Gjeldsettergivelse - behandling hos debitor
Generelt
Se prosessbeskrivelsen «Kapitalforhøyelse - maler og sjekkliste» vedrørende gjeldskonvertering, som angir hvilke formelle beslutninger som må foreligge.
Bokføring
Ved manglende betalingsevne, som for eksempel en akkord, regnskapsfører debitor gjeldsettergivelsen direkte mot egenkapitalen, og ikke som inntekt. Ettergivelsen bør spesifiseres i note hvis den er vesentlig for debitor. Se NRS V Regnskapsføring av inntekt pkt. 7.12. Dette er et unntak fra kongruensprinsippet.
Ved ettergivelse av gjeld som følge av manglende gjeldsinndrivelse fra kreditors side (eventuelt konkursboet) eller debitors manglende betalingsvilje, skal gjeldsettergivelsen behandles som skattepliktig inntekt etter skatteloven § 5-1 hos debitor, og bokføres for eksempel på konto 3900.
Andre årsaker til forhold som omtales som gjeldsettergivelse, men som i realiteten ikke er gjeldsettergivelse, kan eksempelvis være prisdiskusjoner og salgsstøtte, eller konvertering av gjeld/fordring for å oppnå en eierinteresse, og skal regnskapsmessig behandles i samsvar med avtalens reelle innhold og forutsetninger for ytelsen:
- Ved prisdiskusjoner og salgsstøtte vil for eksempel leverandøren utstede en kreditnota, som resultatføres hos mottaker som redusert kostnad.
- Ved en gjeldskonverting føres gjeldsreduksjonen mot aksjekapitalen/overkurs (som øker). Får foretaket ettergitt gjeld fra eiere føres beløpet direkte mot egenkapitalen, konto 2030 Annen innskutt egenkapital. Dette anses som et uformelt kapitalinnskudd.
Regnskapsføring av gjeldsettergivelse for små foretak er tilsvarende som for øvrige foretak, jf. NRS 8.7.1.5 God regnskapsskikk for små foretak.
Skatt
Om skattemessig behandling av gjeldsettergivelse, se Skatte-ABC.
Merverdiavgift
I motsetning til et konstatert tap, vil ettergivelse av en kundefordring ikke gi en leverandør grunnlag for fradragsrett i inngående mva på kundefordringen, da kundefordringen anses som endelig oppgjort i en frivillig gjeldsettergivelse. Se omtale i Merverdiavgiftshåndboken § 4-7 første ledd i avsnittet "Ettergitt/konvertert fordring".