Kompensasjonsordning 4 - november 2021 - februar 2022
Hovedtrekk
Nærings- og fiskeridepartementet fastsatte en ny forskrift til lov om tilskuddsordning for foretak med stort omsetningsfall for perioder etter oktober 2021. Forskriften gjaldt for tilskuddsperiodene november 2021 til februar 2022. Ordningen har månedlige tilskuddsperioder og sammenligningsperioder er tilsvarende måneder i 2019, det vil si henholdsvis november 2019, desember 2019, januar 2019 og februar 2019. Søknadsportalen finnes her: Forsiden - Kompensasjonsordning (brreg.no)
Søknadsportalen for kompensasjonsordningen ble åpnet for søknader for november og desember den 28. januar 2022. Portalen åpnet for søknader for januar den 15. februar og for februar den 15. mars 2022. Ordningens sider er oppdatert med den nye forskriften. De vesentligste endringene fremgår av siden kompensasjonsordning.brreg.no/endringer-i-kompensasjonsordningen-fra-og-med-november-2021.
Krav om 30% omsetningsfall og justeringsfaktor
Det stilles krav om minst 30 prosent omsetningsfall.
Tilskuddet skal i de nye tilskuddsperiodene beregnes ved at foretakets faste uunngåelige kostnader i tilskuddsperioden multipliseres med en justeringsfaktor og med omsetningsfallet i prosent fratrukket 30 prosentpoeng. Justeringsfaktoren er 85/70 for tilskuddsperiodene november, desember og januar, og 70/70 for februar.
Det er fremdeles slik at tilskuddet kun gis til foretak eller konsern med beregnet underskudd i tilskuddsperioden. Tilskuddet kan ikke overstige foretakets eller konsernets beregnede underskudd i tilskuddsperioden multiplisert med 0,9 for små foretak og 0,7 for mellomstore og store foretak.
Endringer i hva som kan medtas i faste uunngåelige kostnader:
Drosjeforetak kan medta sentralavgift som foretaket betaler til drosjesentral. Dette gjelder både sentralavgift som utgjør et fast beløp og omsetningsbasert sentralavgift
Kostnader som følge av avtale er økt utover normal prisjustering etter 1. september 2021, regnes ikke som faste og uunngåelige kostnad, det samme gjelder for nye avtaler. Nå kan avtale som erstatter annen avtale inkluderes når avtalen gjelder forhold som er nødvendig for å opprettholde effektiv drift og hvor kostnadene etter ny avtale ikke er høyere enn de var etter avtalen som er erstattet, gitt at opprinnelig avtale var inngått før 1. september 2021.
ORFS-begrensningen er fjernet
Begrensningsregelen om avkortning av tilskudd for foretak som gikk med underskudd før koronapandemien (normalt regnskapsåret 2019) faller bort for tilskuddsperiodene november 2021 – februar 2022.
Øvre grenser for tilskudd
Maksimalt tilskudd per tilskuddsperiode til et foretak eller konsern er:
- 4 millioner kroner i november 2021 og februar 2022
- 7,5 millioner kroner i desember 2021 og januar 2022
- Samlet tilskudd siden mars 2021 kan ikke overstige 120 millioner kroner. Grensen er hevet fra 100 millioner kroner i kompensasjonsordning 3.
Revisors eller regnskapsførers bekreftelse
Alle søknader må bekreftes av revisor eller autorisert regnskapsfører før innsendelse. Du finner kontrollhandlinger knyttet til kompensasjonsordning 4 i en praktisk sjekkliste i dib.
Utbyttebegrensninger
For de foretak som mottar tilskudd under kompensasjonsordning 4, innføres det utbyggebegrensninger frem til 31. desember 2023, jf. forskriften § 3a-3. Utbyttebegrensningen vil gjøre ordningen noe mindre attraktiv enn tidligere.Selskapet får tilbakebetalingsplikt dersom det foretar slike utdelinger. Foretaket kan ikke vedta eller utbetale utdelinger før mottatt tilskudd eventuelt tilbakebetales. For konsern som har søkt samlet, gjelder tilbakebetalingsplikten det enkelte selskap som er tildelt tilskudd.
