5-1-1 er:
- nummer og dokumentasjonsdato
- angivelse av partene
- ytelsens art og omfang
- tidspunktet og sted for levering av ytelsen
- vederlag og betalingsforfall
- eventuell merverdiavgift (i NOK) og andre avgifter som knytter seg til transaksjonen
Dersom kjøper skal beregne og betale merverdiavgift etter merverdiavgiftsloven § 11-1 (2), skal salgsdokumentet merkes: "Omvendt avgiftsplikt - Merverdiavgift ikke beregnet".
Dokumentasjonsdato er dato for utstedelse av salgsdokument med mindre annet er bestemt av nevnte forskrift.
Tilleggskrav og andre spesielle krav
Ikke avgiftspliktige tjenester som leveres løpende til fast beløp per periode
For ikke avgiftspliktige tjenester som leveres løpende til fast beløp per periode, kan skriftlig inngått avtale i kombinasjon med betalingsdokumentasjon brukes som salgsdokumentasjon.
Følgende krav gjelder:
- inngått avtale må være skriftlig
- betalingsdokumentasjonen må angi referanse til avtalen
- avtalen må inneholde alle opplysningene som er nevnt i bff. § 5-1-1, se over
Dette kan f.eks. være aktuelt i forbindelse med avgiftsfri utleie av fast eiendom.
Se bff. § 5-1-6a.
Ikke avgiftspliktig medlemskontingent i ideelle organisasjoner
For ikke avgiftspliktig medlemskontingent i ideelle organisasjoner, kan betalingsdokumentasjon brukes som salgsdokumentasjon.
Følgende krav gjelder:
- betalingsdokumentasjon skal inneholde opplysninger som nevnt i bff. § 5-1-1 første ledd nr. 2 til 5, se over
Beltemotorsykkel
Kjennemerke skal angis i salgsdokumentet for beltemotorsykkel som nevnt i merverdiavgiftsforskriften § 1-3-1 (2) ved:
- salg av beltemotorsykkel
- salg av tjenester til vedlikehold, reparasjon, påkostning og ombygging av beltemotorsykkel
- omsetning av varer ved utføring av slike tjenester
Petroleumsutvinning og rørledningstransport
Dokumentasjonen av salg og/eller uttak av petroleum skal inneholde opplysninger om:
- hvem som kjøper
- når kontrakten er inngått
- når petroleumen passerte leveringsstedet (det leveringssted som er lagt til grunn for det enkelte normprisvedtak)
- petroleumens art
- leveringsvilkår
- kredittid
- betalingsvaluta
- fraktbeløp (ved andre leveringsvilkår enn FOB)
- kvantum
- faktura, eller avregningspris pr. enhet
- salg eller uttak etter faktura- eller avregningspris
Videreforhandlere av brukte varer, kunstverk, samleobjekter eller antikviteter
Dokumentasjon av kjøp
Ved kjøp av brukte varer, kunstverk, samleobjekter eller antikviteter fra selger som ikke er bokføringspliktig kan avregningsseddel eller annet bilag som videreforhandleren utsteder brukes som salgsdokument. Salgsdokumentet skal inneholde følgende spesifikasjoner:
- videreforhandlerens navn
- kjøpsdato
- kjøpssum
- en klar beskrivelse av varen samt antall, størrelse, mengde eller vekt
- navn og adresse til den person gjenstanden er ervervet fra
- signatur av den som avhender gjenstanden
Samlede innkjøp med enhetspris på mindre enn kr 300 skal også fremgå av salgsdokumentet.
Se bff. § 8-10-3.
Dokumentasjon av salg
En avgiftspliktig videreforhandler som benytter avanse som beregningsgrunnlag for utgående merverdiavgift ved videresalg, skal utstede særskilt salgsdokument.
Følgende gjelder for salgsdokumentet:
- gjenstandens nummer skal påføres
- avgiftsbeløpet skal ikke angis
- det skal fremgå at avgiftsbeløp, som er inkludert i prisen, ikke er fradragsberettiget som inngående avgift
Se bff. § 8-10-4.
Finansvirksomhet
Finansvirksomhet som kjøper og selger finansielle instrumenter kan benytte sluttsedler som salgsdokument.
Finansvirksomhet som har transaksjoner i form av utlån/kreditt/finansiering til eller innskudd/forvaltningsoppdrag fra kunder, og som etter avtale med kundene kan belaste kunden direkte for utførte tjenester via kontoforhold, kan benytte kontoutskrift som salgsdokument.
