Kompensasjonsordning 4 - november 2021 - februar 2022

Kompensasjonsordning 3 - mars-oktober 2021

Kompensasjon for tapt varelager

Kompensasjonsordning 2 - september 2020-februar 2021

Kompensasjonsordning 1

Hovedtrekk

Det er etablert midlertidige tilskuddsordninger for bedrifter med stort omsetningsfall. Ordningen er utviklet for å unngå konkurser og unødvendige oppsigelser.

Kompensasjonsordning gjelder for perioden mars til september 2020.

Lov om midlertidig tilskuddsordning for foretak med stort omsetningsfall trådte i kraft den 17. april 2020. Det er også utarbeidet en forskrift til loven. Løpende endringer ble innarbeidet i lov, forskrift og omtalen her.

Hovedtrekkene i ordningen er som følger:

  • Første utbetalinger skal skje så raskt som mulig. Det er opprettet en søknadsportal for bedriftene.
  • Ordningen gjaldt i første omgang for mars, april og mai med søknader og utbetaling månedlig. Regjeringen ønsket så i fase 3 å videreføre ordningen ut august, og deretter ble den avviklet.
  • Bedriftene må dokumentere et omsetningsfall på minst 30 prosent per måned for å få støtte. For mars holdt det med et omsetningsfall på 20 prosent.
  • Ingen bedrifter får dekket alle sine faste kostnader, men en større andel av dem. Bakgrunnen for dette er at staten ikke skal bære den økonomiske byrden alene.

Søknad om kompensasjon åpnet den 18. april 2020 for bedrifter som er pålagt stengt av staten og 20. april 2020 for alle andre bedrifter:

  • For mars kan søknad om kompensasjon sendes i april.
  • For april kan søknad sendes inn i mai (fra 16. mai).
  • For mai kan søknad sendes inn i juni (fra 17. juni).
  • For mars, april og mai er søknadsfristen 31. juli i henhold til forskriften § 4-3 (2).
  • Søknadsportalen åpner for søknader for juni og juli i midten av august.
  • For juni, juli og august er søknadsfristen 31. oktober 2020 i henhold til forskriften § 4-3 (2).

Samtidige som Regjeringen viderefører ordningen ut august, trappes ordningen gradvis ned ved at kompensasjonsgraden justeres:

  • I mars, april og mai er kompensasjonsgraden 90 prosent for foretak som var pålagt å stenge og 80 prosent for øvrige foretak.
  • Juni og juli: 70 prosent
  • August: 50 prosent

Egenandelen justeres imidlertid ned:

  • Mars: 10 000 kroner
  • April: 5 000 kroner
  • Mai-august: 0 kroner
  • Foretak som anses stengt av staten har ingen egenandel.

Det maksimale støttebeløpet nedjusteres :

  • Mars-mai: 80 mill. kroner
  • Juni-juli: 70 mill. kroner
  • August: 50 mill. kroner

Tilskudd og tilbakebetalingskrav for søknader for kalendermånedene juni, juli og august som alene utgjør under 100 kroner, utbetales eller tilbakebetales ikke ifølge kompensasjonsforskriftne § 5-7.

Nyttige lenker

Hvilke bedrifter får støtte

Foretaket kan få tilskudd dersom det innfrir følgende krav:

  • Være skattepliktig til Norge
    • Foretak som er egne skattesubjekter må være skattemessig hjemmehørende i Norge. For foretak med deltagerfastsetting må deltagerne være skattepliktig til Norge for inntekten fra foretaket. Filial av utenlandsk selskap (NUF) vil omfattes av ordningen for den delen av virksomheten som er skattepliktig til Norge.
    • Foretak som er skattepliktige til Svalbard skal også trykke «ja» her. Selskap er skattepliktige til Svalbard hvis de er skattemessig hjemmehørende på Svalbard. Enkeltpersonforetak er skattepliktige til Svalbard hvis eier er skattemessig hjemmehørende der. For selskap med deltakerfastsetting må deltakerne være skattemessig hjemmehørende på Svalbard. Foretak som er skattepliktige til Svalbard må følge norske regler om bokføring, regnskap og revisjon.
  • Være registrert i Foretaksregisteret eller Enhetsregisteret senest 1. mars 2020
  • Ha ansatte. Minst én ansatt må ha fått utbetalt lønn i minst én kalendermåned i perioden august 2019 til mars 2020. Det er to unntak:
    • enkeltpersonsforetak (ENK) som er innehaverens hovedinntektskilde
    • ansvarlige selskap (ANS/DA) hvor foretaket er hovedinntektskilde til minst én av deltagerne
  • Ikke være under konkursbehandling eller begjært konkurs
  • Ha omsetningsfall på minst 20 % i mars 2020, og 30 % i senere måneder støtteordningen gjelder, som følge av Covid-19-utbruddet
  • Ha faste uunngåelige kostnader
  • Ikke drive innenfor næringer som er holdt utenfor kompensasjonsordningen (jf kompensasjonsordningsorskriften § 1-3). Bedrifter som ikke får støtte er blant annet:
    • finansnæringen (avgrensning gjøres basert på finansskatten)
    • strøm og vann
    • olje og gass (innenfor oljeskatteregimet)
    • utenriks varetransport på sjø
    • private barnehager (har egen støtteordning)
    • flyselskaper (har egen støtteordning)

