Utleggstrekk

Konto
2610 Utleggstrekk

Generelt

Utleggstrekk (tidl. påleggstrekk) er en felles betegnelse for trekk arbeidsgiver er blitt pålagt av skattekontoret å trekke i arbeidstakers lønn fordi skatte- og avgiftskrav ikke er betalt i rett tid. Bestemmelsene om utleggstrekk fra skattekontoret fremgår av skattebetalingsloven § 14-4 og § 14-5 med tilhørende forskrift, sktbf. § 14-4 og 14-5.

Det kan tas utleggstrekk i lønn mv. som nevnt i dekningsloven § 2-7, i den utstrekning lønnen overstiger det som med rimelighet trengs til underhold av skyldneren og skyldnerens husstand, sktbl. § 14-4 (2) a. Se nærmere om beregning av utleggstrekkets størrelse og livsoppholdssatser ved utleggstrekk.

Det kan også nedlegges utleggstrekk i godtgjørelse for arbeid eller oppdrag utført som ledd i selvstendig næringsvirksomhet, sktbl. § 14-4 (2) b.

Det skal foretas utleggstrekk i feriepenger og den del av lønnen før jul som er unntatt for forskuddstrekk, dersom skattekontoret ikke har gitt fritak for trekk i slike ytelser, jf. skattebetalingsforskriften § 14-5-7.

Utleggstrekk skal foretas når arbeidsgiveren utbetaler eller på annen måte gir oppgjør for den trekkpliktige ytelsen.

I tillegg til vanlige skatter kan følgende være gjenstand for utleggstrekk:

  • merverdiavgift,
  • kommunale avgifter,
  • bidragsgjeld,
  • bøter og lignende

Arbeidsgivers plikter

Arbeidsgiveren skal foreta utleggstrekk i samsvar med det mottatte trekkpålegget og sende trukne beløp til skattekontoret. Utleggstrekk pålagt av skattekontoret følge de reglene som gjelder for oppgjør mv. for forskuddstrekk og opplysninger om gjennomført utleggstrekk skal ukrevet rapporteres i a-meldingen for hver kalendermåned fom. 1. januar 2021, se sktbl. § 14-5 (2). I a-meldingen rapporteres opplysninger om hvor mye som er trukket i utleggstrekk på den enkelte inntektsmottaker og hvor mye som skal betales i utleggstrekk. Beløpet som oppgis skal være lik summen av utleggstrekkene for alle inntektsmottakere. Utleggstrekket føres over på skattetrekkskontoen sammen med forskuddstrekket, og betales samtidig med denne. Før 1. januar 2021 skulle arbeidsgiveren sende oppgave på fastsatt blankett (oppgjørsliste for utleggstrekk RF-1035) samtidig med oppgjør av trekkbeløpet. Fom. 1. januar 2021 skal altså informasjon om utleggstrekk rapporteres på a-meldingen, og det er kun i de tilfeller der trekkpliktige ikke har plikt til å ha skattetrekkskonto at skattekontoret kan bestemme at det sammen med oppgjør av trekkbeløpet skal sendes oppgave på fastsatt blankett (oppgjørsliste for utleggstrekk), se sktbf. § 14-5-3.

Arbeidsgiveren plikter straks å underrette den som har pålagt trekket dersom han får pålegg om trekk for en skyldner som ikke har krav på eller regelmessig mottar lønn eller annen godtgjørelse eller ytelse som kan gjøres til gjenstand for utleggstrekk, jf. skattebetalingsforskriften § 14-5-8.

Arbeidsgiver må snarest gi beskjed til skattekontoret når en arbeidstaker slutter. Skattekontoret avslutter da utleggstrekket. Oppgjørslister blir sendt ut automatisk, selv om utleggstrekket er avsluttet i terminperioden. For å unngå purring må arbeidsgiver sende inn en nulloppgave for terminperioden den ansatte har sluttet.

Arbeidsgiveren plikter ved hver lønnsutbetaling å gi arbeidstakeren kvittering for foretatt utleggstrekk, jf. skattebetalingsforskriften § 5-10-20 (1). Samlet dokumentasjon for utleggstrekk skal gis arbeidstakeren når utleggstrekket opphører, jf. skattebetalingsforskriften § 5-10-20 (2) siste punktum. Utleggstrekket skal ikke føres på a-meldingen.

