Kort oppsummert

Fra arbeidsgiver - skattepliktige gaver (hovedregelen)

Fra arbeidsgiver - skattefrie gaver (unntak fra hovedregelen)

MVA
0 Ingen mva-behandling (anskaffelser)
Konto
5900 Gaver til ansatte, fradragsberettiget
Debet

Satser: Skattefrie gaver i arbeidsforhold

Skatt

Skattefritak (mottaker)

Lovgiver har gjort enkelte unntak fra hovedregelen om skatteplikt for gaver i arbeidsforhold. Noen gaver er skattefrie hvis man følger de vilkårene og beløpsgrensene som er fastsatt i FSFIN § 5-15-1. Se Satsene for skattefrie gaver i arbeidsforhold.

Hvis gaven er verdt mer enn beløpsgrensen, er beløpet opp til beløpsgrensen skattefritt (skattefri gave) og det overskytende beløpet skattepliktig (skattepliktig gave), jf. FSFIN § 5-15-1(4). Beløpsgrensene gjelder samlet for gaver både fra egen arbeidsgiver og tredjeparter (f.eks. forretningsforbindelser).

Hvem kan få skattefrie gaver:
Skattefritaket omfatter gaver til ansatte og til styremedlemmer. Fribeløpet gjelder samlet for gaver fra arbeidsgiver og tredjeparter. Fritaket gjelder også i de tilfeller der den ansatte/styremedlemet er aksjonær og også selv om det ikke er andre ansatte i selskapet. Den skattefrie beløpsgrensen gjelder separat for hvert arbeidsforhold for den ansatte og hvert selskap styremedlemmet har verv i. Dvs. at et styremedlem kan motta skattefrie gaver med verdi på inntil kr 5 000 fra hvert av de selskapene man har verv i, herunder hvert selskap i en konsernstruktur.

Varamedlemmer velges for å kunne tre inn i styret når et eller flere av styremedlemmene ikke har anledning til å delta eller er inhabile, slik at når varamedlemmet deltar i styrearbeidet er det med tilsvarende rolle og ansvar som øvrige styremedlemmer. Det er dermed ingen grunn til å skille mellom ordinære styremedlemmer og varamedlemmer i forhold til reglene om skattefrie gaver i arbeidsforhold. Se Skatte-ABC | Gaver og tilskudd i arbeidsforhold mv. | 2.1.1. Generelt

Fritaket gjelder ikke for tidligere ansatte og pensjonister.

Naturalytelse:
Gaven må i utgangspunktet bestå av en naturalytelse. Gavekort som ikke kan løses inn i kontanter, regnes som naturalytelse. Det samme gjelder gaver som i utgangspunktet består i penger, men hvor den ansatte leverer kvittering til arbeidsgiveren for kjøpet av gaven. Gavekort som kan løses inn i kontanter anses som kontantytelse og er således skattepliktige.

Gaver ved spesielle anledninger:
Ved ansettelse i minst 20 år kan bedriften gi den ansatte en gave med verdi inntil kr 8 000 skattefritt for lang tjenestetid. Deretter kan slike gaver gis etter minst 10 års ytterligere tjenestetid, jf FSFIN §5-15-1 (1). Jubileums - eller oppmerksomhetsgaver med verdi inntil kr 4 000 kan gis skattefritt når bedriften er 25 år eller et antall år som er delelig med 25, når en ansatt gifter seg, fyller 50 år og deretter hvert tiende år (60, 70, 80 år osv.) og når en ansatt slutter etter minst 10 år i bedriften, jf FSFIN §5-15-1 (2).

Gaver uten spesielle anledninger:
Det kan gis gaver i arbeidsforhold uten at det er noen spesiell anledning med inntil kr 5 000 per år. Beløpsgrensen er regulert i FSFIN § 5-15-1 (3).

Arbeidsgiver kan:

  • gi gavene til enkeltpersoner,
  • gi ulike gaver til hver enkelt ansatt,
  • velge hvilke naturalytelser som gis og
  • kombinere reglene for skattefrie personalrabatter på kr 10 000 (2025) / kr 8 000 (2024) med skattefrie gaver på kr 5 000 slik at den ansatte tilsammen kan motta personalrabatter til en verdi av kr 15 000 (2025) / kr 13 000 (2024) skattefritt

Det kan være aktuelt for mange arbeidsgivere å vurdere hvorvidt f.eks. fri telefon, som har blitt behandlet som skattepliktig etter sktbf. § 5-8-14, skal gis som en del av den skattefrie gaverammen på kr 5 000. Fordel fri telefon verdsettes til kr 4 392, se sktl. § 5-12 (5), FSFIN § 5-12-21 og sktbf. § 5-8-30 (1). I mange tilfeller kan arbeidsgiver da spare arbeidsgiveravgift opp til kr 619 per ansatt og den ansatte vil betale mindre skatt. Ved å gi kr 4 392 som en skattefri gave er det kr 608 igjen av gaverammen på kr 5 000. Dersom den ansatte ikke mottar andre gaver i løpet av året, men f.eks. har fri bil, kan fordel fri bil reduseres med kr 608. På den måten vil gaveregelen kunne anvendes som en "rabatt" på slike naturalytelser.