Se nærmere om du kan få støtte på kompensasjonsordning.no.

Beløpsmessige rammer og avgrensninger

Beløpssgrenser

  • Omsetningsfall på minst 30 % sammenlignet med samme måned året før, og 20 % i mars siden tiltakene ble iverksatt litt ute i mars.
  • Minste utbetaling per måned er 5 000 kroner per juridiske person. I tillegg gjelder fra 30. juni at tilskudd og tilbakebetalingskrav for søknader for kalendermånedene juni, juli og august som alene utgjør under 100 kroner, ikke utbetales eller tilbakebetales. Den nye reglen gjelder i praksis endringssaker.
  • Beregnet tilskudd per måned opp til 30 mill. kroner per foretak per måned utbetales i sin helhet. Tilskuddbeløp som overstiger 30 mill. kroner avkortes med en faktor på 0,5. Maksimalt tilskudd per kalendermåned til et foretak er 80 mill. kroner i mars-mai, 70 mill. kroner i juni-juli og 50 mill. kroner i august.
Eksempel

1. Ved beregnet tilskudd på kr 30 millioner til et foretak, utbetales kr 30 millioner.

2 .Ved beregnet tilskudd på kr 50 millioner til et foretak, utbetales kr 40 millioner. Altså er det overskytende beløpet over kr 30 millioner avkortet med faktoren på 0,5.

Begrensninger i tilskuddet

Det er ytterligere to begrensningsregler for tilskuddet.

Tilskuddet skal ikke overstige omsetningsfall i kroner:

Den første begrensningsregelen sier at tilskuddet ikke kan overstige omsetningsfallet målt i kroner. Omsetningsfallet målt i kroner utgjør omsetningen din i mars 2019, justert til 2020-nivå, sammenholdt med faktisk omsetning i mars 2020. Det betyr den beregnede normalomsetningen i 2020, fratrukket omsetningen i mars 2020.

Hvis gjennomsnittlig omsetning i januar og februar 2020 ligger til grunn for beregning av det prosentvise omsetningsfallet, vil omsetningsfallet målt i kroner være differansen mellom gjennomsnittlig omsetning i januar og februar 2020 og omsetningen i mars 2020.

Beregnet normalomsetning for hver av månedene april til august 2020 kan ikke settes mer enn fem ganger høyere eller 20 prosent lavere enn faktisk omsetning i tilsvarende måned i 2019.

Se nærmere om omsetningsfall og hva inngår i omsetningen.

Du vil ikke få tildelt mer tilskudd enn det som er tillatt etter denne regelen, jf. kompensasjonsordning.no/begrensninger i tilskuddet.

Ved underskudd i forrige regnskapsår:

Gjelder for alle foretak, men vil bare kunne medføre en avkortning av tilskuddet for foretak med underskudd i forrige regnskapsår. Begrensningsregelen innebærer at foretak ikke kan få tildelt tilskudd basert på en større del av de faste kostnadene enn det foretaket selv er i stand til å dekke i en normal periode uten å gå med underskudd.

Beregning: Prosentvis omsetningsfall * (uungåelige faste kostnader + 1 mnd andel av ordinært resultat før skatt)

Denne begrensningsregelen gjelder likevel ikke hvis foretaket, ved opplysninger bekreftet av revisor eller autorisert regnskapsfører, kan dokumentere at det i januar og februar 2020 hadde et positivt ordinært resultat før skattekostnad. I så fall gjelder kun den første begrensningsregelen. Hvis foretaket fortsatt hadde underskudd i januar og februar 2020, men underskuddet i gjennomsnitt var mindre enn gjennomsnittlig, månedlig underskudd i 2019, og det kan bekreftes av revisor eller autorisert regnskapsfører, kan det laveste underskuddet (dvs. det høyeste resultatet) av de to legges til grunn for beregning av maksimalt tilskudd. Se nærmere i kompensasjonsordning.no/begrensninger i tilskuddet.

