Kort oppsummert

Definisjon av netthandel

Internettsalg

Definisjon av internettsalg

I prinsipputtalelsen SKD 290617 har Skattedirektoratet utdypet hva som ligger i begrepet "salg over internett" etter kassasystemlova og bokføringsforskriften:

"Skattedirektoratet legger til grunn at begrepet salg over internett etter kassasystemlova og bokføringsforskriften er enhver form for e-handel der salg gjennomføres ved at en vare eller tjeneste bestilles og betales ved bruk av en nettløsning tilrettelagt av selgeren, uten at selgerens forretningssted (inkl. automater) oppsøkes. Denne løsningen produserer også salgskvittering som sendes elektronisk til kunden.

For å være omfattet av begrepet "salg over internett" er det en forutsetning at salget omfattes av kontantsalgsdefinisjonen "salg av varer og tjenester der kjøpers betalingsforpliktelse overfor selger gjøres opp ved levering"."

Eksempler

  • nedlasting av apper, spill, musikk, film, programvare mv. for lagring og eventuelt installasjon på kundens eget tekniske utstyr (pc, nettbrett, mobiltelefon mv.);
  • strømming av musikk, filmer, serier mv., hvor kunden gis online tilgang til materialet (uten at det lastes ned på kundens eget tekniske utstyr);
  • tilgang gitt til kunder til skriftlig elektronisk materiale i form av oppslagsverk, bøker, tidsskrifter mv.;
  • kollektivreiser hvor billetten selges gjennom reiseselskapets app, nettside eller lignende;
  • parkeringsløsninger på internett, typisk gjennom bruk av parkeringsselskapets app, nettside eller lignende;
  • billettsalg, for eksempel til kino, teater, konserter, idrettsarrangementer mv., gjennom bruk av arrangørens eller en formidlers app, nettside eller lignende; og
  • levering av rådgivningstjenester på internett, typisk ved bruk av chatløsninger mv. (for eksempel juridisk eller medisinsk rådgivning).

Se Bokføringsloven - kommentarutgave (Kaaby).

Reglene som følger under gjelder også for salg ved oppkrav. Begrepet salg ved oppkrav omfatter de tilfeller når kjøper gjør opp sin forpliktelse ved utlevering av varen fra Posten/speditøren.

Dokumentasjon av bokførte opplysninger

Selv om det er et krav at internettsalg må være omfattet av kontantsalgsdefinisjonen, anses allikevel ikke salg over internett som kontantsalg i forhold til kravene for dokumentasjon av bokførte opplysninger, herunder plikten til å registrere salget i et kassasystem som tilfredsstiller kravene i kassasystemlova og kassasystemforskrifta, se bff. § 5-3-1 bokstav a og kassasystemloven § 2 bokstav a. Det betyr altså at bokføringspliktige ikke trenger å dokumentere internettsalg etter reglene for kontantsalg, og slike salg behandles dermed etter de ordinære reglene for dokumentasjon av kredittsalg. For salg over internett skal det utstedes salgsdokumenter (utgående fakturaer) etter reglene i bokføringsforskriften delkapittel 5-2 som inneholder de opplysningene som følger av bokføringsforskriften delkapittel 5-1. Internettsalg skal altså faktureres. Faktura kan ikke erstattes av ordrebekreftelser, betalingsbekreftelser, omsetningsrapporter fra netthandelsløsningen el. Faktura skal sendes uoppfordret til kjøper. Det aksepteres også at faktura vises på nettsiden, i app el. forutsatt at kjøper kan skrive ut eller laste ned og lagre fakturaen.

Format på salgsdokumentet

Salgsdokumentet skal utstedes enten på papir eller elektronisk i et filformat som ikke enkelt lar seg redigere i allment kjent sluttbrukerverktøy for tekstbehandling, regneark, e-post mv. uten at endringen fremgår direkte av salgsdokumentet, altså i et ikke direkte redigerbart format. Se også Format på salgsdokumentet i temaet Formkrav faktura (salgsdokumentasjon).

Kundespesifikasjon (reskontroføring)

Om salg over internett skal bokføres i kundespesifikasjonen (reskontroføres), er et spørsmål som Skattedirektoratet ennå ikke har kommet med en avklaring på.

