+Kort oppsummert
Særregelen om opsjoner mv. i arbeidsforhold - hvilke opsjoner gjelder den for?
Tilknytning til arbeidsforhold
Når den ansatte får / erverver opsjonen
Regnskap
Se mer detaljert om regnskapsmessig behandling og periodisering i temaet om aksjeverdibasert betaling. Den regnskapsmessige behandlingen reguleres i NRS 15A, som fastsetter at IFRS 2 Aksjebasert betaling skal legges til grunn for selskaper som følger regnskapslovens bestemmelser. Det gjelder også notekravene.
Ifølge rskl § 5-9a skal opsjoner regnskapsføres på det tidspunktet en ansatt får tildelt opsjon fra arbeidsgiver. Opsjonen kostnadsføres som personalkostnad med et beløp tilsvarende virkelig verdi. Motpost avhenger av hvordan oppgjøret av opsjonen skal skje. Dersom det er opsjon med oppgjør i aksjer vil motpost være annen innskutt egenkapital. Når opsjoner er vederlag for arbeidsinnsats behandles dette som en kostnad for selskapet uavhengig av om vederlaget kommer fra selskapet eller dets aksjonærer. Det spiller altså ingen rolle for kostnadsføringen i regnskapet om aksjene skal erverves ved kapitalforhøyelse (nyemisjon), salg av selskapets egne aksjer eller kjøp fra eksisterende aksjonærer.
Skal opsjonen gjøres opp i kontanter (eller andre eiendeler) er motpost en oppgjørsforpliktelse som regnskapsføres som gjeld. Opsjonsforpliktelsen skal føres opp som gjeld til virkelig verdi (eventuelt egenverdi) som estimeres ved hver periodeslutt. Se nærmere om verdimålingen. Siden motpost er gjeld vil denne type opsjonsordninger redusere selskapets egenkapital løpende over opsjonsperioden (den har ikke motpost i innvunnet egenkapital slik opsjoner på aksjer har). Denne type ordninger kalles også ofte for "syntetiske opsjoner".
Lønnskostnaden periodiseres over den perioden den ansatte opptjener opsjonen. Dersom det er krav til en fremtidig tjenestetid, periodiseres verdien av opsjonene over denne perioden. Dersom det ikke er krav til fremtidig tjenestetid for å motta opsjonene, skal verdien av opsjonene kostnadsføres umiddelbart på tildelingstidspunktet.
Små foretak kan unnlate kostnadsføring av aksjebasert avlønning ifølge rskl § 5-9a. Da vil kostnadsføringen først skje når aksjene utstedes/utbetalingen skjer til den ansatte.
Det kan merkes at det ikke skjer noen endring i selskapets egenkapital knyttet til kostnadsføringen der hvor opsjonen skal gjøres opp i aksjer. Det skjer en utvanning av eierandelen til de opprinnelige aksjonærene sammen med en overføring fra opptjent egenkapital til annen innskutt egenkapital. Sistnevnte følger av at kostnadsføringen medfører lavere overskudd som gir redusert overføring til opptjent egenkapital. Motposten til kostnadsføringen er annen innskutt egenkapital, som øker.
Se også nærmere omtale i Regnskapsloven - kommentarutgave (EY) § 5-9a.
Den regnskapspliktige må betale arbeidsgiveravgift på egenverdien ved utøvelse av opsjoner til ansatte. En metode for regnskapsføring er ifølge NRS 15A.5 å anse dette som en påløpt forpliktelse som skal avsettes for over opptjeningsperioden, hvor grunnlaget for avsetningen vil være forskjellen mellom markedspris og utøvelsespris på balansedagen.
Lønn
Innrapportering: Fordel ved erverv av opsjoner i arbeidsforhold skal ikke rapporteres i a-meldingen ved tildelingen av opsjonen. Rapporteringsplikten oppstår først senere (ved innløsningen), se avsnittet nedenfor som heter Innløsning og salg av opsjoner.
Skatteplikt for den ansatte: Hvis opsjonen gjelder aksjer eller egenkapitalbevis er det en særregel i sktl. § 5-14 første ledd (samme regel stod i tredje ledd i 2021). Det er først ved innløsning eller salg av opsjonen at fordelen regnes som vunnet ved arbeid etter sktl. § 5-10. Dette betyr at beskatningen av fordel ved denne type opsjoner ikke skjer ved tildelingen av opsjonen, men utsettes til det tidspunktet opsjonen innløses eller selges.
Skatt
Fradragsrett for arbeidsgiver: Selve tildelingen av opsjoner til ansatte gir ikke fradragsrett for arbeidsgiver. Eventuell fradragsrett oppstår senere (ved innløsningen), se neste punkt.