Kort oppsummert
Historikk
Skattleggingsperiode, innrapportering og betaling
Skattleggingsperiode
Alminnelig skattleggingsperiode
Skattemelding for merverdiavgift skal leveres periodevis og alminnelig skattleggingsperioden omfatter to kalendermåneder, jf. sktfvfs. § 8-3-1.
Skattepliktige som har til formål å omsette eller foredle produkter fra jordbruk, husdyrhold, hagebruk, gartneri og skogbruk, herunder salgslag, fruktlager, meieri, slakteri, sagbruk mv., følger også den alminnelige skattleggingsperioden, jf. sktfvfs. § 8-3-7 (2).
Årlig skattleggingsperiode
Virksomheter med lav omsetning
Skattepliktige med omsetning og uttak som ikke overstiger en million kroner og som har levert og betalt skattemelding i to-månedlige terminer (alminnelig skattleggingsperiode) i minst 12 måneder, kan søke skattekontoret om å levere skattemeldingen en gang i året. Skattleggingsperioden vil da være kalenderåret. Se sktfvfs. § 8-3-3. Nye virksomheter kan altså ikke få innvilget årstermin ved lav omsetning før de har levert vanlige terminer i ett år med rapportering og betaling i rett tid.
Skattekontoret kan avslå søknad om eller tilbakekalle retten til årstermin etter bestemmelsene i sktfvfs. § 8-3-5.
Skattepliktig som har fått innvilget årstermin etter sktfvfs. § 8-3-3 og som ser at omsetningen vil overstige en million kroner i løpet av kalenderåret, skal straks melde fra til skattekontoret, jf. sktfvfs. § 8-3-6.
Primærnæringer mv.
Skattleggingsperiode for primærnæringen er kalenderåret, jf. sktfvfs. § 8-3-7 (6).
Følgende skal levere skattemelding for primærnæringen:
- skattepliktige innen fiske
- skattepliktige innen skogbruk
- skattepliktige innen jordbruk med binæringer (hussdyrhold, hagebruk, gartneri). Se sktfvfs. § 8-3-7 (3) og (4) for definisjon av hhv. husdyrhold og hagebruk/gartneri.
- skattepliktige som er frivillig registrerte bortforpaktere av landbrukseiendom på minst fem dekar og utleier av jordbruksarealer uten bygninger
- skattepliktige foreninger som har til formål å bygge og vedlikeholde skogsvei
- næringsvirksomhet som består i:
- utnyttelse av rett til jakt, fiske, jord, torv, sand, grus, stein, sanking av bær, kongler, mose, tang, tare o.l.
- utføring av tjenester for andre med betydelige driftsmidler som minst 60 prosent av tiden nyttes i egen jord- eller skogbruksvirksomhet eller utleie av slike driftsmidler, forutsatt at virksomheten drives i tilknytning til jord- eller skogbruket og ikke utøves som selvstendig næring.
Se sktfvfs. § 8-3-7 (1) og (5).
Primærnæringsdrivende som også driver annen virksomhet skal levere egen skattemelding for primærnæringen og egen melding for den andre virksomheten. Det skal altså leveres to skattemeldinger i dette tilfellet. Det er gitt unntak fra dette i de tilfeller omsetning og uttak fra den andre virksomheten er under kr 30 000, jf. mval. § 15-1 (1). Omsetning under kr 30 000 rapporteres i skattemelding for primærnæringen. Som hovedregel skal skattemeldingen for primærnæringen leveres årlig, mens skattemeldingen for den andre virksomheten skal leveres seks ganger i året. Primærnæringsdrivende som etablerer ny annen næringsvirksomhet med lav omsetning etter sktfvfs. § 8-3-3 (2), kan søke om årstermin for denne virksomheten. I dette tilfellet gjelder ikke kravet om å ha være registrert i Merverdiavgiftsregisteret med alminnelig skattleggingsperiode i minst 12 måneder før søknad om årstermin kan sendes. Se forøvrig punktet om søknadsfrist for årstermin. Vær oppmerksom på at dersom det innvilges årstemin for annen næringsvirksomhet med lav omsetning, skal det fortsatt leveres mva-melding både for primærnæringen og for den andre virksomheten. For mer om dette, se SKD 110423.
Skattekontoret kan samtykke i at primærnæringsdrivende følger de alminnelige skattleggingsperiodene, jf. sktfvfs. § 8-3-8 (3).
Skattleggingsperiode for skattepliktig hvor formålet er å omsette eller foredle produkter fra jordbruk, husdyrhold, hagebruk, gartneri og skogbruk, herunder salgslag, fruktlager, meieri, slakteri, sagbruk mv. følger alminnelig skattleggingsperiode, jf. sktfvfs. § 8-3-7 (2).
