Kort oppsummert
Fradrag for inngående merverdiavgift
Avgiftspliktig og avgiftsfritatt omsetning
Registrerte avgiftssubjekter har fradragsrett for inngående merverdiavgift på anskaffelser av varer og tjenester som er til bruk i den avgiftspliktige virksomheten, jf. mval. § 8-1. Virksomheter som har fritatt omsetning (0 %) i tråd med mval. kap 6, har fradrag for inngående merverdiavgift for kostnader som knytter seg til den fritatte omsetningen.
Fradragsrett etter hovedregelen vil være en konkret vurdering i det enkelte tilfellet. Les mer om hva som ligger i tilknytningskravet i mva håndboken. Det er vilkår for fradragsrett at betalinger over 10 000 kroner ergjennomført via bank .
Vurdering av tilstrekkelig tilknytning for fradrag gjelder alle kostnader som ikke er avkåret fradrag etter merverdiavgiftsloven. Det foreligger aldri fradrag for inngående merverdiavgift ved kostnader som nevnt i mval. § 8-3 til § 8-8. Se nærmere omtale av kostnader som er avskåret fradragsrett i avsnitt nedenfor.
Avgiftsunntatt omsetning
Virksomhet som har omsetning som er unntatt fra merverdiavgift, jf. mval. § 3-2 til § 3-20 har ikke fradragsrett for inngående mva for kostnader som knytter seg til den unntatte omsetningen og merverdiavgift blir i slike tilfeller en endelig kostnad.
Avgiftspliktig og avgiftsunntatt omsetning
En virksomhet som både har avgiftspliktig og avgiftsunntatt omsetning har rett til forholdsmessig fradrag for felleskostnader.
Se forøvrig omtale under avgiftsunntatt omsetning og avgiftspliktig omsetning.
Kostnader som alltid er avskåret fradragsrett
Fradragsretten er alltid avskåret for anskaffelser som nevnt i mval. § 8-3 til § 8-8.
Eksempler på temaer som omhandler kostnader uten fradragsrett (ikke uttømmende liste):
- Servering til ansatte
- Servering i møter
- Utleie av selskapslokale ifbm. servering
- Representasjon
- Sosiale arrangementer
- Kunst og antikviteter til kontorlokaler
- Personkjøretøy i virksomheten
- Gaver til ansatte og styremedlemmer
- Gaver til kunder/forretningsforbindelser
- Gaver til organisasjoner o.l
- Kjøp av varer for utdeling i reklameøyemed
- Naturalytelser
Tidspunkt for fradragsføring
For avgiftsregnskapet er det et grunnleggende prinsipp at selgers innberetning av utgående merverdiavgift og kjøpers fradrag for inngående merverdiavgift skal skje i samme termin.
Det følger av mval. § 15-9 (1) at merverdiavgiften oppgis i mva-meldingen for den terminen dokumentasjonen er utstedt. I følge bokføringsforskriften § 5-1-1 første ledd nr. 1 skal dokumentasjonsdato påføres salgsdokumentet. Dokumentasjonsdato er dato for utstedelse av dokumentet , jf. bff. § 5-1-1 annet ledd. Som hovedregel vil det altså være datoen på salgsdokumentet (fakturadato) som styrer hvilken termin merverdiavgiften skal innrapporteres. Se temaet Formkrav faktura (salgsdokumentasjon) for når salgsdokumentasjon skal utstedes.
Det fremgår av mva håndboken at et unntak fra symmetriprinsippet oppstår dersom registrert selger uriktig har unnlatt å fakturere med utgående merverdiavgift. Dersom kjøper godtar at selger etterfakturerer merverdiavgift, må selger utstede kreditnota og ny faktura med anført merverdiavgift, jf. bff. § 5-2-7. Videre må selger innberette utgående merverdiavgift i den terminen merverdiavgiften skulle vært oppkrevd og innberettet, ved å levere en endringsmelding for denne terminen. Kjøper kan imidlertid først fradragsføre inngående merverdiavgift i den terminen ny faktura er utstedt.
Det finnes imidlertid noen tilfeller der innrapporteringen ikke styres av dokumentasjonsdatoen. Se omtale av unntakene i temaet "Mva meldingen (skattemelding for merverdiavgift)".
Fellesregistrerte selskaper
Fradragsretten i den fellesregistrerte enheten skal vurderes som en juridisk enhet, det vil si at det blir tilsvarende vurderinger som om det var et selskap. Dette innebærer at det ikke er fradrag for kostnader knyttet til avgiftsunntatt omsetning og at det må foretasforholdsmessig fradrag for fellesanskaffelser. Det en forutsetning at anskaffelsene må benyttes i avgiftspliktig virksomhet (i fellesregistreringen) for at det skal kunne kreves fradrag for inngående mva. Det er anskaffelsens bruk i fellesregistreringen som er avgjørende for om det er fradragsrett for mva. Dette gjelder uavhengig av hvem fakturaen er stilet til.
Utgangspunktet i en fellesregistrering at fradraget skal føres i selskapet hvor transaksjonen hører hjemme, selv om fradraget rapporteres i en og samme mva melding. Dette vil i flere tilfeller innebære behov for et internt oppgjør selskapene i mellom. Det er viktig å etablere gode rutiner for fradragsføring i en fellesregistrering.
Selskap A, B og C er fellesregistrert.
Selskap A og C driver avgiftspliktig virksomhet, mens selskap B driver avgiftsunntatt finansieringsvirksomhet.
Selskap A kjøper inn PCer til de ansatte i selskap A.
Selskap B kjøper inn PCer til de ansatte i selskap B.
Hvordan blir avgiftsbehandlingen?
Svar:
Selskap A kan fradragsføre inngående mva på kjøp av PCer til sine ansatte.
Selskap B kan ikke fradragsføre inngående mva på kjøp av PCer til sinde ansatte, da de driver avgiftsunntatt virksomhet.
Selskap A, B og C er fellesregistrert. Selskap A er det rapporterende selskapet i fellesregistreringen.
Selskap A og C driver avgiftspliktig virksomhet, mens selskap B driver avgiftsunntatte helsetjenester.
Selskap A inngår avtale om juridisk rådgivning med en advokat. Rådgivningen gjelder en gjennomgang av hele konsernets leverandørkontrakter.
Hva kan fradragsføres?
Svar:
Selskap A må fordele inngående mva basert en fordelingsnøkkel (forholdsmessig fradrag) for antatt bruk i fellesregistreringen. Les mer om fordelingsnøkler i temaet "forholdsmessig fradrag for merverdiavgift".