Hva kjennetegner et enkeltpersonforetak?

Oppstartskostnader

Ansatte

Sykepenger og sykepengeforsikring

Dagpenger

Frivillig yrkesskadetrygd for selvstendig oppdragstakere

Utgifter til behandlingsforsikring og bedriftshelsetjeneste

Kostnader til mobiltelefon, bredbånd, telefon

Hjemmekontor

Kost og losji

Overtidsmat

Pensjonsordninger

Konto
5950 Obligatorisk tjenestepensjon (OTP)
Debet

Pensjon

Som innehaver av enkeltpersonforetak tjener du opp pensjon av din næringsinntekt. Vær oppmerksom på at ved overgang til pensjon vil de fleste få en betydelig inntektsreduksjon. Å spare til pensjon vil derfor være viktig. Du kan også inngå private pensjonsavtaler.

Pliktig pensjonsordning

Et foretak plikter å opprette en pensjonsordning i samsvar med kravene i OTP-loven dersom foretak har:

  • minst to personer i foretaket som begge har en arbeidstid og lønn som utgjør 75 prosent eller mer av full stilling, eller
  • minst én arbeidstaker uten eierinteresse i foretaket som har en arbeidstid og lønn i foretaket som utgjør 75 prosent eller mer av full stilling, eller
  • personer i foretaket som hver har en arbeidstid og lønn som utgjør 20 prosent eller mer av full stilling, og som til sammen utfører arbeid som tilsvarer minst to årsverk.

Dette jf. OTP-loven § 1 (1).

Et foretak er definert i OTP-loven § 1 (2) som:

  • aksjeselskap,
  • allmennaksjeselskap,
  • ansvarlig selskap,
  • enkeltpersonforetak og
  • ethvert annet rettssubjekt som har arbeidstaker i sin tjeneste.

Pensjonsordningen kan opprettes som en foretakspensjon etter foretakspensjonsloven, innskuddspensjon etter innskuddspensjonsloven eller tjenestepensjon etter tjenestepensjonsloven, se OTP-loven § 2.

NB! OTP-loven gjelder ikke foretak som har pensjonsordning i henhold til lov eller tariffavtale for statlig eller kommunalt ansatte, jf. OTP-loven § 1 (3).

Hvem skal være med i pensjonsordningen?

Pensjonsordningen skal omfatte alle arbeidstakere i foretaket som har har fylt 13 år, er medlem av folketrygden og har tjent over grensen for rapporteringspliktig lønn i a-ordningen. Denne grensen er som hovedregel på 1 000 kroner, men 10 000 kroner for skattefrie organisasjoner mv.. Se forøvrig Innskuddspensjonsloven § 4-2 til 4-4, Foretakspensjonsloven § 3-3 til 3-11 og Tjenestepensjonsloven § 3-2 til 3-8.

Pensjonsordningen kan omfatte arbeidsgiver og annen person som må anses som innehaver av foretaket, se Innskuddspensjonsloven § 4-1 (2), Foretakspensjonsloven § 3-2 (2) og Tjenestepensjonsloven § 3-2 (3), dersom disse har en 20 prosent stilling eller mer. Innehaver av et enkeltpersonforetak med pliktig pensjonsordning, kan velge å være medlem i pensjonsordningen eller ikke. Legg merke til at dersom innehaver i et slikt selskap velger å ikke være omfattet av den pliktige pensjonsordningen kan vedkommende ikke opprette en frivillig pensjonsordning etter reglene i innskuddspensjonsloven § 2-3 (2). Se punktet Frivillig pensjonsordning.

Minstekrav til pensjonsordning

  • Minstekrav for innskuddspensjon eller tjenestepensjon er regulert i OTP-loven § 4.
  • Minstakrav for ytelsesbasert foretakspensjon er regulet i OTP-loven § 5.

Frivillig pensjonsordning

Nytt fra 1. januar 2023

Reglene for frivillige innskuddspensjonsordninger for selvstendig næringsdrivende, frilansere mv. endres slik at det gis adgang til skattefavorisert sparing fra første krone.