Omsetningsfall og hva inngår i omsetningen

Bedriftene må kunne dokumentere et omsetningsfall på minst 30 prosent per måned for å få støtte. For mars holder det med et omsetningsfall på 20 prosent.

Omsetningsfallet må være en følge av utbruddet av koronaviruset. E24 omtaler en sak hvor en restaurant ble stengt for oppussing i slutten av februar, og hvor Skatteetaten kom til at det ikke skal gis tilskudd.

Fallet i omsetning settes til den prosentvise forskjellen mellom foretakets beregnede normalomsetning for måneden og faktisk omsetning i måneden det beregnes for.

Omsetning er inntekt fra salg av varer som er levert og tjenester som er utført av foretaket. Du skal kun føre opp inntekter som er skattepliktige i Norge. Inntekt eller avkastning fra kapital, fast eiendom eller andre finansielle eiendeler skal ikke tas med. Leieinntekter fra fast eiendom kan likevel tas med. Omsetning fra deler av foretaket som ikke faller inn under ordningen skal holdes utenfor. Merverdiavgift og særavgifter knyttet til salgsinntekt skal ikke regnes som inntekt.

Tilskudd fra denne kompensasjonsordningen for tidligere måneder, tilskudd fra Innovasjon Norge som gis etter tilskuddsordningen til lovpålagt vedlikehold for aktører med driftstillatelse under taubaneloven og tivoliloven, og tilskudd etter lov om tilskudd ved avbrutt permittering anses ikke som omsetning.

Beregning av omsetningsfall

Fallet i omsetning i mars 2020 settes til den prosentvise forskjellen mellom foretakets beregnede normalomsetning (se under) i mars 2020 og faktisk omsetning i mars 2020.

Hvis salgsdokumentasjonen er utstedt og bokført etter bestemmelsene i eller i medhold av bokføringsloven, kan bokførte opplysninger brukes for å beregne prosentvis endring i omsetning fra perioden januar og februar 2019 til januar og februar 2020.

Dersom foretaket ikke hadde virksomhet samme måned året før, eller på bakgrunn av omstrukturering av foretaket ikke kan finne den relevante omsetningen for ett år siden til sammenlikningen, skal foretaket bruke et gjennomsnitt av januar og februar i 2020 som grunnlag for beregning av omsetningsfall.

Det samme gjelder for foretak som er etablert mer enn ett år tidligere enn den kalendermåned det søkes om tilskudd for, men som ikke hadde omsetning i tilsvarende måned året før eller i januar og februar 2019.

Beregnet normalomsetning

Beregnet normalomsetning i mars 2020 settes til omsetning i mars 2019, justert med foretakets prosentvise endring i omsetning fra perioden januar og februar 2019 til januar og februar 2020.

Beregnet normalomsetning for april og mai 2020 kan ikke settes mer enn fem ganger høyere enn faktisk omsetning i henholdsvis april og mai 2019. Det er ikke nødvendig å sette beregnet normalomsetning mer enn 20 prosent lavere enn faktisk omsetning i april og mai 2019. For etterfølgende kalendermåneder beregnes fallet på tilsvarende måte.

Total omsetning for januar og februar 2020

Her skal du legge inn total omsetning for januar og februar i 2020.

Omsetning for tilsvarende måned i 2019 som du søker tilskudd for i 2020

Her skal du legge inn omsetningen foretaket hadde tilsvarende måned i 2019 som du søker tilskudd for i 2020. Søker du for eksempel for mars 2020, skal du legge inn omsetningen for mars 2019.

Hvis foretaket ikke var etablert i denne måneden i 2019 kan du føre opp 0 i feltet. Du må kunne dokumentere et fall i omsetning for å få tilskudd.

Anleggskontrakter

Skattedirektoratet har den 28. april 2020 uttalt seg om hvordan månedlig omsetning beregnes innenfor kompensasjonsordningen når det gjelder anleggskontrakter :

«Vi mener at det er det sistnevnte alternativet, løpende avregning med fortjeneste, som skal benyttes. Det er omsetningen, verdien av varer som er levert og tjenester som er utført, for en bestemt periode som skal oppgis ved en søknad. For at omsetningen skal bli riktig må fortjenesteelementet inngå. Med omsetning i denne sammenheng forstås opptjent inntekt i perioden, uavhengig av om den er fakturert eller når det er avtalt fakturering. De fleste vil ha oversikt over hva som er levert og utført, og for større prosjekter er det etter bokføringsforskriften § 8-1-3 er krav om prosjektregnskap når arbeidet overstiger kr 300 000.»

