Kort oppsummert
Salgsdokumentets innhold
Andre krav til salgsdokumentet
Utstedelse av salgsdokument
Selger utsteder faktura
Hovedregelen er at det er selger som skal utstede salgsdokumentasjon, jfr. bff. § 5-2-1. Unntak er omtalt i det videre.
Kjøper utsteder faktura på vegne av selger - omvendt fakturering
Det foreligger unntak fra hovedregelen om at salgsdokumentet skal utstedes av selger. I gitte tifeller kan kjøper utstede salgsdokumentet på vegne av selger, jfr. bff. § 5-2-1. Videre angir bff. § 5-2-1 tredje ledd hvilke bokføringspliktige kjøpere som kan utstede salgsdokumentasjon på vegne av selger.
Kjøper som utsteder faktura på vegne av selger må sørge for at salgsdokumentasjonens innhold er i tråd med bff. § 5-1-1, se også omtale om formkrav. Det foreligger valgfritt unntak vedrørende nummerering av omvendt faktura.
Kjøper som alene besitter grunnlaget for vederlaget i salgsdokumentasjonen
Reglen i bff. § 5-2-1 tredje ledd bokstav e har som forutsetning at kjøper alene besitter hele eller deler av materialet for beregning av omfang, vekt, kvalitet eller lignende som grunnlag for utbetaling av provisjon eller annet vederlag til selgeren. Dette betyr at dersom både kjøper og selger sitter inne med hele fakturagrunnlaget, så er det fortsatt selger som skal utstede salgsdokument iht. hovedregelen i bff § 5-2-1 første ledd. Dersom det derimot er slik at selgeren må innhente hele eller deler av fakturagrunnlaget fra kjøperen, kan unntaksbestemmelsen i bff. § 5-2-1 annet ledd bokstav e benyttes. Dersom selger også besitter hele eller deler av dette må det søkes dispensasjon etter bff. § 5-2-8 for at kjøper skal kunne utstede salgsdokumentasjonen. Se også omtale i Bokføringsloven - kommentarutgave.
I tilfeller salgsdokumentet utstedes av kjøper skal dette skjer på grunnlag av en skriftlig, underskrevet avtale om dette. Avtalen skal oppbevares av både kjøper og selger. Det skal fremgå av salgsdokumentet at det er utstedt av kjøper. Kjøperen skal dessuten oppbevare annen dokumentasjon som underbygger salgsdokumentets innhold i 3 år og 6 måneder etter regnskapsårets slutt. Kjøperen skal, ved jevnlig å ta utskrift fra Enhetsregisteret eller lignende, dokumentere om selgeren er registrert i Merverdiavgiftsregisteret. Se også omtale i Bokføringsloven - kommentarutgave.
Med virkning fra 1. juni 2019 er Skattedirektoratets myndighet til å gjøre unntak ved enkeltvedtak etter bokføringsloven, bokføringsforskriften og regnskapsloven delegert til skattekontoret. Se nærmere om hvor søknad sendes, innehold mv på Skatteetatens sider.
Rabatt på tidligere salg
Hovedregelen er at det er selgeren som skal utstede salgsdokumentet, jf. bff. § 5-2-1 første ledd. Det er da naturlig at dokumentasjon av salgsinntektsreduksjoner også skal utstedes av den samme bokføringspliktige selgeren. Det fremgår ikke eksplisitt av ordlyden i bff. § 5-2-1 tredje ledd bokstav e) at dokumentasjon av salgsinntektsreduksjoner kan utstedes av kjøper. Det følger imidlertid av intensjonen med unntaket i bestemmelsens bokstav e) at dersom kjøper alene besitter hele eller deler av materialet for beregning av salgsinntektsreduksjonen, så kan dokumentasjonen av salgsinntektsreduksjonen utstedes av kjøper. Det er dermed i utgangspunktet en forutsetning at ikke selger i tillegg sitter med hele beregningsgrunnlaget for salgsinntektsreduksjonen.
Det legges i GBS 5 til grunn at dersom kjøper har utstedt salgsdokumentet etter bff. § 5-2-1 tredje ledd, kan kjøper også utstede dokumentasjonen av salgsinntektsreduksjonen, uavhengig av om også selger besitter hele materialet for beregning av salgsinntektsreduksjonen.
Kjøp fra ikke bokføringspliktig selger
Ikke bokføringspliktige selgere trenger ikke å forholde seg til bokføringsforskriftens regler om salgsdokumentets innhold. Dersom en bokføringspliktig kjøper handler varer eller tjenester fra ikke bokføringspliktig selger og salgsdokumentet ikke tilfredsstiller kravene i bokføringsforskriften delkapittel 5-1 og § 5-3-12, må kjøper utstede salgsdokumentet på vegne av selger, med mindre selger frivillig utarbeider slik dokumentasjon.
Når kjøper utsteder salgsdokumentet på vegne av selger jf. bff. § 5-2-1 første ledd siste setning, "omvendt fakturering", må salgsdokumentet inneholder de nødvendige opplysninger med den ikke bokføringspliktige som selger og seg selv som kjøper. Innholdet for øvrig i salgsdokumentet skal følge kravene i bokføringsforskriften delkapittel 5-1 og § 5-3-12 som omtales ovenfor i temaet her. Se også Bokføringsloven - kommentarutgave.
Fradrag for inngående merverdiavgift
Ved omvendt fakturering er det kjøper som utsteder faktura og beregner inngående merverdiavgift på vegne av selger. Kjøper har dermed en undersøkelsesplikt og må sette seg inn i den næringsdrivendes sted og reelt sett vite om virksomheten de skriver faktura for faktisk er registrert som avgiftspliktig på det tidspunkt faktura utstedes.
Skatteinfo 4/2014 omtaler hva som er forutsetning for fradragsrett. For at inngående merverdiavgift skal være fradragsberettiget, forutsettes det at beløpet materielt sett er en påløpt utgående avgift hos selger og at aktsomhetsplikten er overholdt. Hvis selger ikke er registrert i merverdiavgiftsregisteret, vil heller ikke beregnet inngående merverdiavgift være fradragsberettiget.
Det foreligger en rettskraftig dom på området som ble avsagt i Borgarting lagmannsrett16. september 2013, se UTV 2013/1630. I dommen kom Lagmannsretten til at Collicare har handlet kvalifisert uaktsomt med hensyn til om selgerne hadde adgang til å oppkreve avgift. Fradragsretten for inngående avgift var dermed ikke i behold. Lagmannsretten la særlig lagt vekt på at Collicare ikke foretok seg noe for å fremskaffe dokumentasjon på om transportørene var registrert i avgiftsregisteret, selv om ordlyden i dispensasjonen er tilstrekkelig klar på dette punktet.