Sluttsedler og kontoutskrift skal inneholde opplysninger som nevnt i bff. kapittel 5-1. Kravet i bff. § 5-1-3 om fortløpende nummerering av salgsdokument kan likevel erstattes av angivelse av kundens kontonummer og et fortløpende nummer på kundenivå.
Foretak som utsteder kredittkort
Foretak som utsteder kredittkort er underlagt Finanstilsynet. Finanstilsynsloven § 3 fastsetter at Finanstilsynet skal se til at institusjonene underlagt tilsyn virker på en hensiktsmessig og trygg måte og at tilsynet skal se til at institusjonene i sin virksomhet ivaretar interessene og rettighetene til forbrukerne.
Tilsynet har fastsatt følgende retningslinjer for institusjonens virksomhet, se RFT 10/2016:
- Foretaket skal ikke øke kredittrammen uten søknad fra kunden og bør alltid avslå en søknad om kredittkort dersom kredittvurderingen er negativ.
- Opplysningene i kontoutskriften, se finansavtaleloven § 48a, skal stå på fakturaen eller i et vedlegg til fakturaen. Opplysningene skal gis hver måned, og opplysningene skal være godt synlige.
- På alle fakturasystem skal beløpsfeltet på fakturaen vise samlet utestående kreditt. Kunden skal gis informasjon på fakturaen om at beløpet kan endres til et lavere beløp og hvilket beløp som minimum må betales.
- Alle fakturaer der kunden har utestående kreditt, skal innholde en tabell som viser kostnadene ved ulike betalingsløsninger.
Forsikringsselskaper og pensjonsforetak
Dersom polisedokumentet inneholde opplysninger som nevnt i bff. kapittel 5-1, kan dette benyttes som salgsdokument.
Kravet i bff. § 5-1-3 om fortløpende nummerering av salgsdokument kan erstattes av angivelse av polisenummer/forsikringsavtalenummer og termin.
Se bff. § 8-14-2.
Kraftbransjen
Med virkning fra 12. mars 2018 kan leverandører i kraftbransjen samfakturere nettleie og elektrisk energi uten å søke dispensasjon.
Den ene leverandøren kan altså utstede salgsdokument på vegne av den andre, og det kan brukes felles nummerserie. Kravene til salgsdokumentets innhold i bokføringsforskriftens delkapittel 5-1 gjelder for øvrig for hver av partenes omsetning. Se bff. § 8-15-1.
Offentlige virksomheter skal kreve e-faktura
Forskrift om elektronisk faktura i offentlige anskaffelser trådte i kraft 2. april 2019, og vil gjelde for anskaffelser som starter etter dette. Forskriften omfatter både stat og kommune, og sier at alle offentlige virksomheter som er omfattet av lov om offentlige anskaffelser, skal kreve elektronisk faktura på elektronisk handelsformat (EHF). Leverandører som vil være med i konkurransen om å levere varer og tjenester til det offentlige må forholde seg til den nye forskriften. Dette vil bidra til økt digitalisering i næringslivet og sørge for at en større del av anskaffelsesprosessen blir digital. Dette sparer både oppdragsgivere og leverandører for tid og penger. Bruk av e-faktura kan bidra til at det gjøres færre feil, redusert tidsbruk, mindre papir og til at faktura betales ved forfall. Det åpner for kortere betalingsfrister, og er bra for miljøet.
Forskriften implementerer EUs direktiv 2014/55EU om elektronisk faktura i offentlige innkjøp og gjelder anskaffelser av varer og tjenester over 100 000 kroner eksklusive merverdiavgift. Forskriften viderefører det som for mange allerede er praksis, men betyr at også mer enn 135 000 næringsdrivende kan ta i bruk den nye versjonen av EHF-faktura.
Elektronisk handelsformat (EHF) er en standard for elektronisk utveksling av informasjon mellom oppdragsgiver og leverandør gjennom hele anskaffelsesprosessen. Standarden gjør at dokumenter som sendes fra for eksempel en oppdragsgiver, kunne leses av leverandørens datasystem selv om systemene er ulike.
Informasjon om hvordan du som offentlig innkjøper eller leverandør til offentlig sektor kan komme i gang med elektronisk fakturering på det nye standardformatet og gjennom PEPPOL-nettverket finner du på Difis nettsider.
Omvendt fakturering - kjøper utsteder faktura på vegne av selger
Bokføringsforskriften § 5-2-1 sier at salgsdokumentet skal utstedes av selger, men at bokføringspliktig som kjøper varer eller tjenester fra ikke-bokføringspliktig selger, likevel kan utstede salgsdokumentet på vegne av selger.
