Kort oppsummert

Registreringsplikt i mva registeret

Salgstransaksjoner

MVA
6 Salg og uttak av varer og tjenester som er unntatt merverdiavgiftsloven
Konto
3200 Salgsinntekt handelsvarer, unntatt avgiftsplikt
Kredit

Salg av varer og tjenester er som hovedregel avgiftspliktig, jfr. mval. § 3-1 og vil medføre registreringsplikt ved et visst omfang, som nevnt over. Det er gitt visse unntak for ideelle og allmennyttige organisasjoner som er omtalt i det følgende. Den sistnevnte gruppen har et videre omfang av unntak enn førstnevnte.

I de tilfeller vilkårene for unntak som er gitt i lov og forskrift ikke er tilstede vil det likevel være avgiftspliktig omsetning og de generelle reglene for omsetning og uttak gjelder. Det kan forekomme tilfeller der organisasjoner både har avgiftsunntatt og avgiftspliktig omsetning.

I de videre fokuseres det på omsetning som er unntatt, jfr. mval. §§ 3-12 og 3-13, og det er dette konteringen viser eksempel på.

Utgående merverdiavgift

Det skilles i merverdiavgiftsloven mellom deelle organisasjoner og foreninger (mval. § 3-13) og veldedige og allmennyttige organisasjoner (mval. § 3-12). Som nevnt tidligere inkluderer ideelle organisasjoner også veldedige og allmennyttige institusjoner. Det er dog utvidede unntak for sistenevnte gruppe og reglene som kun gjelder veldedige og allmennyttige organisasjoner, jfr. mval. § 3-12 er omtalt separat.

Mval. § 3-13 med tilhørende forskrift angir unntakene som gjelder for ideelle organisasjoner og foreninger.

Unntakene fra mva-plikten gjelder (listen er ikke uttømmende):

  • Omsetning av tjenester til enheter/avdelinger innenfor samme organisasjon, jfr. mval. § 3-13 (2) og mval. § 3-12 (4)
    Forutsetninger for unntaket er at tjenesten er tilknyttet den ideelle virksomheten, vederlaget for tjenesten må være basert på hel eller delvis kostnadsdekning, tjenesten kan ikke tilbys til andre enheter enn organisasjonen og tjenestene kan ikke overføres til et annet rettssubjekt utenfor organisasjonen.
  • Omsetning av varer og tjenester når vederlaget er i form av medlemskontingent, forutsatt at kontingenten dekker varer og tjenester som ledd i organisasjonens ideelle virksomhet, se mval. § 3-13 (1).
  • Omsetning av tjenester i form av rett til å være til stede på enkeltstående idrettsarrangement under visse forutsetninger, se mval. § 3-8 (1).
  • Omsetning av rett til å utøve idrettsaktiviteter, se mval. § 3-8 (2)

Veldedige og allmennyttige institusjoner og organisasjoner

I det følgende omtales de utvidede unntakene som gjelder veldedige og allmennyttige organisasjoner, jfr. mval. § 3-12.

Kioskvarer
Begrenset kiosksalg

Kioskdrift er unntatt avgiftsplikt, jfr. mval. § 3-12 (3), dersom følgende betingelser er oppfylt, jfr. fmva. § 3-12-6:

  • Kiosken kun er åpen under den veldedige/allmennyttige organisasjonens arrangementer eller treninger (selv om det foreligger en permanent arrangements- og treningsvirksomhet)
  • Kiosken omsetter minst 80 % av salget til deltakere og tilskuere under arrangementene
  • Kioskens utvalg er begrenset av typiske kioskvarer
  • Personalet som utfører kiosk-tjenesten er ulønnet

Se også MVA-håndboken.

Ordinær kioskdrift
Avgiftspliktig og avgiftsunntatt kiosksalg

I tilfeller hvor den veldedige/allmennyttige organisasjonen har avgiftspliktig og avgiftsunntatt omsetning av kioskvarer skal den ordinære kiosken (avgiftspliktige) registreres på vanlig måte, se mval. § 2-1 (1). Ved omsetning av næringsmidler skal avgift beregnes med redusert sats, se mval. § 5-2.

Konsekvensen er at organisasjonen må:

  • regnskapsføre alle anskaffelser av kioskvarer for kiosken
  • fradragsføre inngående avgift i sitt avgiftsregnskap
Beregningsgrunnlaget ved uttak av varer

Når varer tas ut fra den avgiftspliktige kioskvirksomheten til bruk i avgiftsunntatt kioskvirksomhet, skal det beregnet uttaksmerverdiavgift etter mval. § 3-21.