Naturalytelser som kan være aktuelle å vurdere inn under den skattefrie gaverammen er:

  • Årlige sommer-/julegaver
  • Gavekort gitt som påskjønnelser til den ansatte
  • Abonnement på treningssenter
  • Elektronisk kommunikasjonstjenester (fri telefon), herunder innholdstjenester over kr 1 000
  • Fri bil
  • Kollektivkort
  • Billetter til kulturarrangementer
  • Skattepliktige rabatter fra tredjeparter

Se også omtale av Andre gaver av mindre verdi i Skatte-ABC.

Historikk - Generell ordning

Frem til 1. januar 2021 var det et krav iht FSFIN § 5-15-1(4) at gaven ble gitt som en del av en generell ordning i bedriften. Dette kravet er fjernet for gaver gitt ved alle anledninger.

Reglene om generell ordning som omtales her gjelder bare for gaver som ble gitt i 2020 eller tidligere.

Med generell ordning menes at alle ansatte må ha rett til gaver ved de samme anledningene. Gavene trenger ikke være helt like, men de må være omtrent like mye verdt. På forespørsel har Skatteetaten svart at dersom noen (typer) ansatte får dyrere gaver, vil det overskytende kunne regnes som individuell avlønning og dermed skattepliktig. Videre opplyser Skatteetaten at med "generell ordning i bedriften" menes en generell ordning i det rettssubjektet som er den aktuelle arbeidstakerens formelle arbeidsgiver, altså i det rettssubjektet som arbeidstakeren har inngått arbeidsavtalen med. Det er ikke noe krav om at det (også) må være en generell ordning i et evt. konsern som arbeidsgiverselskapet inngår i. Reglene om skattefrie gaver omfatter ikke eksplisitt styremedlemmer, men i praksis er det godtatt at også disse kan få skattefrie gaver på linje med ansatte. Det er ifølge Skatteetaten ikke et krav at den generelle ordningen omfatter styremedlemmer. En ordning der det gis gaver til ansatte opp til maksgrensene er derfor skattefri selv om ikke styremedlemmene er omfattet av den ordningen.

Mindre oppmerksomhetsgaver:
I tillegg til reglene om skattefrie gaver i FSFIN § 5-15-1 kommer oppmerksomhetsgaver innenfor et vanlig prisnivå. Slike gaver, som f.eks. når en ansatt får barn, ved sykdom osv. skattlegges ikke når gaven er av begrenset verdi, som for eksempel blomster, konfekt, vinflaske mv. innenfor et vanlig prisnivå. Dette gjelder både i og utenfor ansettelsesforhold. Slike gaver er skattefrie, selv om det samme år ved andre anledninger mottas andre skattefrie gaver innenfor gjeldende beløpsgrenser. Se SKD 180121.

Hvis en gave er delvis skattefri, jf FSFIN § 5-15-1(4), må man behandle den skattepliktige delen som skattepliktig gave og den skattefrie delen som skattefri gave mht. skatt, innrapportering, trekkplikt og arbeidsgiveravgift.

Les mer om vilkårene og beløpsgrensene for de enkelte unntakene skattefrihet for visse gaver/ytelser i (Skatte-ABC).

Fradragsrett (arbeidsgiver)

Gaver til ansatte er fradragsberettiget for arbeidsgiveren i samme utstrekning som lønnsutbetalinger, jf. sktl. § 6-1, se Skatte-ABC. Dette gjelder selv om gaven er skattefri for mottakeren.

Lønn

Skattefri gave skal ikke innrapporteres, jf. skatteforvaltningsforskriften § 7-2-2(1) første punktum.

Skattefri gave inngår ikke i beregningsgrunnlaget for forskuddstrekket, jf. sktbl. § 5-6(1) bokstav a.

Arbeidsgiver skal ikke betale arbeidsgiveravgift av skattefri gave, jf. folketrygdloven § 23-2.

Merverdiavgift

Det gis ikke fradrag for inngående merverdiavgift på gaver til ansatte (uavhengig av om gaven er skattepliktig eller ikke for mottaker). Se mval. § 8-3 (1) d.

Stikkord: prosent, frå, gåv, presang, annsatt, arbeidstag, arbeidstak, lønnsmottak, lønnstak

Fra forretningsforbindelser - skattepliktige gaver (hovedregelen)

Fra forretningsforbindelser - skattefrie gaver (unntak)