+Kort oppsummert

Særregelen om opsjoner mv. i arbeidsforhold - hvilke opsjoner gjelder den for?

Tilknytning til arbeidsforhold

Særregelen om beskatning av opsjoner gjelder bare "i arbeidsforhold". Ansatte er helt klart "i arbeidsforhold", men også personer som ikke er ansatt hos utstederen av opsjonene kan være "i arbeidsforhold". Det avgjørende er skillet mellom arbeidsoppdrag i eller utenfor virksomhet. Særregelen gjelder ikke hvis arbeidsoppdraget inngår i personens virksomhet. Verv som medlem av styre, representantskap mv. anses imidlertid å være i arbeidsforhold, uavhengig av om vervet er utøvd som ledd i egen virksomhet eller ikke.

Det må videre gjøres en konkret vurdering av om det er tilstrekkelig sammenheng mellom opsjonsfordelen og arbeidsforholdet og her vil de alminnelige prinsippene for tilknytningskrav gjelde. Er for eksempel en opsjon lagt ut for fritt salg, uten fortrinnsrett for de ansatte og slik at den ansatte erverver opsjonen på samme vilkår som enhver annen, foreligger det ikke tilstrekkelig kvalifisert tilknytning mellom opsjonen og arbeidsforholdet, jf. FIN i Utv. 1999 s. 716. Fordel ved innløsning eller salg skal i slike tilfeller beskattes som kapitalinntekt og ikke som arbeidsinntekt.

Vurderingen av om det er tilstrekkelig tilknytning mellom opsjonsfordelen og arbeidsforholdet må gjøres på det tidspunktet opsjonen erverves. Det har ingen betydning om vedkommende fortsatt er ansatt eller ikke når opsjonen utøves eller selges. Merk at det heller ikke er noe krav om at opsjonen skal inneholde en fordel på ervervstidspunktet.

Se ytterligere omtale her:

  • Hva menes med arbeidsforhold? (Skatte-ABC)
  • Grensen mellom arbeid og virksomhet
  • Begrepet virksomhet (Skatte-ABC)
Stikkord: prosent, nye, ansettelsesforhold, komandittselskap, kommandittselskap

Når den ansatte får / erverver opsjonen

Innløsning og salg av opsjoner

Opsjonsskatteordningen for oppstarts- og vekstselskaper

Syntetiske aksjer i arbeidsforhold