Videre angir bff. § 5-2-1 tredje ledd hvilke bokføringspliktige kjøpere som kan utstede salgsdokumentasjon på vegne av selger.
Kjøper som alene besitter grunnlaget for vederlaget i salgsdokumentasjonen
Reglen i bff. § 5-2-1 tredje ledd bokstav e har som forutsetning at kjøper alene besitter hele eller deler av materialet for beregning av omfang, vekt, kvalitet eller lignende som grunnlag for utbetaling av provisjon eller annet vederlag til selgeren. Dersom selger også besitter hele eller deler av dette må det søkes dispensasjon etter bff. § 5-2-8 for at kjøper skal kunne utstede salgsdokumentasjonen.
Skattedirektoratet understreker i SKD 300609 at det er en forutsetning for at kjøper skal kunne utstede salgsdokument etter bokføringsforskriften § 5-2-1 tredje ledd bokstav e, at ikke selgeren selv kjenner til grunnlaget det skal faktureres etter. Dette betyr at dersom både kjøper og selger sitter inne med hele fakturagrunnlaget, så er det fortsatt selger som skal utstede salgsdokument iht. hovedregelen i bokføringsforskriften § 5-2-1 første ledd. Dersom det derimot er slik at selgeren må innhente hele eller deler av fakturagrunnlaget fra kjøperen, kan unntaksbestemmelsen i bff. § 5-2-1 annet ledd bokstav e benyttes. Se også omtale av dette prinsipputtalelse fra 23.03.17.
Med virkning fra 1. juni 2019 er Skattedirektoratets myndighet til å gjøre unntak ved enkeltvedtak etter bokføringsloven, bokføringsforskriften og regnskapsloven delegert til skattekontoret. Se nærmere om hvor søknad sendes, innehold mv på Skatteetatens sider.
Se nærmere om nummerering av omvendt faktura under.
Krav til innholdet i salgsdokumentasjonen
Kjøper som utsteder en "omvendt faktura" må utstede salgsdokument med de nødvendige opplysninger med seg selv som kjøper og motparten som selger. Innholdet for øvrig i salgsdokumentet skal følge kravene i bff. § 5-1-1 som omtales ovenfor i temaet her.
Se allikevel nærmere om nummerering av omvendt faktura under.
Der det kjøpes varer eller tjenester fra ikke-bokføringspliktig selger og salgsdokument utstedes i henhold til bff. § 5-2-1 første ledd, vil bokføringsforskriftens regler om salgsdokumentets innhold ikke gjelde selgeren. Kjøper må i et slikt tilfelle utstede salgsdokument som inneholder de nødvendige opplysninger med den ikke-bokføringspliktige som selger og seg selv som kjøper. Se nærmere om nummerering av omvendt faktura under.
- Forfallsdato
- Språk
- Angivelse av partene
- Nummerering og datering
- Tidspunkt og sted for levering av ytelsen
- Vederlag ved formidling og inngangspenger/garderobeavgift ved serveringssteder
- Valuta
- Øreavrunding av vederlag
- Merverdiavgift
- Formelle krav til faktura
- Fornøyelsesparker og opplevelsessentre
- Forpaktning
- Forpleiningsgodtgjørelse
- Forsikringer for ansatte
- Forsikringer for virksomheten
- Forsinkelsesgebyr på årsregnskapet
- Forsinkelsesrenter
- Forsinkelsesrenter på arbeidsgiveravgift, forskuddsskatt og finansskatt
- Forsinkelsesrenter på skatt og merverdiavgift
- Forskning og utvikling
- Forskudd på utgiftsgodtgjørelse
- Forskuddsfakturering
- Forskuddsskatt i AS (upersonlige skattytere)
- Franchiseavtaler
- Fri bolig
- Fri bruk av arbeidstøy, uniform etc.
- Fri kost og losji
- Frister
- Frisør og skjønnhetspleie for ansatte
- Frisørvirksomhet
- Frivillig registrering for utleie
- Frukt og bær
- Føring og oppbevaring av personallister
- Førstehjelpskurs
- Førstehjelpsutstyr
- Garanti - og reklamasjonskostnader ved salget
- Garantireparasjoner
- Gavekort og tilgodelapper
- Gaver til ansatte
- Gaver til forretningsforbindelser
- Gaver til organisasjoner o.l.
