Utleie og formidling av rom til overnatting
Utleie av lokaler til kurs og møtevirksomhet
Utleie av selskapslokaler med servering
Utleie av utstyr
Salg av tilleggstjenester
Innkjøp
Leie av inventar og utstyr
Uttak til ansatte i hotellvirksomhet
Satser
Fri kost - uttak av mat til ansatte
Merverdiavgift
Det skal beregnes uttaks-mva når varer og tjenester til bruk i virksomheten brukes til kost- og naturalavlønning til ansatte, ledelse, eier etc., se mval. § 3-23 første ledd bokstav a. Det foreligger egne bestemmelser om beregningsgrunnlaget for mva for uttak av mat og drikke innenfor hotellvirksomheten, se fmva. § 4-9-2 og 4-9-3.
Uttak av mineralvann, øl og vin
Ved uttak av slik varer til ansatte eller eiere i hotellbransjen skal et påslag på 100% legges på innkjøpsprisen før det beregnes utgående mva, se mval. § 4-9 (2) og fmva. § 4-9-2. Dette gjelder uttak i forbindelse med arbeidstiden. Ved uttak utenfor arbeidstiden anses uttaket som servering og skal avgiftsberegnes med alminnelig omsetningsverdi lagt til grunn, se mval. § 4-9 (1).
Uttak av mat
Ved uttak av mat i arbeidstiden kan verdien av uttaket settes til Skattedirektoratets satser for fri kost når disse legges til grunn ved beregning av forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift. Når arbeidstaker får kost på arbeidsstedet og trekkes i lønn kan Riksavtalens satser legges til grunn, se mval. § 4-9 og fmva. § 4-9-3. Satsene anses som bruttopriser, merverdiavgift medregnet.
Når uttaket ikke skjer i arbeidstiden, anses uttaket som servering og skal avgiftsberegnes med bakgrunn i alminnelig omsetningsverdi, se mval. § 4-9.
Satsen ved uttaks-mva ved uttak av mat skal skje enten ved alminnelig eller redusert sats, men må vurderes opp mot bestemmelsen i mval. §§ 5-1 og 5-2. Det er to betingelser som legges til grunn for å vurderer hvilken sats som skal legges til grunn:
- hva som tas ut
- hvor maten fortæres
Redusert sats legges til grunn f.eks. når de ansatte selv henter mat fra kjøkkenet som tas med hjem. Dette vil være uttak av næringsmidler, se mval. § 5-2.
Alminnelig sats legges til grunn f.eks. når de ansatte får servert maten som om de skulle vært eksterne gjester og benytter fasilitetene på lik linje som disse, se mval. § 5-1. Dette gjelder blant annet for mat til mannskapsmessene som nevnt i Skatt Nords brev av 01.04.2009.
Lønn
Se eget tema for lønnsbehandling av fri kost.
Bokføring
Det brukes forskjellige kontoer og mva-koder ut i fra hvilke typer varer eller tjenester uttaket gjelder.
Her er en oversikt over forslag til konto og mva-kode for de ulike uttakstypene:
Type vare/tjeneste | Konto | Mva-kode |
---|---|---|
Varer, høy sats | konto 3060 Uttak av varer, avgiftspliktig, høy sats | 3 |
Tjenester, høy sats | konto 3070 Uttak av tjenester, avgiftspliktig, høy sats | 3 |
Varer, middel sats | konto 3063 Uttak av varer, avgiftspliktig, middels sats | 31 |