Kort oppsummert
Hva er en tilvirkningskontrakt?
Merverdiavgift
Bokføring
Salgsdokumentet (faktura)
Bokføringsforskriftens regler er ikke påvirket av endringen i merverdiavgiftsforskriften for utsatt tidfesting av omtvistede krav som trådte i kraft 1. januar 2023.
Innhold i salgsdokumentet
Bff. delkapittel 5-1 stiller bestemte krav til dokumentasjonen for salg av varer og tjenester. Etter bff. § 5-1-1 første ledd nr. 1 skal salgsdokumentet inneholde dokumentasjonsdato. Dokumentasjonsdatoen er datoen for utstedelse av dokumentet med mindre annet følger av bokføringsforskriften, jf. bff. § 5-1-1 annet ledd. Videre skal salgsdokumentet inneholde blant annet ytelsens art og omfang, vederlag og eventuell merverdiavgift. Salgsdokumentet skal også inneholde leveringsdato, jf. bff. § 5-1-1 første ledd nr. 4. Når salgsdokumentet er utstedt i henhold til reglene i bokføringsforskriften, har leveringsdatoen ikke betydning for tidfestingen av merverdiavgift, jf. mval. § 15-9 (1).
Utstedelse av salgsdokumentet
Bff. delkapittel 5-2 regulerer kravene til utstedelsen av salgsdokument. Salgsdokumentet skal som hovedregel utstedes snarest mulig og senest én måned etter levering, med mindre annet er bestemt i bokføringsforskriften, jf. § 5-2-2 første ledd første punktum. Det er ikke anledning til å utstede salgsdokument inklusive merverdiavgift før den avgiftspliktige varen eller tjenesten er levert, med mindre det er gitt unntak i forskrift, jf. mval. § 15-10 (3), jf. mval. § 15-10 (5).
Tjenestene leveres løpende i prosjekter basert på tilvirkningskontrakter. Det skal derfor faktureres løpende i takt med fremdriften og senest en måned etter utløpet av den alminnelige skattleggingsperioden for merverdiavgift, jf. bff. § 5-2-4.
I bff. § 8-1-2a første ledd er det fastsatt særskilte regler for utstedelsen av salgsdokument for bygge- og anleggsvirksomhet og verftsindustri. Etter disse reglene kan salgsdokument utstedes i samsvar med bygge- og anleggsarbeidets fremdrift. Når arbeidet er fullført skal salgsdokumentet utstedes, uavhengig av om det har oppstått en tvist eller ikke. Salgsdokumentet må utstedes senest innen en måned etter utløpet av den alminnelige skattleggingsperioden for merverdiavgift, jf. skfvl. § 8-3-1.
I bff. § 8-1-2a annet ledd er det et unntak for tilfeller der entreprenøren faktisk mottar en delbetaling i samsvar med fremdriften. I slike tilfeller skal entreprenøren utstede salgsdokument for det mottatte beløpet.
Dersom det oppstår uenighet mellom oppdragsgiver og oppdragstaker for bygge-og anleggsarbeid og tvisten oppfyller kravene i fmva. § 15-9-3, brukes følgende fremgangsmåter for oppdragstaker (selger/leverandør):
- tvist oppstår etter at arbeidet er fakturert, men før arbeidet er fullført
- det kan utstedes kreditnotaer for den delen av arbeidet som er omtvistet for å reversere den opprinnelige faktureringen
- tvist oppstår etter at arbeidet er fullført
- salgsdokument skal utstedes, også for arbeid som er omtvistet
- (kun) merverdiavgiften knyttet til det omtvistede kravet reverseres i den terminen det er klart at kravet er omtvistet og tas først med i mva-meldingen den terminen det omtvistede kravet er avklart eller betalt
Mottaker av fakturaene for bygge- og anleggsarbeid, oppdragsgiver (kjøper), kan ikke fradragsføre merverdiavgiften knyttet til det omtvistede kravet. Dersom faktura for det omtvistede kravet er bokført, reverseres den fradragsførte merverdiavgiften i den terminen det er klart at kravet er omtvistet. Denne merverdiavgiften kan først fradragsføres i mva-meldingen den terminen det omtvistede kravet er avklart eller betalt (symetriprinsippet).
For mer om salgsdokumentet, se temaet Formkrav faktura (salgsdokumentasjon).
Dokumentasjon
Det stilles ingen spesifikke krav til dokumentasjon i fmva. § 15-9-3, men avgiftspliktige virksomheter skal kunne legge fram dokumentasjon som viser riktig mva-behandling. Det er derfor viktig at selger og kjøper kommuniserer godt slik at partene vet når særregelen benyttes. På den måten oppstår det ikke misforståelser, og det sikres at behandlingen blir korrekt både på selger og kjøpers side.
Selv om det i forskrift ikke står noe om dokumentasjonskrav, er det allikevel viktig at partene har dokumentasjon som viser at vilkårene for utsatt tidfesting av merverdiavgiften etter reglene om omtvistede krav er oppfylt. I vurdering av om kravene er oppfylt hersker det en viss usikkerhet rundt vurderingene av om det foreligger en "tilvirkningskontrakt", om kravet er "omtvistet", om "det objektivt sett er rimelig tvil om kreditor har rett på vederlaget" og når kravet er "avklart", og det vil ofte være skjønnsmessige kriteriene som legges til grunn. Siden partene kan ha motstridende interesser som fører til ulike tolkninger av kriteriene, vil det være spesielt viktig å dokumentere vurderingene. Når det er uenighet om kravet er berettiget, vil selger prøve å argumentere at kravene til utsatt tidfesting av merverdiavgift er oppfylt slik at utgående avgift kan utsettes til kravet er avklart, mens kjøpers argument vil trekke i retning av at reglene ikke kan benyttes slik at inngående avgift på kravet kan fradragsføres.
Dersom partene mener at kravene er oppfylt og selger venter med å innrapportere merverdiavgift som er fakturert, er det viktig å gi opplysninger om begrunnelsen til Skatteetaten når mva-meldingen leveres. Da unngås tilleggsskatt dersom Skatteetaten i sin kontroll konkluderer med at ett eller flere vilkår ikke er oppfylt. På samme måte anbefales det å opplyse om forholdet i mva-meldingen når kjøper mener at tidfestingsreglene i fmva. § 15-9-3 ikke kommer til anvendelse, og fradragsfører inngående merverdiavgift på mottatt faktura.