Kort oppsummert

Lønn opptjent og utbetalt før dødsfall

Lønn for inneværende måned som er utbetalt før dødsfall

Lønn opptjent før, men utbetalt etter dødsfall

Etterlønn

Som utgangspunkt opphører arbeidsforholdet ved arbeidstakers død, og det opptjenes ingen lønn etter dette tidspunkt. All lønn utbetalt etter dødsfallet og som ikke var opptjent før dødsfallet, regnes derfor som etterlønn. Det kan være som en gave til de etterlatte eller som støtte i en overgangsperiode. Det er ingen lovfestet hjemmel om å utbetale etterlønn, men retten kan være avtalt i individuell arbeidsavtale, tariffavtale eller personalhåndbok.

Etterlønn anses ikke som lønn/pensjon for arvingene og går ikke inn i grunnlaget for arbeidsgiveravgift. Dette gjelder både skattefri og skattepliktig del, jf. Utv. 1991 side 1493.

Siden etterlønnen ikke er arbeidsgiveravgiftspliktig, bør det opprettes en egen hovedbokskonto for etterlønn utbetalt i forbindelse med dødsfall. For å lette kontroll og avstemming bør kontoen kun benyttes til ikke-arbeidsgiveravgiftspliktig ytelser.

Skattefri etterlønn

Etterlønn og etterpensjon tilsvarende 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G) er skattefri, jf. sktl. § 5-1, jf. § 5-40 (1) Ved fastsettelsen av den skattefrie delen legges grunnbeløpet på tidspunkt for dødsfallet til grunn.

A-meldingen

Skattefri etterlønn innrapporteres på a-meldingen som Kontantytelse - Etterlønn.

Skattepliktig etterlønn

Etterlønn og etterpensjon utover 1,5 G er skattepliktig for gjenlevende ektefelle, arving eller boet, jf. sktl. § 5-1 (1), jf. § 5-40 (1). Skattepliktig etterlønn er imidlertid ikke personinntekt for ektefelle/arvinger, jf. skatteloven § 12-2 bokstav b.

En god rutine kan derfor være å avklare med de etterlatte om de ønsker at det skal foretas frivillig forskuddstrekk i skattepliktig etterlønn, slik at de unngår en eventuell restksatt.

A-meldingen

Skattepliktig etterlønn innrapporteres på a-meldingen som Kontantytelse - Etterlønn og etterpensjon.

Stikkord: prosent, arbeidsvederlag, løn

Etterpensjon