Kort oppsummert
Begrepsbruk
Lønn
Bokføring
Merverdiavgift
Generelt
Registrerte avgiftssubjekter har fradragsrett for inngående merverdiavgift på anskaffelser av varer og tjenester som er til bruk i den registrerte virksomheten, jf. hovedregelen i mval. § 8-1. Fradragsretten er imidlertid avskåret for anskaffelser som nevnt i merverdiavgiftslovens kapittel 8. Det betyr at det ikke vil være fradragsrett for inngående merverdiavgift på utlegget til f.eks. servering, representasjon, gaver og kost til og naturalavlønning av virksomhetens innehaver, ledelse, ansatte og pensjonister.
Det foreligger heller ikke fradrag for mva i de tilfeller ansatte innfører varer på vegne av arbeidsgiver, som er omfattet av VOEC-ordningen.
Dokumentasjonskrav
For å få fradrag for inngående merverdiavgift må kjøpet være dokumentert med bilag, mval. § 15-10, og bilagets inneholde være i henhold til bokføringsregelverket, fmva. § 15-10.
I følge bokføringsloven § 2 annet ledd har enhver som plikter å levere mva-melding etter skatteforvaltningsloven § 8-3 bokføringsplikt. I bokføringsloven § 10 første ledd kreves det at bokførte opplysninger skal være dokumentert, og det er gitt nærmere regler om dokumentasjon av bokførte opplysninger i bokføringsforskriften kapittel 5.
Det følger av bokføringsforskriften § 5-5-1 første ledd at kjøpsdokumentet er salgsdokumentet som selgeren har utstedt, og at dette skal inneholde de opplysningene som fremgår av bokføringsforskriften delkapittel 5-1 og bff. § 5-3-12. Her stilles det bl.a. krav til angivelse av kjøper. For vurderinger rundt angivelse av kjøper på salgsdokumentet, se punktet over om Angivelse av kjøper. For ytterligere informasjon om krav til salgsdokumentet kan du se temaet Formkrav faktura (salgsdokumentasjon).
Tidspunkt for fradragsføring av inngående merverdiavgift
Utleggsdokumentasjonen skal så vidt mulig utstedes innenfor den merverdiavgiftsterminen utleggene er foretatt, jf. bff. § 5-5-1 fjerde ledd siste punktum. Det vil være dato på utleggsdokumentasjonen som styrer hvilken termin inngående merverdiavgift skal fradragsføres og ikke datoen på underliggende dokumentasjon (kvitteringer/faktura).
Det betyr at dersom kjøpet er gjort i juni slik at salgsdokumentet har dato i juni og den ansatte leverer en utleggsoppstillingen i september, så må arbeidsgiver kreve fradrag for inngående merverdiavgift i 5. termin (september-oktober) og ikke i 3. termin (mai-juni).