Se nærmere avklaringer § 2-2 fra Skatteetaten.

Gaver

15. mai ble det fastsatt en del endringer i ordningen som i hovedsak gjelder for søknader for april og mai. Etter endringen kan hvert foretak motta gaver for inntil 3 000 kroner per måned, uten at det skal regnes som omsetning. Det vil sørge for at kronerulling og lignende inntil denne grensen ikke fører til redusert tilskudd. Ellers er det slik at inntekt fra andre støtteordninger i forbindelse med virusutbruddet må regnes som omsetning, for eksempel tilskudd fra ordningen for selvstendig næringsdrivende.

Skattedirektoratets uttalese om hyppig forekomne feil og misforståelser

Se Skatteetatens informasjon til foretak om hyppige forekomne feil og misforståelser i denne forbindelse.

Annen mottatt støtte i forbindelse med virusutbruddet for perioden

Annen inntekt som foretaket har mottatt til erstatning for inntektsbortfall i forbindelse med virusutbruddet skal tas hensyn til når tilskuddet beregnes. Tilskuddet vil da bli lavere, ettersom slik inntekt har redusert inntektsfallet.

Slik inntekt vil blant annet omfatte offentlig støtte til inntektssikring for selvstendig næringsdrivende, direkte støtte for bortfall av billettinntekter for avlyste arrangementer og andre inntektskompenserende ordninger. Det vil også omfatte private erstatninger, for eksempel forsikringsutbetalinger.

Se Skatteetatens informasjon til foretak om hyppige forekomne feil i denne forbindelse.

Ordinært resultat før skatt forrige regnskapsår

Som følge av begrensningsreglen som gir en avkortning av tilskuddet for foretak med underskudd i forrige regnskapsår, skal også informasjon om dette legges inn i skjemaet.

Du skal dele på antall måneder regnskapsåret omfatter, slik at du får et gjennomsnitt per måned.

  • Hvis du leverer næringsoppgave 1: Post 9930 delt på antall måneder regnskapsåret omfatter.
  • Hvis du leverer næringsoppgave 2: Post 9100 delt på antall måneder regnskapsåret omfatter.
  • Hvis du leverer næringsoppgave 5: For ANS/DA: Post 9999 delt på antall måneder regnskapsåret omfatter. For ENK: post 9930 delt på antall måneder regnskapsåret omfatter.

Hvis foretaket ble etablert i løpet av 2019, slik at regnskapsåret ikke omfatter 12 måneder, skal du dele resultatet med antall måneder regnskapsåret omfatter. Dersom årets resultat før skattekostnad ikke er kjent fordi regnskapet ikke er ferdig utarbeidet, må forventet resultat brukes.

Avvikende regnskapsår

For foretak med avvikende regnskapsår som avsluttes i perioden januar-februar 2020, er det ordinært resultat før skattekostnad for dette regnskapsåret som skal legges til grunn. For foretak med avvikende regnskapsår som for eksempel avsluttes 30. april eller 30. juni, brukes regnskapsåret som avsluttes hhv. 30. april eller 30. juni 2019, siden dette er siste regnskapsår som avsluttes før 1. mars 2020.

Ikke fyll inn negativt resultat hvis resultatet for januar/februar 2020 er positivt

Negativt resultat kan få betydning for tilskuddet. Hvis foretaket gikk med underskudd i 2019, men på forespørsel vil kunne legge frem bekreftelse fra revisor på at virksomheten gikk med positivt resultat før skatt i januar og februar 2020, eller et relativt lavere underskudd, skal du fylle inn 0 i denne posten. Du skal altså ikke fylle inn det negative resultatet. Det medfører at tilskuddsbeløpet ikke blir påvirket av et negativt resultat for 2019. Husk at dette må kunne dokumenteres i ettertid.

18. mai kom det endringer i avkortningen av tilskuddet. Det er nå muligheten for å unngå avkortning for underskudd i 2019 dersom foretaket kan dokumentere et lavere underskudd i januar og februar 2020 enn i 2019 (snitt per måned). Tidligere måtte det kunne dokumenteres at foretaket hadde et positivt resultat før skatt i januar og februar 2020. Dette må kunne bekreftes av revisor eller autorisert regnskapsfører.