- Generelt om merverdiavgift i jord- og skogbruk
- Gjeld til kredittinstitusjoner
- Gjeldsettergivelse
- Gjerde
- Gjødsel
- Godkjente frivillige organisasjoner - fradragsberettigede gaver
- Godstransport
- Godtgjørelse av hjemmekontorkostnader
- Goodwill
- Gramo- og Tonoavgift
- Grensen mellom arbeid og virksomhet
- Gårdsveier og gårdsplasser
- Hagebruk/gartneri
- Helsetjenester for ansatte
- Helt eller delvis fri bruk/utlån av kapitalgjenstander mv. (unntatt bil og bolig)
- Hjemme-PC
- Hjemmeside
- HMS-kort for renholdsbransjen
- HMS-kort på bygge- og anleggsplasser
- Honorar til utenlandske artister og idrettsutøvere
- Hotell- og annen overnattingsvirksomhet
- Hotellopphold
- Hvitvasking
- Ideelle organisasjoner og foreninger
- Idrettsarrangementer mv.
- Immaterielle eiendeler
- Individuell pensjonssparing
- Innleie av arbeidskraft
- Inntekter fra styrearbeid
- Inseminasjon og springpenger
- Intern kontroll
- Internprising (transfer pricing)
- Inventar og utstyr til trimrom
- Inventar til bruk i virksomheten
- Investering i aksjer og andeler som er anleggsmidler
- Investering i annet foretak i samme konsern
- Investering i datterselskap
- Investering i tilknyttet selskap
- Jordbruk og skogbruk
- Jordbruk og skogbruk - innkjøp
- Jordbruk og skogbruk - kjøp fast eiendom
- Jordbruk og skogbruk - oppføring og påkostning fast eiendom
- Jordbruk og skogbruk - salg næringsmidler
- Jordbruk og skogbruk - uttak av produkter
- Jordbruksfradrag
- Juridiske tjenester
- Justering av inngående mva
- Kaffemaskin og vannkjøler
- Kantine for ansatte
- Kapitalforhøyelse - regnskapsregler
- Kapitalnedsettelse - regnskapsregler
- Kartverkets distribusjon av diverse opplysninger
- Kassedifferanse
- Kinovirksomhet
- Kjøp av driftsmidler
- Kjøp av driftsmidler for utleie
- Kjøp av fartøy, skip, ferger og båter
- Kjøp av fast eiendom i næring
- Kjøp av mat- og drikkevarer i serveringsvirksomhet
- Kjøp av mobiltelefon, PC, nettbrett
- Kjøp av programvare
- Kjøp av reklame og markedsføring
- Kjøp av strøm, elektrisitet og brensel
- Kjøp av tjenester
- Kjøp av tjenester ved ansettelser
- Kjøp av utvidet garanti
- Kjøp fra arbeidstaker
- Kjøp og leie av inventar til kantine
- Kjøp og salg av aksjer
- Kjøp og salg av alkohol og tobakk
- Kjøp og salg av gull
- Kjøpers inkassogebyr og inkassosalær
- Kjørebok
- Kommunenummer
- Kommunesammenslåing - justeringsreglene
- Kompensasjon og kompensasjonstillegg utland
- Konsernbidrag - kostmetoden
- Konsernkontoordninger
- Kontantkasse
- Kontingenter til medlemmene
- Kontohjelp
- Kontorrekvisita
- Kortsiktig gjeld
- Kost og losji for sjøfolk og sokkelarbeidere
- Kostmetoden
- Kostnad lokaler og fast bygningsinventar
- Kostnadsfradrag for yrkesbil og tilbakeføring av privat bruk
- Kraftforetak
- Kranselag
- Krav på aksjeinnskudd
- Krav til betaling via bank
- Krav til reiseregningen
- Kredittkjøpskostnader
- Kringkastingsavgift
- Kundefordringer
- Kundeutbytte Gjensidige Forsikring
- Kunst og kultur
- Kunstverk
- Langsiktig gjeld
- Leasing
- Leasing av elbil
- Legemidler og medisiner
- Leie av diverse utstyr
- Leie av maskiner til bruk i virksomheten
- Leie av møte- og konferanserom fra hoteller o.l.
- Leie av parkeringsplasser
- Leie av personkjøretøy
- Leie av varebil klasse 2, lastebil, traktor
- Leie og utleie av plass for torghandel, gatehandel og stands
- Lisenser
- Luftfartøy
- Lærlingtilskudd
- Lønns- og pensjonskostnader (RF-1022)
- Lån til aksjonær / deltaker
- Lån til foretak i samme konsern
- Låneutgifter
- Markedsstøtte, hyllestøtte mv.
