Aksjer til underkurs

Lønn
5280 Annen fordel i arbeidsforhold
Debet
5290 Motkonto for gruppe 52
Kredit
SkattepliktTrekkpliktAGA-pliktOpplysningspliktFeriepenger

Generelt

Aksjer og egenkapitalbevis (grunnfondsbevis) er verdipapirer i tilknytning til aksjeselskapers aksjekapital eller sparebankers grunnfond. Egenkapitalbevis gir ikke rett til eierskap i sparebankene, men gir rett til utbytte av bankens overskudd. I det følgende omtales bare aksjer, men reglene gjelder tilsvarende for egenkapitalbevis, jf. skatteloven § 5-14 (2).

Lønn

Beregning av fordel

Den fordel som oppnås i ansettelsesforhold ved at ansatte/pensjonister erverver aksjer vederlagsfritt eller til underpris, er som hovedregel skattepliktig fordel vunnet ved arbeid. Dette gjelder uavhengig av om aksjen erverves ved kjøp eller ved tegning av nye aksjer. Fordelen utgjør som hovedregel differansen mellom salgsverdien (omsetningsverdien) for aksjen på ervervstidspunktet og det den ansatte har betalt for aksjen.

Omsetningsverdi

Aksjene skal i utgangspunktet verdsettes til antatt salgsverdi (omsetningsverdi). For å finne omsetningsverdien må man vurdere hvilken pris en uavhengig part ville lagt til grunn med de samme betingelsene. Dette vil bero på en konkret verdsettelse i den enkelte sak, hvor ulike momenter kan ha betydning i den skjønnsmessige vurderingen. For eksempel vil forventninger om fremtidige utdelinger være et sentralt moment i verdsettelsen. Restriksjoner knyttet til salg av aksjen vil kunne være et verdireduserende element. I tillegg må øvrige vilkår som for eksempel medsalgsrett eller –plikt vurderes. Se også prinsipputtalelser fra SKD Skattemessig vurdering av incentivmodell og om beregning av underpris i Ansattes erverv av aksjer - spørsmål om det foreligger en underpris.

I BFU 10/20 la Skattedirektoratet til grunn at selv om prisen på aksjene som de ansatte skal kjøpe (og etterhvert selge) fastsettes etter "naken inn, naken ut"-prinsippet, så vil ikke det forhindre at det kan foreligge underpris.

Frem til 2022 fulgte det av forskrift til skatteloven at salgsverdien på ikke-børsnoterte aksjer kunne settes til aksjens andel av selskapets skattemessig formuesverdi dersom det manglet klare holdepunkter for å fastsette salgsverdien. Forskriften er opphevet med virkning fra 2022, så dette er det ikke anledning til lenger.

Utregning av fordelen

Har ansatte i et aksjeselskap ervervet aksjer i selskapet til underkurs / underpris, fastsettes fordelen til:

Salgsverdi på ervervstidspunktet
-Arbeidstakerens betaling
=Skattepliktig fordel

Eksempel på beregning av fordel

Alle ansatte i Selskapet AS får tilbud om å kjøpe 100 aksjer til en pris på kr 8 000. En av de ansatte benytter seg av tilbudet og kjøper 100 aksjer 1. februar 2023. Børskursen på ervervstidspunktet er på kr 600.

Utregning av fordel
Antall aksjer100 stk
Kurs/omsetningsverdi ved ervervKr 600
KjøpsumKr 8 000
Ervervstidspunkt1. februar 2023
Antatt salgsverdi100 * 600 =Kr 60 000
-KjøpesumKr 8 000
=Skattepliktig fordel Kr 52 000

Innrapportering

Ansattes kjøp av aksjer til underpris er som hovedregel skattepliktig for mottaker og innrapporteres på a-meldingen som Naturalytelse - Aksjer/grunnfondsbevis til underkurs.

Fordelen skal innrapporteres det år aksjene mottas eller på det tidligere tidspunkt aksjene kunne vært mottatt (kontantprinsippet). Aksjene anses mottatt på det tidspunktet den ansatte blir eier, og dermed får råderett over eller rettigheter etter aksjene.

Arbeidsgiveravgift

Selskapet plikter å betale arbeidsgiveravgift ved en eventuell skattepliktig fordel for de ansatte, jf. folketrygdloven § 23-2. Betalt arbeidsgiveravgift vil være fradragsberettiget for selskapet etter skatteloven § 6-1.

Stikkord: prosent, komandittselskap, kommandittselskap, annsatt, arbeidstag, arbeidstak, lønnsmottak, lønnstak, erverv