Kostnader som omfattes

Faste uungåelige kostnader er kostnader som ikke kan reduseres på kort sikt i takt med redusert aktivitetsnivå. Det er kun anledning til å føre opp spesifikke poster fra næringsoppgaven. I tillegg til å være ført i disse postene i næringsoppgaven må de også anses som faste og uungåelige.

Husk å periodisere kostnader som ikke har månedlig forfall. Det vil si at du finner ut hvor mye kostnader foretaket har for denne måneden, uavhengig om foretaket ble fakturert i en annen måned. Ta kun med kostnader knyttet til den delen av foretaket og periode det søkes tilskudd for. Kostnader på andre poster i næringsoppgaven kan også omfattes. Det avgjørende er hvorvidt kostnadene er av en slik art at de kan henføres til de opplistede postene i næringsoppgaven.

Vær oppmerksom på at kostnader som følge av avtale, som er inngått eller økt utover normal prisjustering etter 1. mars 2020, regnes ikke som faste og uunngåelige. Unntatt fra dette er kostnader til utarbeidelse av regnskap og revisjon. Kostnadene kan ikke settes høyere enn det som var avtalt mellom søker og dennes avtalemotpart per 1. mars 2020.

Les nærmere på kompensasjonsordning.no/faste, uungåelige kostnader. I tillegg har Skatteetaten en egen side for avklaringer.

Følgende poster i næringsoppgaven er identifisert å være de uungåelige faste kostnadene:

  • 6300 Leie lokaler, men begrenset til kostnad for næringslokaler
  • 6310 i Næringsoppgave 1, leasingleie av bil
  • 6340 Lys, varme
  • 6395 Renovasjon, vann, avløp, renhold, men bare i den grad kostnaden utgjør offentlige avgifter og gebyrer
  • 6400 Leie maskiner, inventar, transportmidler o.l.
    • Konto 6420 Lisenskostnader. Hvis dette er å anse som en fast uunngåelig kostnad, kan dette tas med i søknaden, jf. uttalelse fra Skattedirektoratet. De sier videre at også kostnader til lisenser/leie av økonomisystemer, kassasystemer, timebestillingsystem, personallistesystem etc. kan inkluderes. Dette henføres til post 6400 i søknaden.
    • En del har benyttet konto 7600 Lisensavgift til å føre slike utgifter. Konto 7600 omhandler egentlig lisensavgifter for rettigheter til produksjon og salg, som produksjon av varer eller retten til å bruke et varemerke.
    • Post 6500 Verktøy, inventar mv. (som ikke skal aktiveres). Kostnader i denne posten kan ikke kreves kompensert, og kan ikke inkluderes i post 6400 i søknaden. Dette vil normalt være kostnader knyttet til konto 6552 Programvare anskaffelse og konto 6553 Programvare årlig vedlikehold, jf. Skattedirektoratets uttalelse.
    • Ved utsettelse på leiebetalinger i noen måneder kan disse kostnadene fortsatt kan periodiseres inn i de faste uungåelige kostnadene for beregning av støtten i mars-mai. Leietaker er forpliktet som før, men det er gitt en utsettelse på betalingen, så disse kostnadene kan innregnes i måneden de gjelder. Der det ikke er endring i avtalens lengde, vil det være riktig å medta beløpet som tilsvarer 1/36 av betalingene for mars måned.
    • Balanseført finansiell lease: Kostnad for operasjonell og finansiell leasing kan føres her og periodiseres på samme måte som annen leiekostnad, uavhengig av hvilke poster leasingkostnaden føres på i næringsoppgaven, og uavhengig av hvordan leasingkostnaden periodiseres etter den regnskapsstandard foretaket benytter. Ved leasing skal altså periodens leiebeløp fordeles jevnt over perioden leasingen dekker.
  • 6700 Fremmed tjeneste (regnskap, revisjonshonorar, rådgivning o.l.), men begrenset til kostnad for revisjon og regnskap. I henhold til veilederen skal kostnaden for regnskaps- og revisjonshonorar beregnes på følgende måte:
    • Før opp summen av kostnader til eksterne regnskapsførere og revisorer som kan føres på post 6700 i næringsoppgaven eller næringsrapport skatt.
    • Husk at det kun er foretakets faste, uunngåelige kostnader du skal søke om tilskudd for.
    • Kostnad til rådgivning eller innleid arbeidskraft for øvrig kan ikke føres opp her. Du kan heller ikke føre opp utgifter som skal dekke bistand til å søke midler under kompensasjonsordningen.
    • Årets kostnader tilknyttet årsregnskap må fordeles jevnt over året, med en andel på 1/12 per måned. Kostnader knyttet til kvartalsregnskap fordeles tre måneder.
    • Kostnader til utarbeidelse av regnskap og revisjon trenger ikke tilskrive seg til kontrakt inngått før 1. mars. Dersom en størrelsen på årets kostnad til utarbeidelse av regnskap er ukjent, må du oppgi beste anslag på slik kostnad.
  • 6995 Eletronisk kommunikasjon, porto mv.
  • 7040 Forsikring og avgifter på transportmidler
  • 7490 Kontigenter, men bare i den grad kostnaden er fradragsberettiget
  • 7500 Forsikringspremie
    • For april og mai innføres det en begrensning i kompensasjonen for rentekostnader. Bare rentekostnad opptil 0,75 prosent av lånebeløpet for støttemånedene kan tas med.

