Generelt
Krav om hjem og pendlerbolig
Kost
Losji
Besøksreiser
Fradrag for merutgifter til besøksreiser
Pendlere har fradragsrett for reise ved besøk i hjemmet, jf. sktl. § 6-13(2). De nærmere reglene om fradraget er i sktl. § 6-44, jf. FSFIN § 6-44-5.
I dette temaet behandler vi reglene for norske pendlere som pendler til et hjem i Norge. Reglene for utenlandske pendlere behandles i Utenlandsk arbeidstaker - arbeid i Norge.
Begrepet besøksreise
Med besøksreise menes reise mellom hjemmet (skattemessig bosted) og bolig i tilknytning til arbeidsstedet (pendlerbolig).
Reglene om fradrag for utgifter ved besøksreise (også kalt hjemreise eller pendlerreise) er relevante både for pendlere som må dekke kostnadene selv og for pendlere som får dekket utgiftene av arbeidsgiveren. Se mer om sistnevnte i avsnittene om naturalytelse, refusjon og utgiftsgodtgjørelse nedenfor.
Opphold underveis på reisen
Stopp/opphold underveis på besøksreisen fratar ikke reisen karakteren av å være en besøksreise, men fradraget økes ikke selv om avstanden og utgiftene er større. Se Skatte-ABC.
Ikke fradrag for reiser til andre steder enn hjemmet
Fradragsretten for besøksreiser gjelder bare ved reise til det skattemessige hjemmet, jf. sktl. § 6-13. Det gis ikke fradrag for reiser til andre steder selv om kostnadene er lavere enn kostnadene ved å reise hjem. Se Skatte-ABC.
Du finner mer info om avgrensningen mot andre typer reiser i Skatte-ABC Reise - avgrensning mellom arbeidsreiser, besøksreiser og yrkesreiser.
Hvilke utgifter dekkes
Utgifter til selve transporten
Reisefradraget/avstandsfradraget omfatter utgifter til selve transporten med bil, buss, tog, fly etc., inkl. faktiske utgifter til ferge og bompenger. Fradrag for eventuelle utgifter til kost og losji på besøksreisen må man kreve fradrag for etter andre regler.
Parkeringskostnader
I følge Skatte-ABC gis det ikke fradrag for faktiske parkeringskostnader på besøksreise.
Ikke fradrag for andres reisekostnader
Det gis ikke fradrag for ektefelles, barns eller andres kostnader til reise for å besøke pendleren på arbeidsstedet eller for å møte pendleren et annet sted. Dette gjelder selv om disse reisekostnadene er lavere enn om pendleren reiste hjem.
Utgifter til kost på besøksreise
Utgifter til kost på besøksreiser dekkes ikke av fradraget for besøksreiser (avstandsfradraget), men pendleren kan kreve slikt fradrag såfremt vilkårene for å kreve slike fradrag er oppfylt, se Kost på besøksreiser og takseringsreglene § 1-3-5. Det betyr at man kan kreve fradrag for kost selv om reiseutgiftene overstiger kr 97 000 (øvre beløpsgrense for fradrag).
Ved stopp/opphold underveis som ikke er nødvendige av hensyn til besøksreisen, kan man ikke kreve fradrag for utgifter til kost som skyldes det unødvendige oppholdet.
Fradragets størrelse
Generelt
Fradraget kan beregnes på to måter:
- Enten ut fra en kilometergodtgjørelse (bilgodtgjørelse) basert på reiseavstanden
- eller ut fra faktiske flykostnader.
Hvis pendleren har flydd, kan han selv velge metode for å beregne fradraget for hver besøksreise han tar med fly. I tillegg kan man kombinere de to beregningsmåtene. Man kan f.eks. kreve fradrag for faktiske flyutgifter pluss kilometergodtgjørelse for reisen til og fra flyplassen.
I tillegg kan det gis fradrag for kostnader til ferge og bom hvis disse kostnadene er høyere enn kr 3 300 per år, jf. FSFIN § 6-44-4.
Tidsbegrensningen på 24 måneder i sktl. § 6-13(1) annet punktum gjelder ikke for avstandsfradrag/kostnader til besøksreiser.
Forholdet til reglene om arbeidsreise
Hovedregelen er at fradraget for besøksreiser til hjem i Norge (og innenfor EØS-området) skal fastsettes etter de samme satsene, beregningsmåtene og med eventuelle reduksjoner som for reiser mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreise), se sktl. § 6-13 første ledd siste punktum, jf. sktl. § 6-44 og FSFIN § 6-44.
Det betyr blant annet at utgifter til arbeidsreiser og besøksreiser slås sammen når man skal trekke fra bunnfradraget og når man skal vurdere om den øvre beløpsgrensen begrenser fradraget. Se eget punkt om bunnfradrag og øvre beløpsgrense nedenfor.
Beregning ut fra kilometergodtgjørelse
Fradraget beregnes ut fra en sats per kilometer multiplisert med korteste strekning med rutegående transportmiddel.