Kortere skattleggingsperiode
Den skattepliktige kan levere skattemeldingen oftere dersom inngående merverdiavgift regelmessig overstiger utgående merverdiavgift.
Hvor ofte skattemeldingen kan leveres avhenger av hvor mange prosent inngående merverdiavgift overstiger utgående merverdiavgift.
Overstigelse med minst:
- 25 prosent: skattemeldingen kan leveres tolv ganger i året
- 50 prosent: skattemeldingen kan levere oftere enn tolv ganger i året, men skattleggingsperioden kan ikke settes kortere enn en uke
Jf. sktfvfs. § 8-3-8 (1) og (2).
Får den skattepliktige innvilget kortere skattleggingsperiode jf. bestemmelsene over, vil denne endringen normalt gjelde for minst to år regnet fra første forkortede skattleggingsperiode.
Dersom virksomheten ikke leverer mva-melding eller betaler til gitt frist, kan skattekontoret bestemme at de må levere skattemeldingen månedlig i en periode på opptil 12 måneder, se sktfvfs. § 8-3-2 og § 8-3-8 (5).
Særskilte skattemeldinger
Særskilt skattemelding skal leveres av:
- mottakere av fjernleverbare tjenester
- mottakere av klimakvoter
- mottakere av gull
- tilbydere i forenklet registreringsordning
jf. sktfvfs. § 8-3-9 (1).
Skattemeldingen skal leveres periodevis, og hver skattleggingsperiode omfatter tre kalendermåneder.
Terminene er som følger:
- januar, februar og mars
- april, mai og juni
- juli, august og september
- oktober, november og desember
jf. sktfvfs. § 8-3-9 (2).
Frist for søknad om årstermin
Skattekontoret må ha mottatt søknad om endring til årlig skattleggingsperiode senest 1. februar for at endringen skal gis virkning for inneværende kalenderår, jf. sktfvfs. § 8-3-4 (1).
Fristen gjelder også for primærnæringsdrivende som etablerer ny virksomhet med lav omsetning etter sktfvfs. § 8-3-3 (2), og som ønsker årstermin.
Leveringsfrister
Leveringsfristene for skattemeldingen er:
- 6 terminer:
- jan/feb - 10. april
- mars/april - 10. juni
- mai/juni - 31. august
- juli/aug - 10. oktober
- sept/okt - 10. desember
- nov/des - 10. februar
- 12 terminer:
- jan - 10. mars
- feb - 10. april
- mars - 10. mai
- april - 10. juni
- mai - 10. juli
- juni - 10. august (se Skatteforvaltningshåndboken 2024 | Leveringsfrister for alle typer skattemeldinger for merverdiavgift, tredje avsnitt)
- juli - 10. september
- aug - 10. oktober
- sept - 10. november
- okt - 10. desember
- nov - 10. januar
- des - 10. februar
- lav omsetning:
- kalenderåret - 10. mars
- primærnæringen:
- kalenderåret - 10. april
- særskilt skattemelding jf. sktfvfs. § 8-3-9 (1) bokstav a-c:
- jan, feb, mar - 10. mai
- apr, mai, jun - 31. august
- jul, aug, sep - 10. november
- okt, nov, des - 10. februar
- forenklet registreringsordning :
- jan, feb, mar - 20. april
- apr, mai, jun - 20. juli
- jul, aug, sep - 20. oktober
- okt, nov, des - 20.januar
For mer informasjon, se sktfvfs. § 8-3-10.
Dersom fristene over ender på en lørdag, helgedag eller dag som etter lovgivningen er likestilt med helgedag forlenges fristen til den nærmest følgende virkedag, se skatteforvaltningsloven § 5-5 (2) og temaet Frister.
Betalingsfristene for merverdiavgiften er sammenfallende med fristene for levering av mva-meldingene (se over), jf. skattebetalingsloven § 10-30. Se også temaet Satser - Betalingsterminer.
Innrapportering av merverdiavgiften (tidfesting)
Hovedregel
Omsetning, uttak, innførsel, utgående merverdiavgift, fradragsberettiget inngående merverdiavgift, innførselsmerverdiavgift og andre opplysninger som har betydning for fastsettingen av merverdiavgift skal rapporteres i mva-meldingen for den terminen dokumentasjonen er utstedt, jf. mval. § 15-9 (1).
