Kort oppsummert

Kapitalforhøyelse med innbetaling av penger

Kapitalforhøyelse med tingsinnskudd

Kapitalforhøyelse med konvertering av gjeld

Fondsemisjon

Ikke registrerte kapitalforhøyelser/fondsemisjon

Konto
1920 Bankinnskudd
Debet
2030 Ikke registrert kapitalforhøyelse
Kredit

Regnskapsføring av kapitalforhøyelse skal bokføres på tidspunktet generalforsamlingen har besluttet kapitalforhøyelsen. Fra dette tidspunktet og frem til registrering i Foretaksregisteret, regnskapsføres kapitalforhøyelsen som ikke-registrert kapitalforhøyelse på egen linje i balansen da aksjekapitalen til enhver tid skal stemme overens med registrert kapital i Foretaksregisteret. Se NRS 8.5.1.1.1 tredje ledd. Regnskapslinjen er ikke med i regnskapslovens oppsett, men i henhold til rskl. § 6-3 første ledd skal det, når forhold tilsier det, i resultatregnskap og balanse foretas en ytterligere oppdeling av poster, tilføyelser av poster og tilføyelse av delsummer som ikke inngår i oppstillingsplanene.

Eksempel på regnskapsføring

Aksjeinnskudd i penger skal settes inn på en egen konto i en kredittinstitusjon inntil forhøyelsen er registrert i Foretaksregisteret, og kontoen kan ikke disponeres av selskapet før kapitalforhøyelsen er registrert, ifølge asl/asal § 10-13. Generalforsamlingen kan imidlertid vedta at kravet om sperret konto fravvikes av aksjeselskapet. Dersom innskuddet er sperret på balansedagen, skal det gis informasjon i noter til årsregnskapet om dette.

Kapitalforhøyelse med konvertering av gjeld hvor generalforsamlingen har vedtatt forhøyelsen på balansedagen, presenteres også under egenkapitalen som "ikke-registrert" dersom registrering ikke er gjort i Foretaksregisteret. Beløpet føres mot gjelden som skal konvertere, jf NRS 8.5.1.1.2.

Fondsemisjoner tilfører ikke selskapet egenkapital da midler overføres fra annen egenkapital til aksjekapital. Det er derfor kun et spørsmål om klassifisering innenfor egenkapitalen. Fondsemisjoner som er besluttet senest på balansedagen, men ikke registrert i Foretaksregisteret, vises på egen linje under innskutt kapital som for eksempel «Ikke-registrert fondsemisjon».

Fordringer på aksjeinnskudd som ikke er innbetalt innen tre måneder etter tegningsfristens utløp, medfører at kapitalforhøyelsen ikke kan registreres i Foretaksregisteret og tegningen er ikke bindene (asl/asal §§ 10-9 og 10-12). Det samme gjelder om registrering nektes på grunn av feil som ikke kan rettes. De tidligere regnskapsførte transaksjoner som gjelder emisjonen skal da reverseres. Er det usikkert om hele eller deler av fordringen blir innbetalt, bør fordringen ikke tas med i balansen. Blir oppgjør av krav på aksjeinnskudd ikke betalt innen tidsfristen, kan styret vedta å sette ned aksjekapitalen og slette aksjene, men ikke slik at aksjekapitalen blir lavere enn aksjelovens krav, jf asl/asal § 2-13 femte ledd. Dette vil kun være en nedsettelse av aksjekapital som ennå ikke er registrert i Foretaksregisteret, og vil således ikke være omfattet av regelene for kapitalnedsettelse i asl/asal kapittel 12.

Stikkord: prosent, aksjekapitalforhøy, emisjon, nyemisjon, kapitalutvid, kapitaløkning, kapitalforhøy

Utgifter ved kapitalforhøyelse - emisjonskostnader

Skatt

Selskapsrett