Privat bruk av bonuspoeng opptjent på tjenestereiser

Lønn
5280 Annen fordel i arbeidsforhold
Debet
5290 Motkonto for gruppe 52
Kredit
SkattepliktTrekkpliktAGA-pliktOpplysningspliktFeriepenger

Privat sektor

Generelt

Skattedirektoratet har bestemt at av praktiske årsaker er det arbeidsgiver som er ansvarlig for innrapportering av privat uttak av bonuspoeng opptjent fra og med 1. januar 2019. For at arbeidsgiver skal kunne rapportere dette korrekt, er arbeidstaker ansvarlig for å melde fra til arbeidsgiver når poengene benyttes privat.

For bonuspoeng som er opptjent før 1. januar 2019, er den ansatte selv ansvarlig for å føre opp fordelen av private uttak av bonuspoeng i sin skattemelding.

Skatteplikt

Bonusytelser fra flyselskap mm. som er opptjent i jobbsammenheng er tredjepartsytelser som er skattepliktig som fordel vunnet ved arbeid når poengene benyttes privat.

Selve opptjeningen av bonuspoeng på tjenestereise er ikke skattepliktig for arbeidstaker. Det er når bonuspoeng som er opptjent på tjenestereiser blir brukt for å betale for private varer eller tjenester, at bonuspoengene blir skattepliktig for den ansatte. Bonuspoengene kan f.eks. bli brukt til å betale hele eller deler av en flyreise eller et hotellopphold. Skatteplikten inntrer fordi privat bruk av opptjente bonuspoeng på tjenestereise blir ansett som en fordel vunnet ved arbeid jf. skatteloven § 5-1.

Det forekommer at fordeler tildeles kun på grunn av en «status», uten bruk av poeng, som fri lounge, fast track, oppgraderinger e.l. Slike fordeler skattlegges ikke. Se punktet Fordelsvilkåret i SKD 180121 og SKD 230321 Spørsmål og svar punkt 2.8.

Skattedirektoratet har i prinsipputtalelsen SKD 230321 Spørsmål og svar - naturalytelser, omtalt skatteplikten for noen tilfeller der ansatte opptjener bonuspoeng:

  • Ansatte kjøper varer og tjenester med eget betalingskort, får refundert kostnadene av arbeidsgiver og bruker opptjente bonuspoeng for disse kjøpene privat.
  • Bruk av kredittkort utstedt av arbeidsgivers forretningsforbindelse og kredittkortet har en bonusordning tilsvarende andre allment tilgjengelige kredittkort i markedet
  • Bonuspoeng opptjent hos tidligere arbeidsgiver - Hvem er ansvarlig for å rapportere fordelen og når skal den rapporteres?

Privat bruk av bonuspoeng som er av helt bagatellmessig verdi ble av praktiske årsaker ikke ansett å være skattepliktig i Skattedirektoratets prinsipputtalelse fra 6. mai 2019, se UTV 2019/441 punkt 1.2 annet avsnitt. I Skattedirektoratets oppdaterte prinsipputtalelser fra 23. mars 2021 er det presisert at det ikke er noe generelt fritak for bonuser/ «kick backs» av mindre verdi, men at slike bonuser/«kick backs» som er mottatt gjennom tredjepart vil kunne være skattefrie innenfor beløpsgrensen på kr 5 000 for skattefrie gaver i arbeidsforhold, se SKD 230321 Spørsmål og svar punkt 1.2.

Rapporteringsplikt

En arbeidsgiver har i utgangspunktet plikt til å rapportere, gjennomføre forskuddstrekk og betale arbeidsgiveravgift av alle fordeler hans ansatte mottar i arbeidsforholdet. Disse pliktene gjelder på samme måte uavhengig av om fordelen mottas direkte fra arbeidsgiver eller via en tredjepart.

Arbeidsgiveren er avhengig av å få opplysninger om ytelser de ansatte mottar, og arbeidsgiveren må ha rutiner som sikrer denne informasjonsflyten. Hvilke rutiner som bør etableres i denne sammenheng, må vurderes på bakgrunn av de konkrete forhold i den enkelte virksomhet. I virksomheter med mye reisevirksomhet der det er vanlig at de ansatte opptjener bonuspoeng på tjenestereisene, forventes det at arbeidsgiver følger opp mer aktivt enn i virksomheter der de ansatte sjelden reiser og opptjener bonuspoeng. I førstnevnte tilfelle bør arbeidsgiver utarbeide gode systemer og rutiner som sikrer at de ansatte opplyser om bonuspoeng som brukes til betaling av private varer og tjenester. I virksomheter der de ansatte sjelden opptjener bonuspoeng, bør det være tilstrekkelig å innta arbeidstakers informasjonsplikt i arbeidsavtale og personalreglement. Hvis arbeidsgiver ikke vil bruke ressurser på slik administrasjon, kan arbeidsgiver innenfor styringsretten i stedet nekte de ansatte å ta imot slike fordeler. Det må foreligge tydelig informasjon til arbeidstakerne om et slikt eventuelt forbud. Se punktet Rapporteringsplikt i SKD 180121.

