Kort oppsummert

Bedriftskantine som rimelig velferdstiltak

MVA
0 Ingen mva-behandling (anskaffelser)
Konto
5910 Kantinekostnad
Debet

Lønn

Rimelig mat i bedriftskantine kan anses som skattefri naturalytelse dersom ordningen er et rimelig velferdstiltak for alle eller en betydelig gruppe ansatte i bedriften, se FSFIN § 5-15-5 (1).

For at arbeidsgivers subsidiering av kantinekostnader for den ansatte skal kunne dekkes trekk- og skattefritt, må et av følgende punkter være oppfylt:

  • Betjent kantine: De ansattes egenbetaling dekker minimum arbeidsgivers selvkost for råvarene
  • Ubetjent kantine: Når maten gjøres tilgjengelig for de ansatte uten videre tilberedning og kantineordningen som tilbys er nøktern (oppskåret brød og pålegg), kan kantineordningen subsidieres med halvparten av arbeidsgivers totalkostnader og fremdeles fremstå som ”rimelig” etter FSFIN § 5-15-5 (1). Dette gjelder selv om egenbetalingen ikke dekker arbeidsgivers selvkost fullt ut. Se UTV 2000/108.

Er kantinedriften er satt bort til et cateringselskap, må råvarekostnadene være spesifisert på fakturaen og de ansattes egenbetaling må dekke de dokumenterte råvarekostnadene. Dersom faktura fra cateringselskapet ikke viser råvarekostnadene, vil hele fakturabeløpet bli ansett som selvkost for råvarene, og i sin helhet være skattepliktig for de ansatte.

Arbeidsgivers dekning av kostnader til frukt, juice, melk, kaffe, te eller lignende anses som et rimelig velferdstiltak.

Se Skatte-ABC om bedriftskantine som velferdstiltak.

Merverdiavgift

Det er ikke fradrag for inngående merverdiavgift i forbindelse med kjøp av mat og drikke til ansatte, se mval. § 8-3 (1) d.

Forbruksvarer og tjenester i forbindelse med drift av kantine blir ansett som et velferdstiltak, og det vil med andre ord ikke være fradrag for inngående merverdiavgift på f.eks. forbruksvarer som engangsglass, engangsbestikk, engangstallerkner, servietter eller kaffefilter til bruk i egen kantine.

Ifølge mval. § 8-3 (1) g er det heller ikke fradrag for inngående mva på andre utgifter som gjelder drift av kantinen, som for eksempel rengjøring, strøm eller arbeidskraft til kantinen. Det er likevel fradragsrett for inngående merverdiavgift på oppføring og vedlikehold av bedriftskantiner, herunder løst inventar til bedriftskantiner.

Se nærmere om reglene rundt kjøp og leie av inventar til kantine.

Husleie bedriftskantine

Dersom utleier av kantinelokaler er frivillig registrert etter mval. § 2-3 første ledd er utleien mva-pliktig, og husleien for kantinelokalene vil faktureres med utgående mva. Se nærmere i MVA-håndboken under stikkord "Bedriftskantiner". Her angis at det følger forutsetningsvis av merverdiavgiftsloven § 8-3 første ledd bokstav g at leietakeren/brukeren ikke har fradragsrett for inngående merverdiavgift på den delen av husleien som refererer seg til dekning av driftsutgifter (strøm, renhold mv.) for kantinen, og leietakeren må følgelig foreta en fordeling av husleien mellom oppførings-/vedlikeholdskostnader og driftskostnader.

Bokføring

Kantinetrekk

Dersom den ansatte blir trukket en egenbetaling som f.eks. skal dekke råvarekostnadene kan trekket føres til kredit på konto 5919.

Eksempel

Et AS har lokaler der det er en felles kantine som drives av et cateringselskap. Hver måned får AS'et en faktura fra cateringselskapet der råvarekostnadene er spesifisert.

Fakturaen viser at totalkostnadene for en måned er på kr 10 000. Råvarekostnadene er spesifisert på fakturaen og utgjør kr 3 000. De ansatte blir trukket i lønn (kantinetrekk) for råvarekostnadene. AS'et kan da bokføre følgende:

KontoKontonavnDebetKreditMva-kodeKommentar
Faktura fra cateringselskapet
5910Kantinekostnad100000Totale kantinekostnader
2400Leverandørgjeld10000Føres via leverandørreskontro
Kantinetrekk
5919Trekk kantinekostnader ansatte3000Kantinetrekk
1920Bank3000Når kantinetrekket gjøres sammen med lønnskjøringen, vil trekket redusere utbetalt lønn
Stikkord: bedriftskantine, fri kantine, fri lunsj, kantinekjøp, kantinekostnader, kantineutgifter, lunsj, lunsj ansatte, lunsjordning, lunsjutgifter, mat til kantine, føretak, foretak, selskap, prosent, lunch, erverv, kostand, omkostning, annsatt, arbeidstag, arbeidstak, lønnsmottak, lønnstak, mjøl

Skattepliktig dekning av mat