Kort oppsummert
Kriterier
Ansattes krav til synsundersøkelse og briller ved arbeid ved dataskjerm
I forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 14-4 (forskrift til arbeidsmiljøloven), er det gitt bestemmelser rundt arbeidsgivers plikt til å tilby undersøkelse av arbeidstakers syn i visse tilfeller. Bestemmelsen sier at arbeidstakere som jevnlig tilbringer en betydelig del av arbeidstiden sin foran dataskjermen, skal få tilbud om undersøkelse av øyne og syn foretatt av en person med nødvendig kvalifikasjoner:
- før de begynner arbeid ved dataskjermen,
- om nødvendig med jevne mellomrom i tiden deretter og
- dersom de får synsproblemer som kan skyldes arbeidet ved dataskjermen.
Arbeidsgiver skal dekke kostnaden ved slik undersøkelse uavhengig av om det konkluderes med behov for databrille eller ikke.
Dersom undersøkelsene viser at det er nødvendig med videre undersøkelser hos øyespesialist, skal arbeidsgiver også dekke kostnadene ved spesialistundersøkelsene. Avdekkes det at vanlige synskorrigerende hjelpemidler ikke kan benyttes, skal arbeidstaker få spesielle synskorrigerende hjelpemidler som er egnet til vedkommende arbeid. Disse kostnadene skal også dekkes av arbeidsgiver.
For den ansattes eventuelle egne fradragsrett dersom arbeidsgiver ikke dekker kostnaden, se SkatteABC
For mer informasjon, se også Arbeidstilsynets nettsider om Synsundersøking og databriller.
Definisjoner
En databrille vil som oftest være en enstyrke-brille som er tilpasset avstanden til dataskjermen. Dersom arbeidsoppgavene krever skarpt syn på både nært hold og på avstand, for eksempel dersom en arbeidstaker veksler mellom å se på skjerm og dokumenter på arbeidspulten, kan progressive eller flerstyrke-briller være ett alternativ. Ett slikt behov må da dokumenteres særskilt av optiker. Standard progressive briller som egner seg seg til daglig bruk, vil ikke regnes som databriller og arbeidsgiver har ikke plikt til å dekke utgifter til briller eller kontaktlinser som arbeidstakeren trenger privat. Solbriller vil normalt heller ikke kunne dekkes skattefritt.
En dataskjerm er i denne sammenhengen en større, frittstående skjerm koblet til en datamaskin. Det som er avgjørende er størrelsen på skjermen og i hvilken grad arbeidet foregår på skjerm, ikke hvilken programvare som benyttes. Dette innebærer at eksempelvis også moderne kassaapparater og skjermer koblet til større industrimaskiner kan inkluderes. En mindre skjerm som for eksempel mobiltelefon eller nettbrett blir ikke regnet som dataskjerm, da slike skjermer oftest har en størrelse og bruksområde som skiller seg fra de skjermer som regnes som dataskjermer.
Reglene for kjøp av databriller gjelder også for selvstendig næringsdrivende.
For at den ansatte skal få dekket databriller skattefritt, må følge kriterier oppfylles:
- Arbeid ved dataskjermen må skje jevnlig og være en stor del av arbeidsutøvelsen.
- Databrillen må være godkjent av øyelege eller optiker (dokumentasjonen skal legges ved i regnskapet).
- Brillen må ha spesialtilpassede brilleglass med rimelig innfatning, og være til bruk ved dataskjerm.
Det er ikke ett krav i forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 14-4 (forskrift til arbeidsmiljøloven) at brillen skal legges igjen på arbeidsplassen, men arbedsgiver kan velge å ha dette innfelt i sitt regelverk.
Beløpsgrense
Arbeidsgiver kan ikke sette noen øvre grense for hva de spesialtilpassede brilleglassene skal koste, men dersom arbeidstaker ønsker en dyrere løsning enn det som er nødvendig, trenger ikke arbeidsgiver dekke merkostnaden. Dette kan gjelde montering, type glass eller innfatning. Arbeidsgiver er altså ikke pliktig å dekke en dyrere brille enn det som kan fungere i hvert enkelt tilfelle.
Dette tilsier at det kan settes en beløpsgrense for hvor mye som dekkes til innfatning, noe som ofte gjøres i egen avtale eller personalhåndbok, slik at den ansatte vet hvor mye arbeidsgiver dekker og hvor mye som eventuelt må dekkes selv.
Særlige hensyn
Det finnes andre arbeidsoppgaver enn skjermarbeid som er krevende for synet og hvor det kan være behov for en arbeidsbrille. Eksempler kan være kirurg, urmaker og tannlege, som har arbeidsoppgaver som krever skarpt syn og presisjon. I slike tilfeller må behovet for arbeidsbrille også vurderes opp mot hensynet til tilrettelegging av arbeidstakerens arbeidsplass, ref Arbeidstilsynet.
Krever arbeidsutførelsen bruk av vernebriller, er det arbeidsgivers ansvar å ivareta både synsbehov og vernebehov. Det betyr at dersom ikke egne briller kan benyttes sammen med verneustyret, må arbeidsgiver sørge for vernebriller med styrke.
Øyeoperasjon
Dekning av behandlingsutgifter, uavhengig av type behandling, er som hovedregel skattepliktig for den ansatte, det gjort unntak for yrkesskade og forebyggende helsetiltak. Å operere synet er blitt vanligere og dib har på forespørsel mottatt følgende avklaring fra Skatteetaten:
For at en utgift skal være fradragsberettiget må den ha til formål å skaffe eller opprettholde en skattepliktig inntekt. Når utgiften har flere formål, må hovedformålet være den skattepliktige inntekten for at den skal ha tilstrekkelig tilknytning. Dersom det er nødvendig å gjennomgå en øyeoperasjon for å beholde et arbeidsforhold, er hovedformålet å beholde den skattepliktige inntekten. Utgiften har da tilstrekkelig tilknytning.
Skatteetaten vurderer at man som utgangspunkt kan føre fradrag for en øyeoperasjon, når det er fremlagt legeerklæring om at øyeoperasjonen er nødvendig for å gjennomføre og beholde et arbeidsforhold, og det ikke kan avhjelpes av briller eller linser. Det bemerkes samtidig at fradragsretten må vurderes konkret i den enkelte sak. Dette gjelder videre kun for å opprettholde et arbeidsforhold. Tilsvarende kan ikke legges til grunn når det er utgifter for å skaffe seg en ny stilling eller arbeidsforhold.
Dersom arbeidsgiver dekker en slik operasjon uten at vilkårene i svaret fra Skatteetaten er innfridd, vil dette være fordel vunnet ved arbeid som skal behandles som naturalytelse etter skatteloven § 5-1 (1), jf. § 5-10 bokstav a, se sktl. §§ 5-12 til 5-14 og FSFIN §§ 5-12 til 5-14. Du kan lese mer i tema Naturalytelser.