Salg av nye kjøretøy
Salg av nye el-kjøretøy
Fra 1.1.23 er tidligere fritak for merverdiavgift for el-kjøretøy opphevet og erstattet med nye regler hvor avgiftsplikten avhenger av type kjøretøy.
Personkjøretøy
Merverdiavgift
Omsetning av personkjøretøy som bare bruker elektrisitet til fremdrift, og hvor elektrisiteten leveres fra batteripakke, er fritatt for merverdiavgift for vederlag til og med 500 000 kroner fra og med 1. januar 2023.
Dette følger av mval. § 6-8 (1) og innebærer at det ved salgspris over 500 000 kroner vil bli merverdiavgift på deler av beløpet. I beløpsgrensen skal eventuelt tilleggssutstyr som er naturlig del av billen medregnes.
Avgiftsplikten gjelder for kjøretøy som leveres til kunde fra og med 1.januar 2023, uavhengig av om kjøpskontrakten er inngått før regelendringen trådte i kraft. Les med under Tidspunkt for levering.
Vurdering av hvilket utstyr som "er en del av kjøretøyet"
I beløpsgrensen skal eventuelt tilleggssutstyr som er naturlig del av bilen medregnes. Det legges til grunn av vurderingen som gjaldt ved fritak før 1.1.23, jf. daværende mval. § 6-7 (1) fortsatt er gjeldene vedrørende vurdering av tilleggsutstyr.
For avgrensningen av fritaket ved omsetning av elbiler har departementet i brev av 26. august 2002 til Toll- og avgiftsdirektoratet uttalt følgende:
"Når det gjelder den nærmere avgrensning av fritaket gir verken ordlyden eller forarbeidene noen direkte veiledning for når "utstyret" ikke lenger er å anse som en selvstendig vare, men som en del av kjøretøyet. Det kan i denne forbindelse tenkes flere mulige momenter ved vurderingen, hvor fysisk, påbudt eller en mer funksjonell tilknytning av "utstyret" til elbilen kan være naturlige momenter. Med funksjonell tilknytning menes at "utstyret" står i rimelig sammenheng med bruken som kjøretøy. F.eks. vil utstyr som jekk, ekstra sett med hjul som leveres sammen med kjøretøyet - og som det ikke betales særskilt vederlag for - omfattes av fritaket. Det må i tvilstilfeller kunne tas hensyn til hva som gir en mest mulig praktikabel regel.
Det er ikke mulig å gi en uttømmende liste over hvilket "utstyr" som må anses som en del av kjøretøyet. Vurderingen må derfor foretas konkret ved at det tas utgangspunkt i de avgrensningskriterier som er nevnt over. Selv om det tas utgangspunkt i disse kriteriene ender en likevel opp i en vurdering av hva som er naturlig eller rimelig at følger med et kjøretøy, hvor det også tas hensyn til hva som er vanlig standard. Det presiseres likevel at vurderingen av "vanlig standard" ikke er avgjørende dersom "utstyret" klart må anses som en del av kjøretøyet. At en kjøper f.eks. velger elbilen levert med spesielle felger - utover vanlig standard - endrer ikke det faktum at disse må anses som en del av kjøretøyet."
Oppsummert må følgende krav være oppfylt for at salg av utstyret skal kunne anses som del av kjøretøyet:
- det må foretas en vurdering i hvert enkelt tilfelle om varen kan anses for å være en del av kjøretøyet
- utstyret må være levert fra selgeren av det aktuelle kjøretøyet
- det må ikke betales et særskilt vederlag for utstyret.
Utstyr som anses som del av bilen kan f.eks. være:
- navigasjonsutstyr
- alarm
- dekor folie
- beskyttelsesfolie på dørhåndtak
- askebeger
- telefonholder
- tilhengerfeste,
- jekk
- ekstra sett med hjul som leveres sammen med kjøretøyet uten særskilt vederlag
- innvendig LED belysning og
- ladekabel til bruk på offentlige ladestasjoner mv.
