Kort oppsummert
Fradrag for inngående merverdiavgift
Dokumentasjon av inngående merverdiavgift
Eksempler
Eksemplene er hentet fra mva håndboken.
Faktura utstedt til andre enn kjøper
Det er langvarig praksis for at salgsdokument utstedt til andre enn kjøper ikke kan gi grunnlag for fradragsføring av inngående avgift på kjøpers hånd. I slike tilfeller må kjøper anmode om at selger utsteder kreditnota og ny faktura med riktig adressat. Bakgrunnen for den strenge praksisen er faren for dobbel fradragsføring. Det er ikke mulig å rette opp i fakturering til feil adressat ved at fakturamottaker viderefakturerer til riktig adressat, jf. mva håndboken.
Faktura uten organisasjonsnummer og/eller "MVA"
Skattedirektoratet har i brev av 8. april 2008 til et skattekontor besvart spørsmål om fradragsretten i tilfeller hvor fakturaene ikke tilfredsstiller kravene til angivelse av organisasjonsnummer og bokstavene MVA. Det ble reist spørsmål om fradragsretten i tilfeller hvor selgers organisasjonsnummer og/eller bokstavene MVA mangler på faktura.
Direktoratet la til grunn at det er kjøpers aktsomhet med hensyn til om selger er registrert i Merverdiavgiftsregisteret og derved berettiget til å oppkreve avgift, som er vurderingstemaet ved kjøpers fradragsrett i forhold til formreglene i bokføringsforskriften. Nedenfor følger en oppsummering av brevet.
Selger er registert i Merverdiavgiftsregisteret
Hvis selger er registrert i Merverdiavgiftsregisteret, men det er mangler knyttet til formelle krav om å merke faktura med org.nummer etterfulgt av bokstavene MVA, vil de formål reglene bokføringsforskriften skal ivareta rent faktisk være oppfylt. Kjøper vil da ha fradragsrett for inngående avgift selv om ikke selgers organisasjonsnummer og/eller MVA er angitt i salgsdokumentet.
Selger er ikke registert i Merverdiavgiftsregisteret
Dersom faktura mangler organisasjonsnummer og/eller MVA, og det er på det rene at kjøper har undersøkt i offentlige registre og feilaktig fått opplyst at selger var registrert, vil fradragsretten i utgangspunktet være i behold. Da har kjøper gjort det som med rimelighet kan kreves for å undersøke selgers registreringsforhold. De kontroller som er utført bør være godt dokumentert.
I de tilfeller hvor selger ikke er registrert i Merverdiavgiftsregisteret og kjøper har gjort fradrag for merverdiavgift, vil det måtte foretas en nærmere vurdering av om kjøper har vært i god tro. Hvis faktura inneholder organisasjonsnummer og bokstavene MVA vil fradragsretten i utgangspunktet være i behold.
Forutsetningen i begge tilfeller er at det ikke er andre forhold som burde ha påkalt kjøpers aktsomhet ytterligere.
Fusjon
Skattedirektoratet har uttalt at det kan foreligge fradragsrett i en overgangsfase etter fusjon hvor det mottas fakturaer i det innfusjonerte selskapets navn. Det anbefales at aktuelle leverandører blir informert om fusjonen så snart den er registrert i Foretaksregisteret. Dersom det likevel i en overgangsfase etter fusjonstidspunktet mottas salgsdokument som er utstedt i navnet til det innfusjonerte selskapet, kan det dokumenteres at anskaffelsen er foretatt av det eksisterende selskapet ved å fremlegge dokumentasjon som viser tidspunktet for fusjonen. Se også omtale i mva håndboken under emneknaggen fusjon.
Skattedirektoratet antar at det med begrepet "overgangsfase" siktes til inntil en alminnelig avgiftstermin etter den terminen hvor fusjonen ble gjennomført, se SKD 240125.