Normalt vil beregningsgrunnlaget for uttaksmerverdiavgiften være den alminnelige omsetningsverdien jf. mval. § 4-9 (1). Det er imidlertid gitt et særskilt unntak for fastsettelse av beregningsgrunnlaget når veldedige og allmennyttige institusjoner og organisasjoner tar ut varer fra avgiftspliktig kioskvirksomhet og bruker varene i sin avgiftsunntatte kioskvirksomhet. Ved slike uttak skal beregningsgrunnlaget for uttaksmerverdiavgiften settes til anskaffelseskost for varene. På denne måten vil det ikke ha noen betydning for merverdiavgiften om varene som kjøpes inn til det avgiftsunntatte kiosksalget kjøpes inn direkte (uten fradragsrett) eller tas ut fra det avgiftspliktige kiosksalget som har fått fradrag for inngående merverdiavgift, se fmva. § 4-9-4. Se MVA-håndboken.

Bokføring
Den avgiftspliktige kioskvirksomheten

Avgiftspliktig omsetning bokføres på konto 3030 - Salgsinntekt handelsvarer, avgiftspliktig, middels sats.

Uttaket bokføres på konto 3063 - Uttak av varer, avgiftspliktig, middels sats.

Plikt til å benytte kassasystem

Så lenge salget fra kioskvirksomheten ikke medfører skatte- eller avgiftsplikt, vil det ikke være krav om å benytte kassasystem for å dokumentere kontantsalget fra kioskvirksomheten. Se mval. § 3-12 (3), fmva. § 3-12-6 og Skattedirektoratets prinsipputtalelse SKD 260917.

Servering
Begrenset servering

Virksomhet som utfører serveringstjenester utfører en avgiftspliktig tjeneste, se mval. § 3-1. Ved omsetning av næringsmidler i kombinasjon med en serveringstjeneste, se mval. § 5-2, skal alminnelig sats legges til grunn. Ved salg av næringsmidler uten serveringstjeneste skal redusert sats legges til grunn og avgrensningen mellom serveringstjeneste og salg av næringsmiddel vil kunne gi store avgiftsmessige konsekvenser for et avgiftspliktig selskap.

Serveringsvirksomhet i regi av veldedige og allmennyttige selskaper er unntatt for avgiftsplikt, se mval. § 3-12 (3). Slike selskaper skal ikke registreres i Merverdiavgiftsregisteret før omsetningen som er omfattet av loven til sammen har oversteget kr 140 000, se mval. § 2-1 (1). For at serveringstjenesten skal være unntatt for avgiftsplikt må følgende betingelser være oppfylt i henhold til fmva. § 3-12-7:

  • Minst 80 % av omsetningen skal skje med deltakere eller tilskuere på arrangementet
  • Serveringstilbudet skal være begrenset
  • Serveringstilbudet skal drives uten skjenkeløyve
  • Serveringstilbudet skal kun være tilgjengelig til organisasjonens arrangementer og treninger
  • Serveringstilbudet betjenes av ulønnet personale

Se MVA-håndboken.

Ordinær servering
Avgiftspliktig og avgiftsunntatt servering

I tilfeller hvor den veldedige/allmennyttige organisasjonen har avgiftspliktig og avgiftsunntatt omsetning av serveringstjenester skal den ordinære serveringsvirksomheten (avgiftspliktige) registreres på vanlig måte, se mval. § 2-1 (1). Konsekvensen er at organisasjonen må:

  • regnskapsføre alle anskaffelser av omsetningsvarer for serveringstilbudet
  • fradragsføre inngående avgift i sitt avgiftsregnskap
Beregningsgrunnlaget ved uttak av varer

Når varer tas ut fra den avgiftspliktige serveringsvirksomheten til bruk i avgiftsunntatt serveringsvirksomhet, skal det beregnet uttaksmerverdiavgift etter mval. § 3-21.

Normalt vil beregningsgrunnlaget for uttaksmerverdiavgiften være den alminnelige omsetningsverdien jf. mval. § 4-9 (1). Det er imidlertid gitt et særskilt unntak for fastsettelse av beregningsgrunnlaget når veldedige og allmennyttige institusjoner og organisasjoner tar ut varer fra avgiftspliktig serveringsvirksomhet og bruker varene i sin avgiftsunntatte serveringsvirksomhet. Ved slike uttak skal beregningsgrunnlaget for uttaksmerverdiavgiften settes til anskaffelseskost for varene. På denne måten vil det ikke ha noen betydning for merverdiavgiften om varene som kjøpes inn til den avgiftsunntatte serveringsvirksomheten kjøpes inn direkte (uten fradragsrett) eller tas ut fra den avgiftspliktige serveringsvirksomheten som har fått fradrag for inngående merverdiavgift. Se MVA-håndboken.