I følge bokføringsforskriften § 5-1-1 første ledd nr. 1 skal dokumentasjonsdato påføres salgsdokumentet. Dokumentasjonsdato er dato for utstedelse av dokumentet , jf. bff. § 5-1-1 annet ledd. Som hovedregel vil det altså være datoen på salgsdokumentet (fakturadato) som styrer hvilken termin merverdiavgiften skal innrapporteres. Se temaet Formkrav faktura (salgsdokumentasjon) for når salgsdokumentasjon skal utstedes.
Det finnes imidlertid noen tilfeller der innrapporteringen ikke styres av dokumentasjonsdatoen, se unntakene som følger.
Unntak
Innførsel av varer
Ved innførsel av varer vil det være tidspunktet for fortolling som styrer hvilken termin avgiften skal innrapporteres.
Rapportering av innførselsmerverdiavgift og fradragsføring skal skje i samme mva-melding. Det vil derfor ikke bli noen avgift å betale dersom virksomheten har fullt fradrag.
Delt virksomhet
Avgiftspliktige som er registrert i Merverdiavgiftsregisteret og som driver delt virksomhet, skal rapportere innførselsmerverdiavgift på samme måte som alle andre merverdiavgiftspliktige virksomheter. Dvs. at de ikke skal deklarere eller betale innførselsmerverdiavgift ved innførsel, men innrapportere og betale avgiften i MVA-meldingen for terminen. Dette gjelder både for den avgiftspliktige delen av virksomheten og den ikke-avgiftspliktige delen av virksomheten.
Fradragsføring av innførselsmerverdiavgiften kan kun gjøres for den avgiftspliktige delen av virksomheten. For den ikke-avgiftspliktige delen av virksomheten vil det ikke være fradragsrett for innførselsmerverdiavgiften.
Kommuner
Kommuner som er registrert i Merverdiavgiftsregisteret skal innrapportere all innførselsmerverdiavgift i MVA-meldingen og fom. 1. termin 2023 skal slik innførselsmerverdiavgift spesifiseres på aktuell mva-kode med spesifikasjonen "Kjøp med kompensasjonsrett". De berørte kodene er 81, 83, 86, 88 og 91.
Kommunen krever fradrag i MVA-meldingen for den avgiftspliktige delen. Kompensasjon for innførselsmerverdiavgift kreves i kompensasjonsmeldingen etter reglene i kompensasjonsloven.
Omtvistede krav – tilvirkningskontrakter
1. januar 2023 ble det innført nye regler som gir oppdragstaker (leverandører) adgang til utsatt tidfesting av merverdiavgift for omtvistede krav knyttet til tilvirkningskontrakter. I disse tilfellene trenger ikke leverandøren å rapportere og betale merverdiavgiften til staten før det er avklart om de får betalt. Den utsatte innbetalingen av merverdiavgiftskravet medfører at oppdragsgiver (kundene) ikke kan fradragsføre inngående merverdiavgift før tvisten er avklart eller kravet er betalt.
Reglene gjelder ikke når partene anses som nærstående etter skatteforvaltningsloven § 8-11 fjerde ledd. Se fmva. § 15-9-3. Reglene gjelder heller ikke merverdiavgift av omtvistede krav som etter merverdiavgiftsloven § 15-9 første ledd er eller skulle vært oppgitt i skattemeldingen før 1. januar 2023.
Det foreligger et omtvistet krav når det objektivt sett er rimelig tvil om kravets berettigelse. Begrepet tilvirkningskontrakt har samme innhold som i skatteloven § 14-5 (3). Dvs. at det med tilvirkningskontrakt menes «kontrakt om å lage gjenstander, oppføre bygg mv mot fast pris (ikke regningsarbeid) enten tilvirkeren er eier av objektet frem til levering eller bestilleren blir fortløpende eier», men at «rene tjenesteoppdrag faller utenfor begrepet».
Reglene berører ikke kravene om utstedelse av salgsdokument i bokføringslovgivningen.
For mer, se temaet Omtvistede krav - tilvirkningskontrakter.
Justering
Tidspunktet for innrapportering av justeringsbeløp er omtalt i temaet Justering av inngående merverdiavgift.
Salgsdokument er utstedt for sent
Avgiftsperiodisering etter fakturaprinsippet forutsetter at salgsdokumentet er utstedt rettidig, jf. omtale av gjeldende rett i Prop. 1 LS (2020-2021), punkt 9.4.2 og Prop. 1 LS (2021-2022) punkt 22.2.1. Det innebærer at i tilfeller hvor salgsdokumentet er utstedt for sent, skal merverdiavgiften tidfestes til den perioden salgsdokumentet skulle vært utstedt i etter bestemmelsene i bokføringsforskriften