- Maskiner til bruk i virksomheten
- Matkuponger
- Matpenger ved overtid
- Matvarer og drikkevarer (næringsmidler)
- Medisin til dyr
- Melkekvoter
- Merverdiavgift - anleggsbidragsmodellen og justeringsmodellen
- Merverdiavgift og OPS
- Merverdiavgift ved interessefellesskap
- Miljøgebyr og miljøavgift
- Motorsag
- Motregning
- MVA - Brukerdrevet kafé i kommunal virksomhet
- Mva-kompensasjon - Asylmottak
- Mva-kompensasjon - Flyktningebolig - mindreårige
- Mva-kompensasjon - sosiale ytelser
- Mva-kompensasjon eller næring i konkurranse med andre?
- Mva-kompensasjon for borettslag og boligsameier
- Mva-kompensasjon for matservering
- MVA-meldingen (Skattemelding for merverdiavgift)
- Nattillegg innland
- Naturalytelser
- Nedskrivning anleggsmidler - bokføring
- Ny regnskapsfører- og revisorlovgivning
- Nydyrking
- Nøkkelmannsforsikring
- Obligasjoner og andre langsiktige fordringer
- Obligatorisk tjenestepensjon o.l.
- Offentlig infrastruktur - Avinor-dommen
- Offentlig myndighetsutøvelse
- Offentlige avgifter og gebyrer
- Offentlige tilskudd
- Omkostninger ved låneopptak mv.
- Omregistreringsavgift
- Omsetning av arbeidstøy
- Operasjon dagsverk
- Oppbevaringstid
- Oppføring av bygg
- Oppkjøp av virksomhet
- Oppstalling av hest
- Oppstartingskostnader og kostnader ved prøveproduksjon
- Opptjente, ikke fakturerte inntekter
- Opsjoner i arbeidsforhold
- Oversettingstjenester
- Parkering for ansatte
- Parkering på tjenestereiser
- Patenter og varemerker
- Pendlere
- Pengespill og automater
- Pensjonsforpliktelser
- Periodisering
- Personalrabatter
- Personkjøretøy i virksomheten
- Persontransportvirksomhet
- Personvernregler - GDPR
- Piggdekkoblater
- Planering av jordbrukseiendom
- Plantevernmidler
- Plattformer og rørledninger
- Porto
- Premier til bruk i virksomheten
- Proformafaktura
- Prosjektregnskap i bygge- og anleggsvirksomhet og verftsindustri
- Purregebyr
- Purring og inkasso
- Påkostning, vedlikehold og reparasjon av fast eiendom
- Påkostninger og vedlikehold
- Påløpte renter
- Rabatter og bonuser
- Realisasjon - jordbruk og skogbruk
- Refusjon av overtidsmat
- Refusjon av overtidsmat etter tariffavtale eller statlig regulativ
- Refusjon av reisekostnader
- Refusjon av sykepenger, foreldrepenger mm. fra NAV
- Registrering i merverdiavgiftsregisteret
- Registrering i merverdiavgiftsregisteret ved representant
- Regnskaps- og revisjonstjenester
- Regnskaps-, bokførings- og revisjonsplikt etter selskapsform
- Regnskapsførers dokumentasjon for etterutdanning
- Rekvisita
- Renhold
- Renovasjon, vann og avløp
- Rens og vask av arbeidstøy
- Renteinntekter på bankinnskudd
- Renteinntekter ved ytelser og formidling av kreditt
- Representasjon
- Retur av solgte varer
- Rimelig måltid ved pålagt overtid
- Rimelige lån i arbeidsforhold
- Risikostyring og internkontroll i finansiell virksomhet og regnskapsførerselskap
- Salg av alternativ behandling
- Salg av aviser utgitt på papir
- Salg av bergingstjenester
- Salg av biologisk materiale
- Salg av brukt datautstyr til arbeidstaker
- Salg av brukte kjøretøy (driftsmiddel)
- Salg av driftsmidler
- Salg av elektroniske kommunikasjonstjenester
- Salg av elektroniske nyhetstjenester
- Salg av fartøy, skip, ferger og båter
- Salg av fast eiendom i næring
- Salg av firmahytte
- Salg av gatemagasin til vanskeligstilte
- Salg av helsetjenester
- Salg av honning
- Salg av idrettsaktiviteter
- Salg av jakt- og fiskerettigheter
- Salg av melk
- Salg av programvare
- Salg av reklame og markedsføring
- Salg av reklameplass
- Salg av strøm, elektrisitet og brensel
- Salg av tidsskrift i siste omsetningsledd