Utstyr som ikke anses som del av bilen er f.eks.:
- lasteutstyr som skiboks, takstativ, sykkelholder, lastestativ,
- hjemmeladere og
- ladebokser for montering i hjemmet.
Tilleggsytelser som selges sammen med elbilen, men leveres på et senere tidspunkt vii ikke anses om en del av bilen. Dette kan f.eks. være serviceavtaler, redningstjenester mv.
En bilforhandler selger en elbil (personkjøretøy) som uten tilvalg av ekstrautstyr koster 450 000 kroner. Det gjøres tilvalg av navigasjonsutstyr og oppgraderte seter for tilsammen 40 000 kroner slik at salgsprisen blir 490 000 kroner.
I dette tilfellet omfattes salget av fritaket i mval. § 6-8 (1) og ettersom prisen er under 500 000 kroner er hele beløpet fritatt for merverdiavgift.
En bilforhandler selger en elbil (personkjøretøy) som uten tilvalg av ekstrautstyr koster 450 000 kroner. I tillegg til bestilles det skiboks og sykkelstativ for tilsammen 25 000 kroner.
I dette tilfellet vil 450 000 kroner være avgiftsfritatt jf. mval § 6-8 (1), mens skiboksen og sykkelstativet ikke kan anses som en naturlig del av bilen og dermed skal avgiftsberegnes. Total pris i dette tilfelle blir da:
Bil | 450 000 |
Skiboks | 15 000 |
Sykkelstativ | 10 000 |
Grunnlag for merverdiavgift | 25 000 |
Merverdiavgift | 6 250 |
Salgspris | 481 250 |
En bilforhandler selger en elbil (personkjøretøy) som uten tilvalg av ekstrautstyr koster 450 000 kroner. Det gjøres tilvalg av nagivasjonsutstyr, oppgraderte seter og høyttalere for tilsammen 70 000 kroner slik at salgsprisen blir 520 000 kroner.
I dette tilfellet kommer mval. § 6-8 (1) til anvendelse, slik at det er fritak for 500 000 av salgsprisen, mens overskytende beløp skal avgiftsberegnes.
Total pris i dette tilfelle blir da:
Bil | 520 000 |
Fritaksbeløp | 500 000 |
Grunnlag for mva | 20 000 |
Merverdiavgift | 5 000 |
Salgspris | 525 000 |
Andre kjøretøy
Merverdiavgift
Fra og med 1.januar 2023 er det ikke lenger avgiftsfritak for el-kjøretøy som ikke er personkjøretøy. Dette innebærer at det skal beregnes merverdiavgift ved salg av elektriske varebiler (klasse 2), lastebiler og busser.
Avgiftsplikten gjelder for kjøretøy som leveres til kunde fra og med 1. januar 2023, uavhengig av om kjøpskontrakten er inngått før regelendringen trådte i kraft. Les med under Tidspunkt for levering.
Hydrogenbiler
Merverdiavgift
Fra 1. januar 2024 er det ikke lenger fritak for merverdiavgift ved omsetning av hydrogenbiler.
Omsetning og leasing av kjøretøy som benytter elekstrisistet til fremdrift, og hvor elektrisiteten er produsert i brenselceller, er fritatt for merverdiavgift, jf. mval. § 6-8 (1).
Fritakene for hydrogenbiler er godkjent av ESA ut 2023.
Tidspunkt for levering
I forbindelse med endrede mva regler ved salg av elbil fra 1.1.23 har Skattedirektoratet kommet med en viktig avklaring ifht. leveringstidpunktet for elbil. De uttaler følgende i SKD 011222: "Skattedirektoratet legger til grunn at tidspunktet for når en bil/elbil skal anses levert kunde, er den dagen bilen er registrert på kunde i Motorvognregisteret".
Dette innebærer at om bilen er registrert på kunde i 2022, kan fysisk overlvering av bilen skje i 2023 uten at dette medfører merverdiavgift.