Bokføring
Den avgiftspliktige serveringsvirksomheten

Avgiftspliktig salg av serveringstjenester bokføres på konto 3020 - Salgsinntekt tjenester, avgiftspliktig, høy sats.

Uttaket av varer fra den avgiftspliktige serveringsvirksomheten til bruk i avgiftsunntatt serverings- eller kioskvirksomhet, bokføres på konto 3063 - Uttak av varer, avgiftspliktig, middels sats, med varens anskaffelseskost.

Plikt til å benytte kassasystem

Så lenge salget av serveringstjenester (kafédrift mv.) ikke medfører skatte- eller avgiftsplikt, vil det ikke være krav om å benytte kassasystem for å dokumentere dette kontantsalget. Se mval. § 3-12 (3), fmva. § 3-12-7 og Skattedirektoratets prinsipputtalelse SKD 260917.

Bruktbutikker

Organisasjoners omsetning av varer fra bruktbutikker, se mval. § 3-12 (1) d med allmennyttig formål er unntatt avgiftsplikt så fremt følgende betingelser er oppfylt:

  • Krav om at overskuddet av omsetning fult ut må brukes til det allmennyttige formålet
  • Krav om at butikken kun selger brukte varer som er mottatt vederlagsfritt
  • Krav om at de ansatte i butikken er frivillig og ulønnet arbeidskraft

Bruktbutikker som ikke overholder kravene nevnt ovenfor (se fmva. § 3-12-4) vil ikke være omfattet av unntaket fra mva-plikten.

Annen vareomsetning

Veldedige og allmennyttige organisasjonene kan drive "vareomsetning" til medlemmene uten et formål om at organisasjonen skal gå med overskudd. Dette er et fellesinnkjøp med salg av varene til medlemmene til selvkost. I slike tilfeller hvor omsetningen ikke tar sikte på å gi fortjeneste, men begrenser seg til å dekke faktiske kostnader ved utførte innkjøp blir ikke virksomheten ansett som avgiftspliktig virksomhet. Organisasjonen er unntatt fra mva og får da heller ikke fradrag for inngående mva. Eksempler på "vareomsetning" som faller inn under fritaket (listen er ikke uttømmende) i henhold til Skattedirektoratets SKD 260308 - "Merverdiavgift for veldedige og allmennyttige organisasjoner og institusjoner":

  • Musikkinstrumenter
  • Uniformer
  • Idrettsutstyr

I tilfeller hvor den veldedige/allmennyttige organisasjonen har avgiftspliktig og avgiftsfri omsetning skal den registreres på vanlig måte, se mval. § 2-1 (1). Konsekvensen er at organisasjonen må:

  • regnskapsføre alle anskaffelser av omsetningsvarer
  • fradragsføre inngående avgift i sitt avgiftsregnskap

Det skal da likevel beregnes merverdiavgift av den alminnelige omsetningsverdien for begge typer omsetning, selv om salg til medlemmene skjer uten fortjeneste.

Gjenstander av ubetydelig verdi eller til betydelig overpris
Bagatellmessig verdi

Varer som omsettes under "bagtaellmessig verdi" jf. fmva. § 1-3-6, skal ikke avgiftsberegnes i tråd med mval. § 3-1.

Eksempler på slik omsetning (listen er ikke uttømmende):

  • Postkort
  • Kalendere
  • Drikkekrus
  • T-skjorte

Det foreligger ingen utgående mva og foreligger ikke rett til fradrag for inngående mva etter mval. § 8-1. Grensen for hva som skal defineres som ubetydelig fremgår av fmva. § 1-3-6. Denne grensen gjelder for sporadisk og aksjonspreget salgsvirksomhet som tar plass over et begrenset tidsrom.

Selges derimot varen til et høyere vederlag vil salget i utgangspunktet bli behandlet som et vanlig salg.

Det foreligger dog flere unntak for varer som enten overstiger ubetydelighetsgrensen eller krav om en begrenset tidsperiode, men som likevel omfattes av unntak fra mva, jfr. SKD 260308 (listen er ikke uttømmende):

  • Jakkemerker, vimpler ol. med den veldedige/allmennyttige organisasjonens logo beregnet for intern omsetning kan omsettes uten mva som om salget ikke er leilighetsvis (sporadisk). Verdien av den enkelte gjenstand må dog ikke overstige ubetydelighetsgrensen.
  • Veldedige organisasjoners salg av varer til betydelig overpris er unntatt avgiftsplikt. Unntaket gjelder dog kun for varer og ikke tjenester.
  • Arrangører av konserter, stevner ol. som omsetter kataloger, programmer, prospektkort og suvenirer er unntatt avgiftsplikt selv om arrangementet skulle strekke seg over 3 og verdien på varen overstiger kr 100. En forutsetning for unntaket fra avgiftsplikten er at salget av varene skjer i tilknytning til det konkrete arrangementet.
  • Annonser i programmer er under visse betingelser unntatt fra avgiftsplikten. Programmet, medlemsblad ol. som har avgiftspliktige annonser er unntatt for mva så fremt det ikke kommer ut mer enn 4 utgivelser i løpet av 12 måneders periode.
  • Enkelte bruksgjenstander f.eks. t-skjorter, penner og drikkekrus ol. anses i utgangspunktet ikke som suvenirer som gir unntak fra mva-plikten. Bruksgjenstandene kan favnes av unntaket fra mva-plikten dersom de faller under andre fritaksordninger i loven f.eks. under betydelighetsgrensen.
Betydelig overpris

