Kort oppsummert

Regler fra og med 1. januar 2024

Forenklet registrerings- og rapporteringsordning - VOEC

Hvem kan benytte ordningen?

VOEC står for VAT on E-commerce, og er en forenklet ordning for registrering og rapportering av merverdiavgift for utenlandske selskaper til den norske stat, som selger varer til en verdi under 3000 kroner . Ordningen er et alternativ til ordinær registrering, med færre administrative byrder.

Utenlandske selskaper får et unikt identifikasjonsnummer ved registrering i ordningen som må benyttes for å få enklere grensepassering på forsendelser til norske forbrukere. Forsendelser som er merket med VOEC-nr er fritatt for deklarasjon.

Der den utenlandske nettbutikken ikke selger sine varer gjennom egen nettbutikk, app-butikk, portal e.l, men via en formidler, typisk en e-handelsplattform, skal formidleren registreres.

Det er et vilkår at tilbyder ikke har forretningssted eller hjemsted i merverdiavgiftsområdet, og forenklet ordning er ikke tilgjengelig for tilbydere som anses å ha innenlands norsk omsetning i tråd med prinsippene som er trukket opp i HRD 2006-536-A. Dette innebærer at utenlandske virksomheter vil kunne anses for å ha innenlands omsetning, basert på innretningen mot et norsk marked. Når det gjelder markedsplasser drevet av utenlandske aktører, og hvor nettsiden kun er til bruk for andre aktørers salg og hvor salgsaktiviteten retter seg mot flere land, antas disse i alminnelighet for å være berettiget til registrering i VOEC-registeret. I UTV 2024/699 ("Boozt dommen"), avsagt 24.06.2024 er det avgjort at nettselskapet Boozt Fashion har rett til registrering i VOEC ordningen og Skatteetaten tapte dermed saken, som nå er rettskraftig. Dommen vil ha betydning for andre nettselskapers mulighet til å bli VOEC-registrert og dermed frita selskap fra plikten til å betale norske tollavgifter på produkter solgt til norske kunder.

Se også omtale av VOEC ordningen hos:

Se også Skatteetatens liste over nettbutikker som er registrert i VOEC-registeret.

Verdien av varen

Vær oppmerksom på at 3 000-kronersgrensen for VOEC-ordningen gjelder per vare, og ikke per faktura eller transaksjon. Det er verdien av varen på kjøpstidspunktet som er avgjørende.

Tilleggskostnader og gebyrer, for eksempel frakt- og forsikringskostnader, skal ikke tas med ved beregning av om salget er innenfor 3 000-kronersgrensen, men skal inkluderes ved beregning av merverdiavgift.

Selges den aktuelle varen i en fremmed valuta, må leverandøren regne om den utenlandske valutaen til norske kroner på kjøpstidspunktet. Det er gitt nærmere krav til hvilken vekslingskurs som skal benyttes. Se tolletatens valutakurser.

Kreve inn mva fra kunden på kjøpstidspunktet og merke sendingene

Det er den utenlandske leverandører som har ansvaret for å beregne og betale innførselsmerverdiavgiften.

Sendingene til norske forbrukere må merkes med et VOEC-identifikasjonsnummer som den utenlandske tilbyderen vil få når den registrerer seg i VOEC-ordningen. Siden merverdiavgift allerede har blitt lagt på kjøpet av varen, blir det ikke krevd inn merverdiavgift på VOEC-varer ved grensepassering.

Dokumentasjonsplikt

Tilbyder i forenklet registreringsordning skal føre en oversikt over transaksjoner som omfattes av mval. §§ 3-1 annet ledd og 3-30 fjerde og femte ledd. Transaksjonsoversikten skal være tilstrekkelig detaljert til at skattekontoret kan fastslå at merverdiavgiftsberegningen i skattemeldingen er korrekt. Transaksjonsoversikten skal være elektronisk tilgjengelig for skattekontoret innen tre uker etter anmodning. Transaksjonsoversikten skal oppbevares i fem år fra utgangen av det året transaksjonene er gjennomført. Kravene fremkommer av mval. §15-10 4.ledd.

Unntak fra ordningen

Den forenklede ordningen gjelder ikke for varer med en verdi over 3 000 kroner, næringsmidler eller varer som er særavgiftspliktige eller restriksjonsbelagte. For slike varer vil merverdiavgift, særavgifter og toll bli krevd inn ved grensen. Ordningen er omtalt på Skatteetatens hjemmesider.

Varer med verdi over 3000 kroner

Ved salg av varer med verdi over 3 000 kroner skal tilbyderen ikke registrere seg for merverdiavgift. Ved salg av slike varer skal det beregnes og betales innførselsmva og toll ved import ved grensen.

Næringsmidler, restriksjonsbelagte varer og varer som ilegges særavgifter

Salg av næringsmidler, restriksjonsbelagte varer og varer som ilegges særavgifter, håndteres på samme måte som varer med verdi over 3 000 kroner, uavhengig av varens verdi. Altså skal det beregnes og betales avgifter og toll ved importen og ikke i nettbutikken.

Stikkord: voec, voes, prosent, enkeltmannsforetak, enkeltpersonforetak, enkelmannsforetak, enkeltpersonsforetak, enmannsforetak, epf, personl næringsdriv, selvstend næringsdriv, import, erverv, frå

Historikk