Franchiseavgift og felleskostnader

I henhold til Skattedirektoratets uttalelse , så kan "den andel av avgiften som dekker f.eks. (fast) husleie kunne tas med i posten for leie og anses som en fast uunngåelig kostnad". For dokumentasjon vil det være nødvendig å se på franchiseavtalen. Den må vise fordelingsgrunnlaget og hvordan avgiften beregnes og hva den dekker. Avtalen må være inngått før 1. mars, jf. forskrift til utfylling og gjennomføring av lov om midlertidig tilskuddsordning for foretak med stort omsetningsfall § 3-2 4.ledd. Hva gjelder felleskostnader, uttaler Skattedirektoratet at "dersom felleskostnader inneholder andeler av kostnader som kan henføres til de nevnte poster i næringsoppgaven, så kan den dokumenterbare andelen av kostnaden inntas som grunnlag i søknaden og anses som uunngåelige fast kostnad".

Det følger av forskriften § 3-2 2.ledd, at det ikke er avgjørende hvor disse kostnadene tidligere er ført, men at de kan henføres til de angitte postene i næringsoppgaven.

I forskiftens § 3-2 Faste, uunngåelige kostnader finner du ytterligere informasjon om faste uunngåelige kostnader og hva som omfattes.

Stell av dyr

15. mai ble det fastsatt en del endringer i ordningen som i hovedsak gjelder for søknader for april og mai. Dyrefor og uunngåelig lønn regnes som uunngåelige faste kostnader, for tjenesteytende virksomhet der levende dyr er en del av tjenesten og dyrevernhensyn gjør det nødvendig med en viss bemanning, som for eksempel hundekjøring og rideskoler. Oppdrettsnæringen ikke er omfattet.

Bilutleie - service og dekkskift

Etter kjøpsavtaler og finansieringsavtaler plikter utleide biler å ha service minimum en gang per år. Dette er kostnader bilutleieselskapet ikke kan unngå. Tilsvarende må alle bilene ha dekkskift. Til dette påløper det store kostnader i april/mai. Kostnadene kan imidlertid ikke inkluderes i faste uungåelige kostnader da det er vedlikeholdskostnader.

Skattedirektoratets uttalese om hyppig forekomne feil og misforståelser

Se Skatteetatens informasjon til foretak om hyppige forekomne feil og misforståelser i denne forbindelse.

Beregning av støtten

Ordningen var i utgangspunket todelt. Det skiltes mellom de bedrifter som var pålagt å stenge av staten og de som ikke var det. Kompensasjonsordningsforskriften § 3-1 (2) omtaler dette nærmere. På Skatteetatens hjemmesider ligger en oversikt over hva slags virksomheter som var pålagt å stenge. Merk at foretak som indirekte rammes av statlig pålegg om stenging ikke har rett til 90 prosent dekning av kostandene. Næringsdrivende foretak som selger varer eller tjenester til foretak som er myndighetsstengt, må forholde seg til 80 prosent dekning

Det legges ikke opp til at 100 % av kostnadene dekkes da alle må ta sin del av dugnaden. Det forventes at de bedrifter som benytter seg av ordningen viser moderasjon når det kommer til lederlønninger og utbytte.

