Personalrabatter

Lønn
5280 Annen fordel i arbeidsforhold
Debet
5290 Motkonto for gruppe 52
Kredit
SkattepliktTrekkpliktAGA-pliktOpplysningspliktFeriepenger

Lønn

Personalrabatt på varer og tjenester er i utgangspunktet en skattepliktig naturalytelse for den ansatte, se sktl. § 5-10 (1) a og § 5-12. Fordelen verdsettes til omsetningsverdi, se sktl. § 5-3.

Selv om det foreligger tilknytning til arbeidsforholdet, vil skatteplikt være avhengig av at arbeidstakeren har oppnådd en privatøkonomisk fordel. Dette betyr at man må ha mottatt en fordel som andre må betale for å oppnå. Dersom man har mottatt en rabatt og prisen man må betale anses som allment tilgjengelig, utgjør rabatten ingen skattepliktig fordel. For at en pris skal anses som allment tilgjengelig, må den være åpent tilgjengelig for alle, uavhengig av tilknytning til spesielle bransjer eller arbeidsgivere. Se punktet Fordelsvilkåret i SKD 180121.

For rimelig lån til ansatte i finansieringsinstitusjoner, f.eks. bankansatte, vil reglene i sktl. § 5-12 (4) og FSFIN § 5-12 A gå foran reglene om skattefritak for personalrabatter i FSFIN § 5-15-3. Se også UTV 2008/934.

Arbeidsgiver kan benytte skjemaet "Personalrabatter" for å holde oversikt over ansattes kjøp med personalrabatter gjennom året.

Skattefrie personalrabatter

Vilkår

Reglene om personalrabatter gjelder både for ansatte og styremedlemmer, men ikke for aksjonærer som ikke er ansatt.

Skattedirektoratets har utarbeidet en veileder til reglene om rapportering og skattlegging av naturalytelser, se SKD 180121.

Følgende vilkår må være oppfylt for at personalrabatten skal være skattefri for den ansatte:

  • samlet rabatt til den enkelte ansatte kan ikke overstige kr 8 000 per år per arbeidsgiver
  • varen eller tjenesten må omsettes i arbeidsgivers virksomhet eller i et annet selskap i samme konsern (dette gjelder uavhengig av hvem som gir rabatten jf. neste kulepunkt)
  • rabatten må være gitt av arbeidsgiver eller annet selskap i samme konsern, eller av arbeidsgivers leverandører eller kunder

Se FSFIN § 5-15-3.

Rabatten kan være på 100% (kan gis bort gratis) så lenge den ikke overstiger beløpsgrensen. Beløpsgrensen gjelder for hvert arbeidsforhold arbeidstakeren har i løpet av året.

Oppfyller ikke rabatten ovennevnte vilkår er hele rabatten (fordelen) skattepliktig for den ansatte. Dette gjelder dog ikke hvis det er beløpsgrensen på kr 8 000 som er overskredet. Overstiger samlet rabatt kr 8 000, vil kun det overskytende beløpet være skatte-, trekk- og avgiftspliktig forutsatt at de andre vilkårene for skattefrihet er oppfylt.

Reglene for skattefrie personalrabatter omfatter som sagt også rabatterte varer og tjenester fra arbeidsgivers kunder eller leverandører når varen eller tjenesten er den samme som omsettes i arbeidsgivers virksomhet (inkludert konsernselskap). Som kunde eller leverandør regnes også selskap i samme selskapsrettslige konsern som kunden eller leverandøren. Se nærmere om vilkåret for at det skal være samme vare eller tjeneste i SKD 180121 punkt 3. Det er verdt å merke seg at det i prinsipputtalelsen gis et eksempel som innebærer at klær fra to ulike klesmerker ikke er å anse som samme vare. Rabatt hos leverandøren for klær som ikke selges i arbeidsgivers klesforretningen, omfattes altså ikke av reglene om personalrabatt og er derfor skattepliktig. Se også andre konkrete eksempler i SKD 230321 Spørsmål og svar - naturalytelser punkt 3.

Skattefrie personalrabatter på varer og tjenester kan i kombinasjon med reglene for skattefrie gaver gi den ansatte mulighet til å motta skattefrie personalrabatter opp til kr 13 000 (kr 8 000 + kr 5 000). Kravet om at skattefrie gaver må gis som en generell ordning ble fjernet fom. 1. januar 2021.

Personalrabattreglene som gjelder for konsernselskap gjelder ikke tilsvarende for franchise-kjeder.