- Salg av tjenester
- Salg av varer og tjenester i tilknytning til helsetjenester
- Salg av varer og tjenester til utlandet
- Salg av ved
- Salg fra kantine
- Salg fra kiosk
- Salg fra serveringssted
- Salg og utleie av bøker i siste omsetningsledd
- Salg og utleie av datautstyr
- Salg og utleie av inventar
- Salg og utleie av maskiner
- Salg teletjenester og kommunikasjonsutstyr
- Salg til arbeidstaker
- Salgsinntekt
- Salgsmateriell
- Selgers inkassogebyr
- Servering i møter
- Servering til ansatte
- Serviceavtale ved kjøp og salg av varer
- Seterbygninger
- Skattefunn
- Skattefunn - bokføringen
- Skattefunn - Innkjøpt FoU-tjenester
- Skattefunn - Kostnader og fradrag
- Skatteoppgjøret i AS (upersonlige skattytere)
- Skogbruk - generelt
- Skogbruk - skogfond
- Skybaserte løsninger - Cloud Computing
- Slik beregner du MVA
- Sluttvederlag
- Smusstillegg
- Sosiale arrangementer
- Sosiale tjenester
- Sponsing
- Stiftelseskostnader
- Stipender
- Studiereiser/kongresser
- Supportavtaler
- Søknad om personlig konsesjon - regnskapsfører
- Søknad om personlig konsesjon - revisor
- Tap på fordring
- Taxfree
- Tilbakebetaling av utenlandsk merverdiavgift ved netthandel
- Tilknytningsavgift til vann og kloakk
- Tilleggsskatt
- Tinglysingsgebyr og dokumentavgift
- Tips i serveringsvirksomhet
- Tollgebyr
- Tomter
- Trafikkforsikringsavgift
- Traktor og traktorarbeid
- Transaksjonskostnader
- Treningsordninger for ansatte
- Trykking av menighetsblad, skoleaviser og gatemagasin
- Trykksaker
- Tvangsmulkt ved forsinket levering
- Tyveri og underslag av varer og kontanter
- Undervisning og kurs
- Undervisning og kurs for ansatte
- Uniforms- og arbeidstøygodtgjørelse
- Utbetaling av feriepenger
- Utbetaling av styrehonorar
- Utbytte - kostmetoden
- Utdanning finansiert av arbeidsgiver
- Utgifter til fjerning og opprydding
- Utleggstrekk
- Utleie av diverse utstyr
- Utleie av driftsmidler
- Utleie av fartøy, skip, ferger og båter
- Utleie av kjøretøy
- Utleie av parkeringsplasser
- Utleie av utstyr mellom næringsdrivende som yter helsetjenester
- Utsatt skatt / utsatt skattefordel
- Utsmykning av kontorlokaler
- Uttak av arbeidstøy til ansatte
- Uttak av gaver fra eget lager
- Uttak av varer og tjenester for bedriftskantiner
- Uttak av varer og tjenester til bruk i reklameøyemed
- Valuta
- Varebil klasse 2, lastebil, traktor i virksomheten
- Varelager
- Varelager - egentilvirkede varer
- Varelager - formuesverdi
- Varelager - innkjøpte varer for videresalg
- Varelager - råvarer og halvfabrikata
- Varelager - ukurans
- Varelager - valutajustering
- Varelager - varer under tilvirkning
- Varetelling
- Varige driftsmidler
- Veier
- Velferdstiltak
- Verktøy
- Verneutstyr
- Vervepremier
- Viderefakturering
- Vinlotteri
- Virksomheten mottar premier eller priser
- Virksomhetens kontingenter
- Virksomhetsoverdragelse
- Virtuell valuta - kryptovaluta - bitcoin
- Vrakpantavgift og vrakpant bil
- Våningshus
- Yrkesskadeforsikring
Satser
- Administrativ forpleining / småutgifter
- Aktivering
- Alminnelig inntekt
- Arbeidsgiveravgift
- Arbeidsgiveravgift for frivillige organisasjoner
- Arveavgift
- Avskrivninger / saldogrupper
- Bagatellmessig verdi
- Barnehager - makspris og gratis kjernetid for lavinntektsfamilier
- Barnehager - tilskudd til private barnehager
- Barnevern - fosterhjem og besøkshjem
- Bedriftsbeskatning
- Betalingsterminer
- Bilgodtgjørelse
- Boligsparing for ungdom (BSU)
- Elektronisk kommunikasjon
- Fagforeningsfradrag
- Feriepenger
- Finansskatt
- Finnmarksfradraget
- Firmabil - Varebil klasse 2 eller lastebil under 7501 kg