Som selvstendig næringsdrivende må du selv ta ansvar for pensjon utover folketrygdens ytelser. For å forbedre pensjonstilværelsen kan selvstendig næringsdrivende som ikke omfattes av reglene for pliktig pensjonsordning, opprette en frivillig innskuddspensjonsordning, jf. innskuddspensjonsloven § 2-3 (2). En slik ordning gir også skattefradrag i næringsinntekten, se sktl. § 6-46 (4).

Ordningen etter innskuddspensjonsloven § 2-3 (2) gjelder for:

  • innehaver av enkeltpersonforetak med positiv beregnet personinntekt
  • selskap med deltakerfastsetting hvor deltaker tar ut arbeidsgodtgjørelse
  • aksjeselskap hvor eieren (aksjonæren) er ansatt og tar ut lønn fra selskapet, og hvor det enten ikke er andre ansatte, eller bare andre ansatte som hver har en arbeidstid og lønn som utgjør minst 20 og mindre enn 75 prosent av full stilling

Årlig innskudd i den frivillige pensjonsordningen kan ikke overstige 7 % av beregnet personinntekt fra næringsvirksomhet inntil 12 G per år (2024/2023) for innehaver av enkeltpersonforetak. Beregningsgrunnlaget for maksimalt innskudd er inntektsårets personinntekt før fradrag for årets innskudd. Innehaver av enkeltpersonforetak kan også benytte beregnet personinntekt i året forut for innskuddsåret som beregningsgrunnlag, se FIN 10. mars 2010 i Utv. 2010/634. Denne beregningsmåten må i så fall følges konsekvent. For ektefeller som skattlegges for forholdsmessig andel av overskuddet i felles bedrift, jf. sktl. § 2-11 tredje ledd, gjelder grensen på inntil 12 G (2024/2023) for hver av dem.

Etter forskrift til innskuddspensjonsloven § 4-1 (1) bokstav c skal det til enhver tid gjeldende grunnbeløpet i folketrygden (G) benyttes ved beregning av innskudd. Oversikt over grunnbeløpet finner du i temaet Folketrygdens grunnbeløp.

Dersom et foretak oppretter en slik frivillig pensjonsordning, gjelder bestemmelsene i kapittel 4 om medlemskap for arbeidstakere og i kapittel 5 om innskudd for arbeidstakere tilsvarende så langt de passer. Det betyr at andre arbeidstakere skal være med i pensjonsordningen.

Opprettes det en frivillig innskuddspensjonsordning etter innskuddspensjonsloven § 2-3 (2), skal det også tegnes forsikring som ved uførhet gir rett til innskuddsfritak i samsvar med den faktiske graden av uførhet, jf. innskuddspensjonsloven § 2-4. Det gis skattefradrag for premie til risikoytelser etter foretakspensjonsloven knyttet til pensjonsordning etter innskuddspensjonsloven § 2-3 annet ledd, jf. sktl. § 6-46 fjerde ledd annet punktum.

Eksempel på beregning av pensjonssparing

En selvstendig næringsdrivende med personinntekt på kr 300 000 kan per 1. januar 2023 maksimalt spare kr 21 000.

Utregningen er som følger: kr 300 000 * 7 % = kr 21 000.

En selvstendig næringsdrivende med personinntekt på kr 300 000 kunne per 1. januar 2022 maksimalt spare kr 13 552.

Utregningen er som følger: (kr 300 000 - 1G) * 7 % = (kr 300 000 - kr 106 399) * 7 % = kr 13 552.

Innbetalingstidspunkt for skattefradrag

Det kan kreves skattemessig fradrag for tilskudd til pensjonsordninger foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven og tjenestepensjonsloven fra arbeidsgiver, selvstendig næringsdrivende mv., når premien, tilskuddet eller innskuddet etter sktl. § 6-46 (1) til (3) er endelig betalt til pensjonsordningen innen tre måneder etter utgangen av vedkommende inntektsår, jf. sktl. § 6-46 (5).

Stikkord: prosent, enkeltmannsforetak, enk, enkelmannsforetak, enkeltpersonsforetak, enmannsforetak, epf, personl næringsdriv, selvstend næringsdriv

Salg av enkeltpersonforetak

Avvikle / slette ENK

Regnskapsplikt, bokføringsplikt og revisjonsplikt

Årsavslutning

Årsregnskap og årsberetning

Skatt

Merverdiavgift