Hva kjennetegner et enkeltpersonforetak?
Oppstartskostnader
Ansatte
Sykepenger og sykepengeforsikring
Dagpenger
Frivillig yrkesskadetrygd for selvstendig oppdragstakere
Utgifter til behandlingsforsikring og bedriftshelsetjeneste
Kostnader til mobiltelefon, bredbånd, telefon
Hjemmekontor
Kost og losji
Overtidsmat
Lønn
Skattereglene for dekning av overtidsmat for ansatte likestiller refusjon med arbeidsgivers innkjøp av overtidsmat (naturalytelse). Følgende kriterier må være oppfylt:
- beløp kan ikke overstige kr 200
- sammenhengende arbeidstid må minst være 10 timer
- kostnadene må være dokumentert
jf. FSFIN § 5-15-5 (2). Satsen på kr 200 er til dekning av selve måltidet, slik at eventuelle kostnader til frakt kan komme i tillegg.
Måltidet kan spises før den ansatte har arbeidet i 10 timer, så lenge den totale arbeidstiden oppfyller kravet til varighet.
Bokføring / skatt
Personlig næringsdrivende er bokføringspliktige og har ikke rett på fradrag for ulegitimerte godtgjørelser. Utgifter til mat ved overtid som oppfyller kravene som er angitt i Ekstra måltid ved minst 10 timers sammenhengende arbeid (Skatte-ABC) er fradragsberettiget opp til den fastsatte satsen. For lønnstakere inngår fradraget i minstefradraget.
Dokumentasjonen skal vise formål og hvem måltidet omfatter jf. bokføringsforskriften § 5-10.
Merverdiavgift
Det er ikke fradrag for merverdiavgift for utgifter til overtidsmat for personlig næringdrivende jf. mval § 8-3.