- Firmabil (listepris ikke i forhold til privat bruk)
- Firmabil (standardregelen)
- Firmabil (utenfor standardregelen)
- Fiskerfradrag
- Folketrygdens grunnbeløp
- Foreldrefradrag
- Formuesskatt
- Formuesverdsettelse av næringseiendom
- Forsinkelsesrenter
- Forskuddssats trekkfrie matpenger
- Forskuddssatser trekkfri kostgodtgjørelse - langtransportsjåfører
- Forskuddssatser trekkfri kostgodtgjørelse innland
- Forskuddssatser trekkfri kostgodtgjørelse med overnatting på hotell
- Forskuddssatser trekkfri kostgodtgjørelse med overnatting på pensjonat, hybel, brakke eller privat
- Forskuddssatser trekkfri kostgodtgjørelse uten overnatting
- Forskuddssatser trekkfri kostgodtgjørelse utland
- Fri kost - uttak av mat til ansatte
- Frikort for ungdom
- Fysioterapeuter - fastlønnstilskudd
- Gaver i arbeidsforhold
- Gaver til frivillige organisasjoner
- Gaver til kunder / forretningsforbindelser
- Gaver utenfor arbeidsforhold
- Jordbruks- og reindriftsfradrag
- Konsumprisindeksen
- Kost og losji - sats for fordelsbeskatning
- Lærlinger og lærekandidater - tilskudd til bedrifter
- Maksimale effektive marginale skattesatser
- Matkuponger
- Merverdiavgiftssatser
- Minstefradrag
- Normrente ved beskatning av høy egenkapital i rederiskatteordningen
- Normrentesatser
- Oppjusteringsfaktor på utbytte mv.
- Pensjonsfradrag
- Personfradrag
- Purregebyr, inkassosatser og gebyr på betalingsoppfordring
- Registrering i Brønnøysundregistrene
- Reisefradrag
- Renter for beskatning av kraftforetak
- Renter og avkastningsrate for oljevirksomhet
- Renter på restskatt og for mye innbetalt skatt
- Renter ved endring i skatte- og avgiftskrav etter vedtak og egenretting
- Representasjon
- Rettsgebyr
- Sjømannsfradraget
- Skattefri lønn/godtgjørelse fra enkeltarbeidsgivere
- Skjermingsrente - Aksjer og enkeltpersonforetak
- Skjermingsrente - Lån fra personlig skattyter til selskap
- Smusstillegg
- Standardfradrag for hjemmekontor
- Standardfradrag for utenlandsk arbeidstaker
- Statens satser - Andre fremkomstmidler
- Statens satser - Kilometergodtgjørelse
- Statens satser - Kompensasjonstillegg tjenestereise utland
- Statens satser - Kostgodtgjørelse innland med overnatting
- Statens satser - Kostgodtgjørelse innland uten overnatting
- Statens satser - Kostgodtgjørelse utland
- Statens satser utland
- Stønad til livsopphold - veiledende satser
- Tilbakeføring privat bruk av næringsbil
- Timelønn til barn som arbeider i foreldres bedrift
- Trekkfritt nattillegg
- Trinnskatt
- Trygdeavgift
- Tvangsmulkt
- Verktøygodtgjørelse
- Barnevernstiltak - kommunal egenbetaling for barn/unge i tiltak
- Egenandeler og fribeløp for kommunale helse- og omsorgstjenester
- Fastleger - capita-tilskudd
- Fellesskatt til staten
- Fiske - satser for utfylling av skjemaet Fiske (RF-1213)
- Forsinkelsesgebyr ved innsending av årsregnskap
- Fylkeskommuneskatt
- Kommuneskatt og fylkeskommuneskatt
- Personalrabatter
- Premiesatser for forsikring for tillegg til sykepenger
- Skattefri dekning et måltid ved overtidsarbeid
- Standardkompensasjon
- Særskilt skattefradrag for pensjonister
- Trossamfunn - tilskudd til trossamfunn utenfor den norske kirke
- Trygdeavgift for grensegjengere
Kontoplan
- 10 Immaterielle eiendeler o.l.
- 11 Tomter, bygninger og annen fast eiendom
- 12 Transportmidler, inventar, maskiner o.l.
- 13 Finansielle anleggsmidler
- 14 Varelager og forskudd til leverandør
- 15 Kortsiktige fordringer
- 16 Merverdiavgift, opptjente offentlige tilskudd o.l.
- 17 Forskuddsbetalt kostnad, påløpt inntekt o.l.
- 18 Kortsiktige finansinvesteringer
- 19 Kontanter, bankinnskudd o.l.