Reglene før 1. januar 2019
Verdsettelsen

Varen eller tjenesten skal verdsettes til omsetningsverdien i sluttbrukermarkedet. Med omsetningsverdien i sluttbrukermarkedet menes den prisen som er allment tilgjengelig for alminnelige forbrukere for samme vare eller tjeneste på kjøps-/bestillingstidspunktet. Grunnlaget for beregningen av personalrabatter skal være det samme, uavhengig av i hvilket omsetningsledd i verdikjeden den ansatte arbeider. Arbeidsgiver har rett, men ikke noen plikt, til å identifisere lavest mulig omsetningsverdi. Hvis det er rabatter eller tilbudspriser på en vare eller tjeneste som er allment tilgjengelig på kjøps- eller bestillingstidspunktet, kan man legge denne reduserte prisen til grunn som omsetningsverdi. Dette gjelder også ved vurdering av om beløpsgrensen for skattefrie personalrabatter er nådd. Se mer detaljer rundt dette i temaet Naturalytelser og punktet Verdsettelse av naturalytelser - Generelt samt punktet Generelt i SKD 180121.

Se også følgende punkter i SKD 230321 Spørsmål og svar - naturalytelser:

  • Når tredjeparten ikke gir nødvendig informasjon om verdien
  • Verdien på ukurant varer i egen bedrift
  • Rabatt ved bruk av kredittkort
Tidspunktet for bedømmelse av skatteplikten

En rabattfordel må være innvunnet for å kunne skattlegges. Tidspunktet for innvinning av rabattfordelen bestemmer på hvilket tidspunkt skatteplikten for rabatten skal bedømmes. Hvis kjøpskontrakten ble inngått i 2018 og rabatten oppfylte vilkårene for rimelig personalrabatt etter reglene som gjaldt før 1. januar 2019, er rabatten ikke skattepliktig senere heller. Når det gjelder avtaler om løpende ytelser, som for eksempel leasingavtaler, vil rabatt på løpende ytelser som betales og dermed opptjenes etter 1. januar 2019 være omfattet av de nye reglene om personalrabatt.

Dokumentasjon av omsetningsverdien

For virksomheter som selger varer og tjenester i sluttbrukermarkedet, vil det normalt være enkelt å dokumentere gjeldende omsetningsverdi (salgspris). Det kreves ikke særskilt dokumentasjon dersom arbeidsgiver velger å legge til grunn sine ordinære priser (kasseprisen/ veiledende pris). Dersom det skal legges til grunn en lavere verdi enn prisen i egen virksomhet, kan denne prisen for eksempel dokumenteres med et bilde av en annonse, prisliste eller lignende som viser pris på samme produkt på tidspunktet varen ble kjøpt og betalt. Se også punktet Dokumentasjon av omsetningsverdien i SKD 180121.

Personalrabatt eller ikke? - Eksempler

Avklaringer rundt om en rabatt kvalifiserer som en personalrabatt:

  • Familiemedlemmer eller venner tilgodeses med rabatter
  • Etter at arbeidsforholdet er opphørt
  • Den ansattes enkeltpersonforetak
  • Rabatt til aksjonær og aksjonærs ektefelle
  • Rimelig rente boliglån gjennom bransje-/interesseforening

Avgrensninger mot andre områder:

  • Personalrabatt arbeidsgivers restaurant eller rimelig velferdstiltak?
  • Personalrabatt bilutleie eller privat bruk av arbeidsgivers bil?
  • Rimelig lån fra arbeidsgivers forretningsforbindelse

Arbeidsgivers rapporteringsplikt

Det er ingen krav til rapportering av skattefrie rabatter, se skatteforvaltningsforskriften § 7-2-2 første ledd første punktum. Rapporteringsplikt foreligger kun for den skattepliktige delen, se skatteforvaltningsforskriften § 7-2-2 tredje ledd. Fristen for innrapportering følger de vanlige reglene om rapportering for den måneden rabatten gis. Hvis rabatten er gitt av andre (kunder, leverandører mv.) gis det to måneders utsatt frist slik at arbeidsgiver har nok tid til å hente inn informasjon. Utsatt rapportering gir også utsatt beskatning/skattetrekk.

Se nærmere omtale i punktet Rapporteringsplikt i SKD 180121.

Personalrabatter som er av en slik karakter at de skal innrapporteres på den ansatte, skal innrapporteres på a-meldingen som Naturalytelser - skattepliktig personalrabatt.

Stikkord: ansattrabatt, fordel rabatt ansatt, kick back, kickback, rabatt ansatt, rabatter ansatt, rabatter personal, annsatt, arbeidstag, arbeidstak, lønnsmottak, lønnstak, prosent

Mva ved salg med personalrabatt til ansatte