Kort oppsummert

Definisjon av netthandel

Internettsalg

Kontantsalg

Kontantsalg er definert i bff. § 5-3-1 bokstav a som salg av varer og tjenester der kjøpers betalingsforpliktelse overfor selger gjøres opp ved levering, ved bruk av betalingskort eller kontanter som betalingsmiddel der betalingskort er definert som debetkort, kredittkort og faktureringskort og kontanter er definert som "andre betalingsmidler enn betalingskort", jf. bff. § 5-3-1 bokstav c.

Eksempler på kontantsalg der det er plikt til å registrere og dokumentere salget ved bruk av kassasystem er:

  • bestilling av varer fra en selgers hjemmeside for deretter å få varen utlevert på selgers forretningssted og betaling skjer ved henting
  • bestilling av tjenester på internett der tjenesten utføres i etterkant av bestillingen, f.eks. ved bestilling av bord på en restaurant via en nettsiden eller app for deretter å betale for serveringstjenestene på restauranten i tilknytning til måltidet.
  • betalingsløsning der f.eks. Vipps kobles opp mot bestillingsløsninger for varer og tjenester. Kunden laster ned en "meny" på et brukersted, gjør sitt valg, betaler, for deretter å få utlevert varen eller tjenesten.

Kontante salg skal dokumenteres etter reglene i bokføringsloven § 10a, bokføringsforskriften delkapittel 5-3 med unntak i delkapittel 5-4 og kan sanksjoneres etter reglene i skatteforvaltningsloven § 14-7 første ledd bokstav d og tredje ledd.

For krav til innhold i salgsdokumentet ved kontantsalg, se temaet Formkrav faktura (salgsdokumentasjon) | Salgsdokumentets innhold |Angivelse av partene ved kontantsalg fra detaljist.

Kundespesifikasjon (reskontroføring)

Kontantsalg skal som hovedregel ikke reskontroføres, og hvert enkelt dagsoppgjør bokføres i utgangspunktet debet betalingsmiddel og kredit salgsinntekt i hovedboken. Det er gitt anledning til å bokføre totaler i hovedboken dersom transaksjoner og andre regnskapsmessige disposisjoner fremkommer enkeltvis og oppsummert i underliggende spesifikasjon, og er kontrollerbare mot totalene. Se bff. § 3-1 femte ledd. Underspesifikasjonene kan være en liste over alle periodens dagsoppgjør med referanser til alle underliggende dagsoppgjør med Z-rapporter og rapporter fra betalingsteminal. Underspesifikasjonene må oppbevares samlet i 5 år jf. bfl. § 13 og bff. § 5-3-15. Det er også krav til at underspesifikasjonene skal holdes elektronisk tilgjengelige i 3,5 år og at de skal kunne gjengis i SAF-T format jf. bfl. § 13 b, bff. §§ 7-7 og 7-8 samt NBS 3 Elektronisk tilgjengelighet i 3,5 år.

Kontantsalg skal allikevel reskontroføres i følgende tilfeller:

  • når vederlaget er over kr 40 000 inkl. mva og det betales med kontanter,
  • når kjøper er bokføringspliktig (herunder ansatte utlegg ved kjøp på vegne av sin bokføringspliktige arbeidsgiver) og varen eller tjenesten er beregnet for videresalg eller som direkte innsatsfaktor i produksjon eller tjenesteleveranse og vederlaget er over kr 1 000 inkl. mva eller kjøpet gjelder drivstoff til bruk i person- eller varetransport.

Legg merke til at forhandlere av gjenstander ikke kan motta vederlag i kontanter på 40 000 kroner eller mer eller et tilsvarende beløp i utenlandsk valuta. Dette gjelder også der oppgjøret gjennomføres i flere operasjoner. Se hvitvaskingsloven § 5. Videre anses vederlag i kontanter i hvitvaskingssammenheng, betaling i seddel og mynt og ikke betaling med betalingskort. I de tilfeller forbudet i hvitvaskingsloven § 5 brytes, må salget allikevel reskontroføres. Se kommentarer til bokføringsforskriften § 3-1 punkt 15 i boken Bokføringsloven - kommentarutgave (Kaaby).

For tilfeldige salg er det gitt mulighet til å bruke felles kundekonto med relevante identifikasjonskoder slik at opplysningsplikten ivaretas.

Bokføring

Når det bestilles varer eller tjenester på internett og kunden først betaler ved levering, skal det ikke foretas noen bokføring på bestillingstidspunktet. Det er først når kunden betaler og samtidig får levert varene eller tjenestene at salget bokføres til kredit på en salgskonto i 3xxx-gruppen og til debet som en fordring i balansen f.eks. i 15xx-gruppen. Har du flere leverandører av elektroniske betalingstjenester (debet- og kreditkortleverandører) og betalingsformidlere (Vipps, PayPal, Klarna, Apple pay, Google pay, Amazon pay osv.) kan det være lurt å opprette egne kontoer for å få bedre oversikt.

Når du mottar oppgjør fra betalingsselskapene kan du føre debet 1920, kredit fordringskonto i 15xx-gruppen og debet konto 7770 Bank- og kortgebyr.

Stikkord: prosent, omsetning, salg, internettkjøp, nettkjøp, internettsalg, intetnettsalg, nettsalg, netthandling

Kredittsalg

Forskuddsbetaling

Kilder