Unntak fra innrapportering i a-meldingen

Utleggstrekk nedlagt i utbetalinger til selvstendig næringsdrivende eller andre ytelser det ikke skal foretas forskuddstrekk i rapporteres ikke i a-meldingen. Det samme gjelder tilsvarende for private arbeidsgivere og veldedige eller allmennyttige institusjoner eller organisasjoner som omfattes av forenklet oppgjørsordning, jf. a-opplysningsforskriften § 3-1 annet ledd. Utleggstrekk i disse tilfellene rapporteres på særskilt oppgjørsskjema.

Utleggstrekk nedlagt til dekning av enkelte krav er unntatt fra rapportering i a-meldingen. Dette gjelder for eksempel krav på merverdiavgift, særavgifter, toll, petroleumsskatt mv. For en uttømmende oversikt over hvilke kravstyper eller trekkpliktige som ikke omfattes, se skattebetalingsforskriften § 14-5-11.

Trekkgrunnlaget

Følgende inngår i trekkgrunnlaget:

  • skyldnerens samlede inntekt i perioden trekket pågår

Det kan også tas hensyn til:

  • inntekt som skyldners ektefelle har og
  • inntekt som oppebæres av hjemmeværende barn som lignes under ett med skyldneren

Se sktbf. § 14-4-3 (2).

Utleggstrekk med prosent i lønn eller annen godtgjørelse som kan gjøres til gjenstand for forskuddstrekk:

  • for trekkgrunnlaget gjelder tilsvarende bestemmelsene om forskuddstrekk i utgiftsgodtgjørelse og i naturalytelse, se sktbl. § 5-6, 5-7 og 5-8, samt sktbl. § 5-9.
  • bestemmelsene i sktbf. § 5-6-3, § 5-8-1 og § 5-9-10 gjelder også tilsvarende.

Beregningsgrunnlaget skal rundes av nedover til nærmeste hele krone.

Se sktbf. § 14-4-3 (3) og (4).

Utleggstrekk i godtgjørelse eller ytelse som ikke kan gjøres til gjenstand for forskuddstrekk, jf. skattebetalingsloven § 14-4 annet ledd bokstav b, foretas utleggstrekket i bruttogodtgjørelsen uten fradrag av noen art.

Se sktbf.§ 14-4-3 (3).

Prioriteringsreglene

Er det gitt pålegg om trekk for flere krav hos samme skyldner, og trekkgrunnlaget ikke er tilstrekkelig til å dekke alle kravene, har kravene etter dekningsloven § 2-8 følgende prioritet:

  1. krav som grunner seg på lovbestemt forsørgelsesplikt (for eksempel barnebidrag, ektefellebidrag),
  2. krav på erstatning eller oppreisning for skade voldt ved en straffbar handling,
  3. krav på bøter,
  4. krav på skatt eller offentlig avgift,
  5. andre krav.

Dekningsloven § 2-8 må sammenholdes med trekkprioritetsreglene som fremgår i skattebetalingsforskriften § 14-5-4.

Arbeidsgivers trekkansvar

En arbeidsgiver har det samme ansvaret hvis han unnlater å etterkomme et trekkpålegg, som hvis han unnlater å gjennomføre pliktig forskuddstrekk, jf. skattebetalingsloven § 16-20 (1). Hvis en arbeidsgiver ikke har meldt en ansatt inn i arbeidstakerregisteret, kan arbeidsgiver gjøres ansvarlig for det utleggstrekket som kunne vært foretatt, jf. skattebetalingsloven § 16-20 (2). Arbeidsgiver vil ha et regresskrav overfor den ansatte.

Ved unnlatelse av trekk som ikke skyldes forsømmelse eller mangel på tilbørlig aktsomhet fra arbeidsgiver eller noen i hans tjeneste, har arbeidsgiver likevel ikke ansvar.

Bestemmelser om utleggstrekk er hjemlet i skattebetalingsloven § 14-1 til 14-6 og skattebetalingsforskriften § 14-4-1 til 14-4-3 og 14-5-1 til 14-5-11.

Stikkord: lønn, offentlige pålegg, påleggstrekk, utleggstrekk, arbeidsvederlag, løn, prosent