Kort oppsummert

Innledning

Standardregelen

Utenfor standardregelen - individuell verdsettelse

Pensjonister, aksjonærer og deltakere

Lønn
5200 Fri bil
Debet
5290 Motkonto for gruppe 52
Kredit
SkattepliktTrekkpliktAGA-pliktOpplysningspliktFeriepenger

Beregning av skattepliktig fordel

Det forekommer at andre skattytere enn arbeidstakere får stilt bil til disposisjon på en slik måte at bilbruken må anses som en skattepliktig fordel. Skatte-ABC omtaler slike tilfeller i punkt Personer som ikke inngår i personkrets.

Dette vil f.eks. gjelde en aksjonær som ikke utfører arbeid for aksjeselskapet. Da vil en eventuell fordel ved bruk av aksjeselskapets bil kunne anses som utbytte. Tilsvarende gjelder for deltaker i selskap med deltakerfastsetting som benytter selskapets bil. Videre kan det gjelde pensjonister som får bruke tidligere arbeidsgivers bil etter at arbeidsforholdet er opphørt.

I slike tilfeller skal det foretas en individuell verdsetting i samsvar med sktl. § 5-3 («omsetningsverdi») basert på faktisk privat bruk. For å finne/beregne omsetningsverdien kan man bruke de standardiserte reglene så langt de passer. Skatte-ABC beskriver følgende beregningsmetode:

Under forutsetning av at bilen brukes hele året, kan fordelen beregnes ved å ta utgangspunkt i bilens listepris og multiplisere denne med prosentsatsene i henhold til standardregelen. Resultatet divideres med en gjennomsnittlig normalkjørelengde på 15 000 km, jf. St.prp. nr. 1 (2004-2005) pkt. 2.3.4 tabell 2.3 note 2. Det fremkommer da en fordel per kilometer som skal multipliseres med det faktiske antall kilometer bilen er benyttet til privat bruk i løpet av inntektsåret. Denne beregningsmetoden kan benyttes med mindre en annen metode gir bedre uttrykk for «omsetningsverdi», jf. sktl. § 5-3.

Beregningsmåte

Hvis bilen brukes hele året kan fordelen beregnes slik:

Fordelen = (Listepris x prosentsats under standardregelen) / 15 000 km x antall km privat kjøring

Eksempel

Pensjonisten har hatt fri bil hele året.

Bilen har en listepris på kr 250 000, og er et halvt år gammel. Privat kjøring utgjør totalt 8 000 km.

StandardregelenKr 250 000 x 30%Kr 75 000
Fordel pr kmKr 75 000/ 15 000 kmKr 5
Skattepliktig fordelKr 5 x 8 000 kmKr 40 000

Innrapportering

Fri bil i pensjonsforhold skal innrapporteres på A-meldingen som Naturalytelser i pensjonsforhold.

Fri bil for aksjonær/deltaker rapporteres som utbytte/utdeling.

Fradragsrett for arbeidsgiver / behandling i selskapet

Pensjonist: For den tidligere arbeidsgiveren vil dekning av kostnader til firmabil være skattemessig fradragsberettiget som lønn, jf. sktl. § 6-1.

Deltaker i selskap med deltakerfastsetting: Se Skatte-ABC punkt 4. Deltakers private bruk av bil tilhørende selskap med deltakerfastsetting.

Aksjonær: Når aksjonær som ikke er ansatt i selskapet benytter bilen til private formål uten å betale markedsleie for bruken, skal aksjonæren utbyttebeskattes og selskapet uttaksbeskattes for fordelen ved den private bruken.

Stikkord: firmabil pensjonist, fri bil pensjonist, fri bil, prosent, firmabil, aksjeei, deltag

Firmabilavtale