Hvitvasking

Hva er hvitvasking?

Hvitvasking er transaksjoner som bidrar til å skjule opprinnelsen til penger som stammer fra kriminelle handlinger eller som har tilknytning til terrorfinansiering, samt unndragelse av penger fra beskatning ("svarte" penger). Ulike disposisjoner vil få pengene til å fremstå som betalingsmidler som kan vises åpent ("hvite" penger). Formålet er å få det til å se ut som midlene er ervervet på lovlig måte, samt å skjule dets illegale opprinnelse.

Penger som for eksempel skriver seg fra skatteunndragelse eller narkotikahandel sluses inn og integreres i lovlig økonomisk virksomhet, og på den måten kan pengenes opphav ikke etterspores. Et sentralt spørsmål ved bekjempelse av hvitvasking, og dermed bekjempelse av økonomisk kriminalitet, er å spørre hvor pengene kommer fra. Hvitvaskingsprosessens tre faser omtales gjerne som:

  • Plasseringsfasen - i denne fasen utføres handlinger for å få den ulovlige fortjenesten inn i det finansielle systemet. Eksempler på ulike teknikker er innskudd av mindre kontante beløp på konto til en rekruttert relasjon ("muldyr"), kontantkjøp av verdifulle gjenstander (klokker, smykker, kunst) og kontantkjøp av fiktive varer/tjenester
  • Tildekkingsfasen - i denne fasen flyttes midlene for å tilsløre at verdiene stammer fra ulovlig utbytte, og hvem som egentlig er eier. Eksempler på teknikker kan være mange transaksjoner ved bruk av mange konti i flere land, bruk av selskaper registeret i land med lite åpenhet og innsyn, investering i virtuell valuta og/eller eiendom
  • Integreringsfasen - i denne fasen er hensikten å skape skape et legitimt grunnlag for midlenes opprinnelse for å gjøre utbyttet tilgjengelig til bruk for den eller de som står bak den kriminelle handlingen. Hvitvaskeren kan velge å investere midlene i blant annet eiendom, luksuriøse eiendeler eller ulike foretak. De kriminelle kan bruke midlene til konsum eller investere dem i nye, kriminelle handlinger.

Informasjonsgenererende systemer kan brukes i å bekjempe hvitvasking. Transaksjoner overvåkes og visse profesjoner/yrkesgrupper pålegges å innhente informasjon om kundene sine, samt å være aktsomme ved utførelsen av sine tjenester.

Finansnæringens tjenester kan misbrukes i denne sammenheng, og da det er straffbart å bistå med å gjennomføre slike transaksjoner, må finansinstitusjonene etablere rutiner for å hindre at deres tjenester misbrukes i hvitvasking.

Se Finanstilsynets nasjonale risikovurdering (2023) punkt 2 som oppsummerer de største risikoene innen hvitvasking.

Nyttige nettsteder

Du finner også nyttig informasjon på Regjeringens side om antihvitvasking og terrorfinansiering , samt nettsiden fra finanstilsynet og økokrim om hvitvasking; hvitvasking.no.

Stikkord: prosent, kvit

Ny hvitvaskingslov i 2018

Hvitvaskingsrundskriv fra Finanstilsynet og andre veiledninger

Kontantforbudet

Kundetiltak

Indikatorlister for mistenkelige transaksjoner, hvitvasking og terrorfinansiering

Oversikt over utsatt land

Andre aktuelle verktøy og artikler