Regelverket omfatter aksjeselskap, allmennaksjeselskap, samvirkeforetak og selskap omfattet av selskapsloven (ANS/DA/KS mv), men ikke enkeltpersonforetak.
For aksjeselskaper handler dette om alle disposisjoner som rammes av aksjeloven §§ 8-1 og 16-9, eller skatteloven § 10-11, som for eksempel:
- Ordinære og ekstraordinære utbytter
- Ulovlig utbytte
- Lån til personlig aksjonær
- Sikkerhetsstillelse til personlig aksjonær
- Konsernbidrag
- Tilbakekjøp av egne aksjer
- Likvidasjonsutbytte
- Nedskrivning av aksjenes pålydende, for de deler som ikke anses som tilbakebetaling av innbetalt aksjekapital
- Bonus, når dette brukes for å omgå utbyttebegrensningen (eget regelverk er tatt inn i forskriften)
Utbyttebegrensningen vil i praksis innebære at foretak som søkte tilskudd for desember 2021, ikke kan vedta utbytte for regnskapsåret 2021 før tilskuddet eventuelt er tilbakebetalt. Søkes det tilskudd for januar 2022, kan det på samme måte ikke vedtas utbytte for regnskapsåret 2022 før tilskuddet eventuelt er tilbakebetalt. Første mulighet for å vedta utbytte blir da over regnskapet 2023 – som altså formentlig vil vedtas sommeren 2024.
Mer informasjon om denne regelen finnes her: Tilbakebetaling av tilskudd før utdeling av utbytte (november 2021 - februar 2022) - Kompensasjonsordning (brreg.no)
Tilbakebetaling ved overskudd
Foretak som går med overskudd med minst 50.000 kroner i det regnskapsåret tilskuddsperioden tilhører, må tilbakebetale det beløp som overstiger 50.000 kroner oppad begrenset til tilskuddet for den aktuelle tilskuddsperioden, jf. forskriften § 3a-2. Bestemmelsens annet ledd gir anvisning på hvordan overskuddet skal beregnes og hvilke justeringer som må gjøres før regnskapet avlegges.
Regelverket omfatter aksjeselskap, allmennaksjeselskap, samvirkeforetak og selskap omfattet av selskapsloven (ANS/DA/KS mv), men ikke enkeltpersonforetak.
Som overskudd regnes ordinært resultat før skattekostnad for det regnskapsåret tilskuddsperioden er en del av, tillagt tilskudd mottatt for november og desember 2021 inkludert tilskudd til tapt varelager for desember 2021.Negativt ordinært resultat fra 2020 skal trekkes fra, noe som bidrar positivt dersom selskapets underskudd i 2021 ikke er høyt nok eller selskapet i 2021 hadde et overskudd. Tilsvarende vil gjelde for tilskuddsperiodene i 2022, men her skal tilskudd for november og desember 2021 trekkes fra. Netto negativt resultat fra 2020 og 2021 korrigert for tilskudd i november og desember skal i tillegg trekkes fra.
Brønnøysundregistrene vil sende krav om tilbakebetaling når regnskapsresultatene er innrapportert. Dersom selskapet ikke har mottatt krav innen 6 måneder etter at plikten til å betale tilbake er avklart, skal selskapet selv varsle tilskuddsmyndigheten. For konsern som har søkt samlet, skal overskudd beregnes for det enkelte selskapet. Tilbakebetalingsplikten påhviler dermed også det enkelte selskap.
Det er tillatt å søke tilskudd selv om årsresultatet antas å bli et overskudd.
Mer informasjon om denne regelen finnes: Tilbakebetaling av tilskudd for perioden november 2021 – februar 2022 ved overskudd - Kompensasjonsordning (brreg.no)
Kompensasjon for tapt varelager
Virksomheter som av smittevernhensyn var pålagt full skjenkestopp eller stengt av myndighetene kan søke om dekning for kostnader til tapt varelager for varer som gikk ut på dato eller ble forringet slik at de ikke kunne selges. Det gis kompensasjon for tapt varelager for desember 2021 og januar 2022.
Vilkårene er stort sett de samme som i kompensasjonsordning 2 og 3, bortsett fra at tlskuddsbeløpet nå skal reduseres med et beregnet beløp for normalt varesvinn.