For bedrifter som er pålagt å stenge av staten

Kompensasjon = Omsetningsfall (i %) x faste kostnader x 90 % (kompensasjonsgrad)

Eksempel:
omsetningsfall = 100 %
faste kostnader = 76 000 kr
kompensasjon = 76 000 * 90% = 68 400 kr

Andre bedrifter

Kompensasjon = Omsetningsfall (i %) x (faste kostnader minus egenandel på kr 10 000*) x 80 % (kompensasjonsgrad)

Eksempel:
omsetningsfall = 75 %
faste kostnader = 150 000 kr
egenandel = 10 000 kr (kr 5 000 / 0)
kompensasjon = (150 000 - 10 00) * 80% = 84 000 kr

Kompensasjonsordningen.no kan du beregne hva du kan få i støtte. Er du medlem i Revisorforeningen eller Regnskap Norge har disse også egne kalkulatorer for beregning av kompensasjon.

Endringer med virkning for beregningene ut august:

Regjeringen ønsker å videreføre ordningen ut august, og så er planen at den skal avvikles. Samtidig trappes ordningen gradvis ned ved å gjøre følgende:

  • I mars-mai er kompensasjonsgraden 90 prosent for foretak som var pålagt å stenge og 80 prosent for øvrige foretak. Kompensasjonsgraden reduseres for juni-juli til 70 prosent, og deretter ned til 50 prosent for august.
  • Det maksimale støttebeløpet justeres ned fra 80 mill. kroner for mars-mai til 70 mill. kroner for juni-juli og deretter ned til 50 mill. kroner for august.
  • Egenandelen er på 10 000 kroner for mars, 5 000 kroner for april og deretter kr 0 for mai-august. Egenandelen for mars og april blir ikke tilbakebetalt.

Foretaket driver også med næring som ikke faller inn under valgt næringstype

Dersom deler av foretaket ikke faller inn under kompensasjonsordningen for næringslivet, må alle tall i skjemaet for kostnader og omsetning justeres for dette. Kun kostnader og omsetning knyttet til drift av næring som faller inn under ordningen skal oppgis i dette skjemaet.

Sesongbedrifter

Sesongbedrifter tjener penger i løpet av en kort periode, som de bruker til å dekke kostnadene gjennom hele året. Det gjør dem sårbare for midlertidig omsetningssvikt hvis svikten kommer i høysesongen. Foretak som har en stor del av omsetningen sin i vårmånedene, er derfor ekstra hardt rammet av virusutbruddet.

Fra 17. juni er det innført nye regler for sesongbedrifter i kompensasjonsordningen. Se reglene i kompensasjonsforskriften § 3-2a.

Foretak med sesongbasert virksomhet kan oppjustere tilskuddet med en sesongfaktor for alle sine faste, uunngåelige kostnader. Sesongfaktoren beregnes som omsetning i samme måned i 2019 som tilskuddsmåneden, multiplisert med 12, dividert med omsetning i forrige "sesongår". Se nærmere detaljer om ordningen på skatteetaten.no/kompensasjonsordning.

Eksempel:

Hvis foretaket for eksempel omsatte for 200 000 kroner i mars 2019 og omsatte for 1 200 000 kroner i sesongåret 2018/2019, blir sesongfaktoren 12*200 000 / 1 200 000= 2.

Hvem blir omfattet?

Foretaket må definere en høysesong som seks sammenhengende måneder. For å få tilskudd etter sesongmodellen, må høysesongen inkludere mars-august 2019. I et normalt år må foretaket oppnå 80 prosent av inntektene i løpet av høysesongen. Hvis ikke, må det søke om tilskudd etter de vanlige reglene.

Sesongbedrifter er i denne sammenheng definert som foretak som yter tjenester som innebærer aktiviteter eller opplevelser som i det vesentlige gjennomføres utendørs eller som av sin art er sesongbasert, eller virksomheter som er fullt tilknyttet disse, for eksempel restauranten midt i alpinbakken.

For å benytte sesongmodellen, må mer enn 50 prosent av foretakets omsetning stamme fra sesongbasert virksomhet eller umiddelbart tilknyttet virksomhet.

Endring fra mai. Virkning fra mars.

Når det skal søkes om tilskudd, må det benyttes samme beregningsmåte for alle månedene det søkes tilskudd for. Man kan for eksempel ikke søke om tilskudd etter sesongmodellen i mars og etter de vanlige reglene i april. Dersom det allerede er søkt om tilskudd for en eller flere måneder etter den ordinære beregningsmåten og det nå er ønske om å benytte sesongmodellen, må tidligere søknader endres. Det betyr at det må sendes inn nye søknader for disse månedene etter sesongmodellen. Tidligere tildelt tilskudd vil da bli avregnet.