Arbeidsinntekt skal som hovedregel rapporteres senest den 5. i måneden etter den kalendermåneden beløpet utbetales eller ytelsen gis. Det er gitt to måneders utsatt rapporteringsfrist for skattepliktige naturalytelser som mottas gjennom en tredjepart. Det er fordi arbeidsgiver her kan ha behov for noe ekstra tid til å innhente nødvendige opplysninger fra den som har gitt ytelsen, eller fra arbeidstakeren. Den utsatte rapporteringsfristen har også betydning for tidspunktet for beskatningen. Det innebærer at skattepliktige naturalytelser mottatt gjennom tredjeparter kommer til beskatning to måneder etter at de er mottatt.

Eksempel på rapportering

Jens har opptjent bonuspoeng på yrkesreiser for sin arbeidsgiver. I november bruker han disse bonuspoengene til å betale for en flyreise for å besøke sin bestemor. Dette er en skattepliktig ytelse som Jens mottar i november. Arbeidsgiver blir ikke gjort oppmerksom på dette før 15. januar året etter, og arbeidsgiver rapporterer ytelsen på a-meldingen 5. februar, som er siste frist for innrapportering. Legg merke til at ytelsen i dette tilfellet kommer med på skattemeldingen for det året den er rapportert og ikke for det året den mottas.

Dersom arbeidsgiver har innrapportert fordel ved privat bruk av bonuspoeng til flyreise, og reisen avbestilles slik at poengene refunderes igjen, må rapporteringen korrigeres for å unngå at den skattepliktige blir skattlagt med for høy inntekt.

Hvis arbeidsgiver ikke har all relevant informasjon for å ivareta sine rapporteringsforpliktelser må han, basert på de opplysningene han faktisk har, fastsette verdien ved skjønn. Dette kan for eksempel være invitasjoner, reiseruter, program med mer. Se SKD 230321 Spørsmål og svar punkt 2.7.

Dersom arbeidsgiveren har gjort det som med rimelighet kan forventes for å få informasjon fra arbeidstakeren og/eller tredjeparten, kan arbeidsgiveren ifølge SKD 230321 Spørsmål og svar punkt 1.22 ikke pålegges reaksjoner eller sanksjoner for brudd på pliktene. Den grunnleggende plikten til å innrapportere og betale selve avgiften bortfaller imidlertid ikke.

Grunnlaget for innrapporteringen er omsetningsverdien av varen eller tjenesten, f.eks. en flyreise eller et hotellopphold, i sluttbrukermarkedet på det tidspunktet bonuspoengene ble benyttet. Med omsetningsverdi i sluttbrukermarkedet menes den prisen på samme eller tilsvarende vare eller tjeneste som er allment tilgjengelig for alminnelige forbrukere uten tilknytning til spesielle bransjer eller arbeidsgivere på kjøps- og betalingstidspunktet. Grunnlaget for beregning av fordelen skal altså være det samme, uavhengig av i hvilket omsetningsledd i verdikjeden den ansatte arbeider. Se eget tema for verdsettelse av naturalytelser generelt.

A-melding

Når arbeidstaker benytter bonuspoeng opptjent på tjenestereiser til private kjøp, skal fordelen innrapporteres på a-meldingen som Naturalytelse - skattepliktig personalrabatt.

Jobbskifte

I forbindelse med jobbskifte skal bonusytelser som er opptjent hos tidligere arbeidsgiver rapporteres hos tidligere arbeidsgiver når poengene benyttes privat av den tidligere ansatte. Ny arbeidsgiver har bare ansvar for poeng som er opptjent hos denne.Se punktet Særlig om rapportering av bonusytelser i SKD 180121

Arbeidstakeren jobber midlertidig i Norge

Har den ansatte skatteplikt til Norge for lønnsinntekt når poengene brukes, skattlegges fordelen selv om reisene som har gitt opptjening av poengene er foretatt før norsk skatteplikt etableres. Har skatteplikten til Norge opphørt når poengene brukes, oppstår det ikke skatteplikt. Se SKD 230321 Spørsmål og svar punkt 2.3.

Offentlig sektor

For ansatte i offentlig sektor er det ikke lov til å benytte opptjente bonuspoeng ved tjenestereiser privat. Hvis ansatte benytter de opptjente poengene til private reiser, blir dette sett på som brudd på arbeidstakerens tjenesteplikter jf. Statlig arbeidsgiverpolitikk.

Stikkord: bonuspoeng, prosent, brukar