Kravene til reskontroføring i bokføringsforskriften § 3-1 gjelder i utgangspunktet for mellomværende med kunder. Det blir derfor først aktuelt med reskontroføring når varer eller tjenester selges på kreditt eller det mottas forskuddsbetalinger (jf. NOU 2002: 20 punkt 6.4.1). Det kreves imidlertid også reskontroføring av enkelte kontante kjøp og salg i bokføringsforskriften § 3-1 annet ledd.

Spørsmålet som står uavklart er om definisjonen av salg over internett som kredittsalg i bff. § 5-3-1 bokstav a annet punktum, også gjelder for bestemmelsene om Spesifikasjoner av pliktig regnskapsrapportering i bff. § 3-1. Hvis dette er tilfellet skal salg over internett behandles som kredittsalg og reskontroføres. I motsatt tilfelle vil salg over internett anses som kontantsalg og reskontroføring kreves kun i de spesielle tilfellene opplistet i bff. § 3-1 annet ledd. Se utdypende kommentarer under punktene under.

Kontantsalg?

Kontantsalg defineres som salg av varer og tjenester der kjøpers betalingsforpliktelse overfor selger gjøres opp ved levering, dvs. at betaling skjer ved levering.

Salg over internett anses ikke som kontantsalg i bff. § 5-3-1 bokstav a, selv om kjøpers betalingsforpliktelser overfor selger gjøres opp ved levering. Slik bff. § 5-3-1 er formulert, gjelder dette imidlertid kun i forhold til kapittel 5. Samme definisjon legges nødvendigvis ikke til grunn i forhold til bff. § 3-1. Ved internettsalg gjøres som sagt kjøpers betalingsforpliktelse overfor selger opp ved levering, og det vil derfor ikke oppstå noen mellomværende mellom kjøper og selger. Det kan ut i fra dette argumenteres at internettsalg etter bff. § 3-1 anses som kontantsalg, og derfor kun skal reskontroføres når kjøper er bokføringspliktig, herunder når en ansatt kjøper på vegne av sin bokføringspliktige arbeidsgiver, og varen eller tjenesten er beregnet for videresalg eller som direkte innsatsfaktor i produksjon eller tjenesteleveranse, og vederlaget er over kr 1000 inklusive merverdiavgift, se bff. § 3-1 annet ledd.

Kredittsalg?

Dersom Skattedirektoratet konkluderer med at internettsalg ikke skal anses som kontantsalg også i forhold til kundespesifikasjoner i bff. § 3-1, må alle salg over internett reskontroføres. Se Bokføringsloven - kommentarutgave (Kaaby).

Bokføring

Hvordan internettsalg skal bokføres avhenger av om internettsalg defineres som kontantsalg eller ikke i forhold til bff. § 3-1, kundespesifikasjon.

Anses internettsalg som kontantsalg bokføres salgsinntektene på samme måte som vanlige kontantsalg. Dvs. til kredit på en salgskonto, f.eks. konto 3020 Salgsinntekt tjenester, avgiftspliktig, høy sats, og til debet på en fordringskonto i balansen f.eks. i 15xx-gruppen.Legg merke til at det er gitt anledning til å bokføre totalt salg for en periode som ett beløp i hovedboken, forutsatt at hvert enkelt salg fremkommer enkeltvis og oppsummert i underliggende spesifikasjon og er kontrollerbar mot totalen.

I motsatt tilfelle anses internettsalg som kredittsalg og må reskontroføres. Da bokføres salgsinntektene til kredit på en salgskonto, f.eks. konto 3020 Salgsinntekt tjenester, avgiftspliktig, høy sats, og til debet på kundens reskontro. Siden betaling er foretatt ved levering kan det samtidig bokføres til kredit på kundens reskontro slik at denne går i null og til debet på en fordringskonto i balansen f.eks. i 15xx-gruppen. Legg merke til at det fram til 27. juni 2024 ikke var anledning til kun å bokføre periodiske totaler i kundespesifikasjonen for så å bruke underspesifikasjoner. Hvert enkelt salg måtte altså reskontroføres. Etter 27. juni 2024 er det åpnet for at også poster i kunde- og leverandørspesifikasjoner kan fremkomme som totaler, dersom transaksjoner og andre regnskapsmessige disposisjoner fremkommer enkeltvis og oppsummert i underliggende spesifikasjon, og er kontrollerbare mot totalene.

Stikkord: prosent, internettkjøp, netthandel, nettkjøp, intetnettsalg, nettsalg, netthandling, internettsalg

Kontantsalg

Kredittsalg

Forskuddsbetaling

Kilder