NB: Bestemmelsen om tilbakebetaling av mottatt kompensasjon ved overskudd eller utdeling gjelder ikke kompensasjon for tapt varelager. Dette betyr at selskaper som ender med overskudd i 2021 og 2022, likevel kan søke kompensasjon for tapt varelager uten å risikere at kompensasjonen kreves tilbake. Selskapet kan også dele ut utbytte mv. dersom dette er aktuelt.
Anskaffelseskost for de tapte varene reduseres med en prosentsats for normalt varesvinn på 7 prosent. Hvis søkeren i siste regnskapsår som ble avsluttet før 1. mars 2020, har bokført spesifiserte opplysninger om varesvinn, kan prosentsatsen settes til den prosentandelen som bokført varesvinn utgjorde av varekjøpet i regnskapsåret (ev. prosentsats per varetype).
Avkortingen for normalt varesvinn var et krav fra EFTAs overvåkingsorgan.
Mer om regelverket finnes her: Kompensasjon for tapt varelager (desember 2021 – januar 2022) - Kompensasjonsordning (brreg.no)
Regnskap
Til tross for at kompensasjonen beregnes basert på en virksomhets faste kostnader, skal tilskuddet kompensere for tapt omsetning. Dette er kostnader som foretaket ville pådratt seg uavhengig av kompensasjonsordningene og tilskudd fra kompensasjonsordningene bør derfor som hovedregel presenteres som annen driftsinntekt i årsregnskapet.
Kompensasjonsordningen er en søknadsbasert ordning, hvor midlene som tildeles er kompensasjon for tapt omsetning, slik at tilskuddet blir å anse som skattepliktig inntekt. Da det ikke er levert varer eller tjenster, er tilskudd fra ordningen ikke omsetning etter merverdiavgiftsloven § 1-3.
Bokføringen dokumenteres med tilskuddsvedtak. Forskrift 28.01.22 nr. 139 § 4-6 stiller krav til dokumentasjon av opplysninger i kompensasjonssøknaden, som skal oppbevares i 10 år etter regnskapsårets slutt. Særskilt dokumentasjon som ikke allerede omfattes av bokføringsreglenes oppbevaringsplikt, bør inkluderes i bilaget for bokføring av tilskuddet for å sikre at dokumentasjonen blir oppbevart.
Tilskudd etter kompensasjonsordningen er regnskapsmessig å anse som et offentlig driftstilskudd. Driftstilskudd skal som utgangspunkt resultatføres samtidig med den inntekten de skal øke eller kostnaden de skal redusere, men kan ikke resultatføres før det er klart at vilkårene for tilskuddet er eller vil bli oppfylt.
Lov og forskriftsbestemmelser for kompensasjonsordning 4 ble formelt vedtatt etter årsskiftet 2021-2022. Til tross enighet mellom regjeringspartiene og SV om hovedtrekkene i ordningen, er et gjort endringer av materiell betydning etter årsskiftet (etter høringen av forskriften med frist 4. januar 2022), slik at man ikke visste detaljene før den ble vedtatt. Beregningsmodellen for maksimalt tilskudd for tilskuddsperiodene november og desember 2021 er endret fra de tidligere ordningene, det er fjernet avkortning ved underskudd i siste regnskapsår før pandemien (§ 3-1 fjerde ledd i tidligere ordninger), bunnfradraget for tilbakebetaling av overskudd er endret fra 5 000 kroner til 50 000 kroner samt at underskudd for regnskapsåret 2020 er tatt med i modellen for beregning av tilbakebetalingspliktig overskudd. Basert på disse faktorene, kan ikke ordningen anses for å være etablert før årsskiftet, slik at tilskudd etter kompensasjonsordning 4 først skal regnskapsføres i 2022.
Formuleringen av tilbakebetalingskravet ved overskudd i § 3a-2 i forskriften for kompensasjonsordning 4 tar også utgangspunkt i at tilskuddene for tilskuddsperiodene november og desember 2021 blir regnskapsført i 2022.
Det skal i noter til regnskapet gis opplysninger om typen tilskudd, varighet, størrelse og regnskapsmessig behandling. Den regnskapsmessige behandlingen er lik for små og øvrige foretak. Regnskapsreglene finnes i norsk regnskapsstandard NRS 4 Offentlige tilskudd.