Kort oppsummert

Avgiftsunntatt undervisningstjeneste

Avgiftspliktige kurs, konferanser etc.

Nettbaserte kurs, webinarer o.l

MVA
3 Salg og uttak av varer og tjenester (høy sats)
6 Salg og uttak av varer og tjenester som er unntatt merverdiavgiftsloven

Nettbasert undervisning eller digitalt læremiddel?

Nettbasert undervisning, ekurs, webinarer o.l tilbys i stadig større utstrekning. Noen vises kun i realtid/live, andre kan også sees på senere tidspunkt og noen er spilt inn kun for å vises når det passer den som skal se på. Det er ulik grad av mulighet for interaksjon mellom partene, både under og etter kurset i variantene som tilbys.

Grensen mellom nettbasert undervisning (avgiftsunntatt) og digitale læremidler (avgiftspliktig) kan være vanskelig å trekke. Det er tjenestens art som er avgjørende for om unntaket i mval. § 3-5 kommer til anvendelse eller ikke, og ikke formen det fremføres i. Dette medfører at det må gjøres en konkret vurdering av om unntaket for undervisningstjeneste kommer til anvendelse eller ikke. I følge mva håndboken må det kunne kreves at den som tilbyr programmet på en eller annen måte må bistår, eller ta del i brukerens tilegnelse av kunnskapen som formidles via programmet for at det skal anses som omsetning en avgiftsunntatt undervisningstjeneste.

Skattedirektoratet har i prinsipputtalelse SKD 190521 besvart spørsmål og gitt sine vurderinger knyttet til nettkurs. I uttalelsen gir direktoratet også en vurdering vedrørende en konkret henvendelse om et nettkurs som kan sees både i realtid og som opptak på et senere tidspunkt er omfattet av unntaket. I tilfellet som besvares i uttalelsen er det mulighet for interaksjon mellom kursholder og deltaker, både underveis i realtidversjonen, samt i etterkant for alle deltakere. Av mva håndboken fremgår det at "internettbasert undervisning, såkalt E-læring og annen fjernundervisning, er eksempelvis unntatt". I det konkrete tilfellet som omtales i SKD 190521 mener Skattedirektoratet at både det å se på kurset i realtid, og det å se det som et opptak senere, medfører samme klassifisering, i dette tilfellet levering av en avgiftsunntatt undervisningstjeneste.

Derimot vil ikke nettkurs uten interaksjon mellom partene, verken i løpet av eller etter kurset kunne omfattes av unntaket i mval. § 3-5.

Oppsummering av gjeldende rettstilstand

I Skattedirektoratets brev datert 15.10.2018 har direktoratet foretatt en kort gjennomgang og oppsummering av undervisningsunntaket med tanke på undervisningstjenester som leveres elektronisk. Disse er gjengitt i SKD 190521. Gjeldende rettstilstand er bl.a. oppsummert slik:

  • I hvilken form undervisningen skjer er uten betydning i relasjon til unntaket for undervisningstjenester. Det er arten av tjenesten som er avgjørende for avgiftsbehandlingen.
  • Foreligger det en undervisningstjeneste i henhold til merverdiavgiftsloven § 3-5, vil tjenesten være unntatt merverdiavgift uavhengig av i hvilken form tjenesten leveres. Utviklingen innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi (ny teknologi) har medført at det er vanskelig å skille mellom hva som er å tilby undervisningstjenester og hva som er å tilby hjelpemidler for tilegnelse av kunnskap, altså læremidler. Tradisjonelt har trykte lærebøker vært dominerende type læremidler i de fleste fag, men læremidler omfatter i dag også digitale læremidler som kan være nettsider, tekster, programvare, lyd og bilder.
  • Grensen mellom hva som anses å være omsetning av nettbaserte undervisningstjenester og hva som anses å være omsetning av digitale læremidler er vanskelig å trekke.
  • Grensen mellom hva som er undervisning og hva som er digitalt læremiddel må avgjøres konkret.
Stikkord: prosent, nettkurs, ekurs, salg, sal

Salg av tilknyttede varer og tjenester