Det er gitt unntak for organisasjonenes omsetning av varer til betydelig overpris, se mval. § 3-12 (1) b. Den konkrete terskelen for betydelig overpris er minst seks ganger inntakskost, se fmva. § 3-12-2 (1). Vederlaget for kjøpet blir da mer i tråd med en gave. Det betyr at en betydelig overpris som er lavere enn seks ganger inntakskost kan bli mva-pliktig etter mval. § 3-1, se også fmva. § 3-12-2 (2).

Enkeltstående salg og kortvarige arrangementer

Arrangører av enkeltstående og kortvarige salgsaksjoner eller salgsarrangementer som ikke varer mer enn fire dager (før 1. januar 2018 var kortvarig definert som tre dager), er ikke avgiftspliktig for omsetning som skjer under aksjonen eller arrangementet, se mval. § 3-12 (1) e. En forutsetning for unntaket er at virksomheten ikke har betalt arbeidshjelp og fremstår med et profesjonelt preg. Eksempler på virksomheter som faller inn under unntaket i henhold til skattedirektoratet (listen er ikke uttømmende):

  • julemesser
  • loppemarkeder
  • bodsalg på 17 mai
  • byttedager
  • dørsalg av blomster, kokosboller, doruller
  • dansearrangementer

Dersom arrangementet varer utover 4 dager (3 dager før 1. januar 2018) må virksomheten vurderes opp i forhold til det alminnelige næringsbegrep og registreringsgrensen på kr 140 000, se fmva. § 3-12-5.

Unntak

Vedvarende virksomhet med omsetning av brukte ting, juletrær etc. er avgiftspliktig når omsetningen ikke er unntatt etter reglene som gjelder leilighetsvis omsetning av varer av ubetydelig verdi. Se eget undertema Salg - Gjenstander av ubetydelig verdi eller til betydelig overpris - Veldedige og allmennyttige organisasjoner.

Dugnad

Dugnader som har et tilfeldig preg eller et ubetydelig omfang regnes ikke som næringsvirksomhet og er ikke avgiftspliktig. Eksempler på aktiviteter som faller utenfor mva-plikten i henhold til SKD 260308 - "Merverdiavgift for veldedige og allmennyttige organisasjoner og institusjoner" (listen er ikke uttømmende):

  • Sporadisk innsamling av papir, flasker ol.
  • Medlemmers dugnadsinnsats for organisasjonen
  • Næringsdrivende som yter vederlagsfrie tjenester på veldedig grunnlag
  • Utleie av arbeidskraft for utførelse av undervisningstjenester
Unntak

Det foreligger unntak til hovedregelen om at dugnad er unntatt fra avgiftsplikten. Dette gjelder blant annet (listen er ikke uttømmende):

  • I tilfeller hvor innsamling av papir, flasker ol. får et mer profesjonelt preg, rutinemessig innsamling og betalt arbeidshjelp kan tjenesten bli omfattet av avgiftsplikten.
  • Påtar organisasjonen seg et fast løpende oppdrag som utføres over en lengre periode f.eks. utdeling av reklamemateriell vil dette bli ansett som ledd i næring.
Annonser i medlemsblad o.l

Annonser i medlemsblader erunntatt fra mva, jfr. mval. § 3-12 (1) bokstav c. Det er et vilkår at organisasjonen ikke gir ut flere enn fire publikasjoner med annonser i løpet av en periode på tolv måneder. Et bilag med annonser anses som en egen publikasjon. Dersom organisasjonen gir ut flere enn fire publikasjoner, gjelder unntaket heller ikke for annonsesalget i de fire første utgavene, jfr. fmva. § 3-12-3

Stikkord: medlemgskontingent, medlemskontingent, prosent, kontigent, medlemsavgift, medlemskontigent, omsetning, salg, komandittselskap, kommandittselskap

Kjøpstransaksjoner

Omsetninger av tidsskrifter og bøker

Sponsorinntekter og reklamevirksomhet

Gaveinntekter

Tilskudd

Ansatte og frivillige medarbeidere