Hva er egenkapital?

Innskutt egenkapital

Regnskapsloven § 6-2 skiller mellom innskutt og opptjent egenkapital. Skillet i regnskapsloven er ikke sammenfallende med inndelingen i bunden og annen egenkapital i selskapslovgivningen, jf asl kapittel 3, og innbetalt og opptjent kapital i skatteloven.

Ifølge regnskapsloven defineres innskutt egenkapital som egenkapital som er innbetalt, som ved stiftelse av selskap og kapitalforhøyelser. Innskutt egenkapital omfatter selskapskapital, overkurs samt annen innskutt egenkapital.

Selskapskapital

Aksjekapitalen i balansen, konto 2000, skal beløpsmessig være lik den som angis i foretakets vedtekter og registrert kapital i Regnskapsregisteret i Brønnøysund på balansedagen.

Egne aksjer

Se nærmere i Egne aksjer.

Overkurs

Overkurs oppstår når egenkapitalen tegnes til en kurs som er høyere enn den pålydende på aksjene ved stifting av selskap eller kapitalforhøyelse. Overkurs ved kapitalforhøyelse kan oppstå enten ved innbetaling eller fra fondsemisjon. Overkurs kan også øke ved en fusjon eller fisjonsfusjon.

Overkurs er ikke regulert i aksjelovene, men anses som fri egenkapital (dvs. ikke bundet egenkapital) og kan utdeles som utbytte. Før midlene kan inngå i den tekniske utbytterammen etter asl § 8-1 første til tredje ledd må de være innarbeidet i et årsregnskap eller en revidert mellombalanse.

Regnskapsmessig klassifiseres imidlertid overkurs ved aksjetegning som innskutt egenkapital, jf rskl § 6-2, og føres på konto 2020.

Når det oppstår et underskudd regnskapsmessig, skal underskuddet føres mot annen egenkapital som blir tilsvarende redusert. Dersom underskuddet er høyere enn annen egenkapital, oppstår udekket tap. Det kan vedtas at udekket tap føres mot annen innskutt egenkapital og/eller overkurs, jf. NRS 8.5.5.

Overkurs kan benyttes til fondsemisjon jf asl § 10-20, kapitalnedsettelse, fisjon og ved utdeling av utbytte og konsernbidrag. Tilbakebetaling av overkurs er en utbytteutdeling eller utdeling av konsernbidrag, og følger saksbehandlingsreglene og de materielle reglene for utbytte i aksjeloven kapittel 8.

Utdelingen kan regnskapsmessig komme fra annen (opptjent) egenkapital, annen innskutt egenkapital, overkurs eller en kombinasjon av disse. Regnskapsreglene foreskriver ikke rekkefølgen på bruk av de tre postene til utdeling, det kan selskapets styre og generalforsamling velge selv. Av hensyn til regnskapsmessig dokumentasjon bør det presiseres i vedtaket hvilke(n) egenkapitalpost(er) utdelingen kommer fra (kilde: Revisorforeningens FAQ 343/2018).

Ikke registrerte kapitalforhøyelser/fondsemisjon

Bokføres til debet på konto 1780 og kredit på konto 2030. Se nærmere om dette i temaet om ikke registrert kapitalforhøyelse.

Ikke registrerte kapitalnedsettelser

Bokføres til debet på konto 2033. Motpost er enten konto 2080 ved kapitalnedsettelse til dekning av tap eller konto 2915 for kapitalnedsettelse med utdeling av penger. Se nærmere omtale i Ikke registrerte kapitalnedsettelser.

Annen innskutt egenkapital

Følgende transaksjoner og hendelser regnskapsføres på konto 2030:

  • Gevinst ved salg av egne aksjer.
  • Datterselskapet mottar konsernbidrag fra morselskapet.
  • Aksjebasert avlønning og NRS 15A.4
  • Stiftelsesomkostninger ved stiftelse av selskap uten overkurs, eller hvor overkurs ikke er tilstrekkelig til å dekke omkostningene, jf NRS 8.5.1.2. Når selskapet har overskudd, kan det føres mot den negative egenkapitalkontoen.
  • Kapitalnedsettelse som ikke deles ut, men overføres til annen egenkapital. Se NRS 8.5.1.1.6.

Annen innskutt egenkapital kan benyttes til å dekke udekket underskudd/udekket tap.

Stikkord: prosent, enkeltmannsforetak, enkeltpersonforetak, enkelmannsforetak, enkeltpersonsforetak, enmannsforetak, epf, personl næringsdriv, selvstend næringsdriv

Opptjent egenkapital

Aksjelovenes inndeling og krav