- 20 Egenkapital AS/ASA / Egenkapital andre foretak (inkl. samvirkeforetak)
- 21 Avsetning for forpliktelser
- 22 Annen langsiktig gjeld
- 23 Kortsiktige konvertible lån, obligasjonslån og gjeld til kredittinstitusjoner
- 24 Leverandørgjeld
- 25 Betalbar skatt
- 26 Skattetrekk og andre trekk
- 27 Skyldige offentlige avgifter
- 28 Utbytte
- 29 Annen kortsiktig gjeld
- 30 Salgs- og driftsinntekt
- 31 Salgsinntekt, avgiftsfri
- 32 Salgsinntekt, unntatt avgiftsplikt
- 33 Offentlig avgift vedrørende omsetning
- 36 Leieinntekt
- 37 Provisjonsinntekt
- 38 Gevinst ved avgang av anleggsmidler
- 40 Forbruk av råvarer og innkjøpte halvfabrikata
- 41 Forbruk av varer under tilvirkning
- 42 Forbruk av ferdig tilvirkede varer
- 43 Forbruk av innkjøpte varer for videresalg
- 45 Fremmedytelse og underentreprise
- 46 Emballasjematerialer og beholdningsendringer
- 49 Annen periodisering
- 50 Lønn til ansatte
- 52 Fordel i arbeidsforhold
- 53 Annen opplysningspliktig godtgjørelse
- 54 Arbeidsgiveravgift og pensjonskostnad
- 55 Annen kostnadsgodtgjørelse
- 57 Offentlig tilskudd vedrørende arbeidskraft
- 58 Offentlig refusjon vedrørende arbeidskraft
- 59 Annen personalkostnad
- 60 Driftskostnad, av- og nedskrivning
- 61 Frakt og transportkostnad vedrørende salg
- 62 Energi, brensel og vann vedrørende produksjon
- 63 Kostnad lokaler
- 64 Leie maskiner, inventar, o.l.
- 65 Verktøy, inventar og driftsmateriale som ikke skal aktiveres
- 66 Reparasjon og vedlikehold
- 67 Fremmed tjeneste
- 68 Kontorkostnad, trykksak o.l.
- 69 Telefon og porto o.l.
- 70 Kostnad transportmidler
- 71 Kostnad og godtgjørelse for reise, diett, bil, o.l.
- 72 Provisjonskostnad
- 73 Salgs-, reklame- og representasjonskostnader
- 74 Kontingent og gave
- 75 Forsikringspremie, garanti- og servicekostnad
- 76 Lisens- og patentkostnad
- 77 Annen kostnad
- 78 Tap o.l.
- 79 Periodiseringskonto
- 80 Finansinntekt
- 81 Finanskostnad
- 83 Skattekostnad på ordinært resultat
- 84 Ekstraordinær inntekt
- 85 Ekstraordinær kostnad
- 86 Skattekostnad på ekstraordinært resultat
- 89 Overføringer og disponeringer
- 34 Offentlig tilskudd/refusjon
- 35 Uopptjent inntekt
- 39 Annen driftsrelatert inntekt
- 56 Arbeidsgodtgjørelse til eiere o.l.
- 88 Årsresultat
Prøv GRATIS i 14 dager - helt uforpliktende
Har du allerede tilgang? Logg inn her
Alt til regnskapet. Kun kr 900 (eks. mva) i året.
Kontohjelp gir deg alt til bokføringen, enten du er profesjonell regnskapsfører eller en som vil føre regnskapet selv i et lite ENK/AS. Kontohjelp inneholder 1600+ veiledninger med kontoforslag og mva-behandling.
Daglig oppdatert av fageksperter.
Kontohjelp holdes daglig oppdatert av autoriserte regnskapsførere. Veiledningene er lettfattelig skrevet og du trenger ikke lang erfaring med regnskap for å kontere riktig. Selskapet bak Kontohjelp, DIBkunnskap, har 20 års erfaring med kunnskapsdatabaser.
12 000+ brukere.
Kontohjelp har brukere, både i store konsern og små AS/ENK, som ønsker kontroll over regnskapet selv. Visma, Norges største regnskapsbyrå, har deltatt i utviklingen og bruker selv Kontohjelp til bokføringen.
Alltid tilgjengelig. På nett og mobil.
Ingen installasjon. Kun et brukernavn og passord er alt som trengs.
Kontohjelp er tilpasset både store og små skjermer.
Intuitivt. Brukervennlig.
Når du søker etter svar i Kontohjelp vil du oppdage at det søkes i kontering, frister og kontoplan samtidig. Svarene kommer opp mens du skriver og uten at du trenger å gå frem og tilbake. Da vi designet Kontohjelp var målet å gi svar innen 15 sekunder. Det løftet tror vi at vi har klart å holde .