Konsern

Konsern skal søke samlet etter vilkår som omtales nærmere på Kompensasjonsordningen.no/Konsern.

Med «konsern» menes den konserndefinisjonen som fremgår i kompensasjonsforskriften § 3-4 (3).

I de tilfeller hvor personlig eier og nærstående eier så mange aksjer eller andeler at det representerer mer enn 50 prosent av stemmene i to eller flere selskaper, skal disse også anses som et konsern ved søknad om tilskudd for april og senere. Se forskriften § 3-4.

Det er krav om at selskap som søker har ansatte, jf kompensasjonsforskriftens § 2-1. Hvordan hensynet til vilkåret om at selskapene som søker kompensasjon må ha hatt ansatte er å forstå for konsern, uttaler Skattedirektoratet følgende:
"Når det gjelder kompensasjonsforskriften § 3-4 (2) der konsernene kan søke på konsoliderte tall, er det slik at konsernet da vurderes som ett selskap. Konsern som søker støtte etter denne metoden, må inkludere alle enheter i konsernet som er skattepliktige til Norge, med unntak for enheter driver aktivitet i næringer som er unntatt fra tilskuddsordningen. I dette tilfellet må ett av selskapene i den norske delen av konsernet oppfylle vilkåret til ansatte. Vilkårene i forskriften §§ 2-4 til 2-6 må være oppfylt. Dette andre leddet ble innført for å ta høyde for konsern hvor det er organisert slik at det er et management selskap, dette for å unngå at slike konsern falt ut av ordningen. For søknad etter første ledd, hvor konsernet kan velge hvilke selskap de søker for, må altså alle vilkår være oppfylt for disse selskap."

Samlet søknad for enkelte foretak

Konsernet må søke for enkelte foretak samlet. Her må alle foretak det søkes for oppfylle alle vilkår i forskiften, inkludert vilkåret om ansatte i det enkelte foretaket. Se kompentasjonsforskriften § 3-4 (1).

Samlet søknad som om konsernet var ett foretak

Ved denne søknaden skal omsetning og kostnader ta utgangspunkt i konsolidert regnskap for den norske delene (dvs for alle selskap som er skattepliktig til Norge), med unntak for enheter som driver aktivitet i næringer som er unntatt fra tilskuddsordningen. I dette tilfellet må ett av selskapene i den norske delen av konsernet oppfylle vilkåret til ansatte. Vilkårene i forskriften § 2-4 til § 2-6 må være oppfylt. Se kompensasjonsforskriften § 3-4 (2).

Skattedirektoratets uttalese om hyppig forekomne feil og misforståelser

Se Skatteetatens informasjon til foretak om hyppige forekomne feil og misforståelser i denne forbindelse.

Innsynsløsning for kompensasjonsordningen

I oversikten på Skatteetaten.no fremgår vedtakene om tildelt tilskudd.

Innsynsløsningen gir opplysninger om bedrifter som har fått innvilget søknad om tilskudd fra kompensasjonsordningen. Det er Skatteetaten som har fått oppdraget med å forvalte kompensasjonsordningen. Oversikten blir oppdatert kl. 09.00 hver dag, også i helgene.

Innsynsløsningen vil gi offentligheten mulighet til å følge med på bruken av fellesskapets penger i kompensasjonsordningen. Innsynsløsningen er åpen for alle, og gir søkemuligheter og har funksjonalitet for nedlastning av data i ulike filformater (CSV og JSON). Både komplette datasett og spesifiserte uttrekk kan lastes ned, eksempelvis avgrenset gjennom bruk av næringskode eller fylke. Det vil være mulig å søke på alle tilgjengelige opplysninger i det underliggende datasettet, herunder navn, organisasjonsnummer, geografisk tilhørighet, tildelt beløp, justeringsfaktor m.m.

Skatteetatens informasjonsbrev om kompensasjonsordningen

Under saksbehandling og etterkontroll av søknader om tilskudd har skatteetaten oppdaget en del hyppig forekommende feil/misforståelser av regelverket. De ønsker å dele sine erfaringer, og oppfordre dere til å gjennomgå egne søknader for eventuelt å korrigere disse.

Stikkord: prosent, føretak, foretak, selskap, salg, sal

Hvordan søker du

Bekreftelse på innholdet i søknaden og dokumentasjon

Revisors eller regnskapsførers rolle

Regnskap, skatt og merverdiavgift