Beregning ut fra faktiske flykostnader
Hvis det er brukt fly på besøksreise, kan pendleren velge å kreve fradrag for faktiske kostnader til flybillett istedenfor avstandsfradrag for flyreisen, se FSFIN § 6-44-5(2). I tillegg skal skattyter ha avstandsfradrag mv. for den øvrige delen av reisen. Forutsetningen for å få fradrag for kostnader til fly er at kostnadene til flyreisen kan dokumenteres med billett, kvittering eller annen dokumentasjon fra flyselskapet. Dokumentasjonen skal ikke vedlegges skattemeldingen, men skal legges frem hvis skattemyndighetene ber om det.
Se mer i Skatte-ABC der det blant annet står litt om dokumentasjon for billettløse reiser.
Bunnfradrag og øvre beløpsgrense
Det gis ikke fradrag for de første kr 15 250 (2025) / kr 14 950 (2024) (bunnfradrag) og det gis ikke fradrag for mer enn kr 100 880 (2025) / kr 97 000 (2024)(øvre beløpsgrense) per år. Det totale fradraget er derfor maks kr 85 630 for inntektsåret 2025 / kr 82 050 for inntektsåret 2024. Oppdaterte satser finner du her og i sktl. § 6-44(1) siste punktum.
Maksimumsfradraget omfatter også kostnader til bompasseringer og ferge, samt eventuelle faktiske kostnader til flyreiser. Utgifter til kost og eventuelt losji ved overnatting på selve reisen omfattes ikke av reglene om fradrag for besøksreiser/maksimumbeløpet og kan således fradras i tillegg til maksimumsbeløpet.
Beregning av reiseavstand
Reiseavstanden har betydning for størrelsen på avstandsfradraget og pendleren kan således ikke fritt velge hvilken reiserute han skal få fradrag for. Ifølge FSFIN § 6-44-5(1) første punktum, beregnes reiseavstanden for besøksreiser på samme måte som for arbeidsreiser. Reglene om beregning av reiseavstand for arbeidsreiser finner du i FSFIN § 6-44-2 og. Ifølge denne regelen settes reiseavstanden til:
- korteste strekning av vei og distanse med rutegående transportmiddel bortsett fra fly, uavhengig av faktisk reisemåte.
Hvis det går buss, tog eller ferge/båt til og fra hjemmet må man altså vurdere hvilken reiserute som er kortest og velge denne. Det gjelder selv om det ville vært raskere å kjøre en annen (lengre) vei med bil, eller et annet rutegående transportmiddel for den saks skyld. Dersom vei eller rutegående transportmiddel ikke finnes, settes reiseavstanden til strekningen for den mest hensiktsmessige reisemåten.
Reglene om reiseavstand er grundig forklart i Beregning av reiseavstand i Skatte-ABC.
To-timersregelen
Man kan tenke seg at den korteste reiseruten er med ferge fordi fergen går over vannet mens en buss må kjøre rundt, men at fergen går så sjelden at det blir mye bortkastet ventetid. I slike tilfeller, og i andre tilfeller hvor reiseavstanden settes til distanse med rutegående transportmiddel som ikke følger vei, kan man gjøre unntak fra hovedregelen og sette reiseavstanden til strekning på vei. Dette gjelder hvis:
- bruk av bil fører til minst to timer kortere reise- og ventetid tur retur.
Ifølge Skatte-ABC praktiseres denne "to-timersregelen" litt mer lempelig ved besøksreiser enn ved arbeidsreiser. I praksis godtas derfor fradrag for reiseavstand langs vei og dokumenterte bom- og fergekostnader når skattyter faktisk har brukt bil.
Antall reiser
Fradrag gis for faktisk antall besøk, jf. FSFIN § 6-44-5(3). Skattemyndighetene kan kreve at antall besøk dokumenteres eller på annen måte sannsynliggjøres, jf. sktfvl. § 10-1 første ledd.
Se mer i Skatte-ABC.
Samkjøring med ektefeller og andre (kameratkjøring)
Flere skattytere, inkl. ektefeller, som kjører i samme bil skal ha hvert sitt fradrag for besøksreiser. Dette gjelder også om den bilen de kjører i er firmabil stilt vederlagsfritt til disposisjon for en av dem av arbeidsgiver.
Deles de fradragsberettigede kostnadene til bompassering eller ferge, gis hver av dem fradrag for det vedkommende betaler. Ektefeller kan imidlertid selv velge hvordan fradraget skal deles dem i mellom.
Se Skatte-ABC.
Arbeidsgiver dekker besøksreiser
Satser
Reisefradrag
Lønn
Skattefri fordel
Hvis arbeidsgiver dekker pendlerens utgifter til besøksreiser (tur/retur) regnes dette som en skattefri fordel for pendleren, jf. sktl. § 5-15(1) bokstav q nr 3. Arbeidsgivers dekning av reisekostnader ved besøksreiser kan foregå ved at
- det gis godtgjørelse til dekning av slike kostnader,
- pendleren får refundert billettkostnadene mot bilag som vedlegges arbeidsgivers regnskap,
- arbeidsgiveren selv eier eller disponerer plass på det kommunikasjonsmiddelet som nyttes, eller ved at
- arbeidstakeren får billetten.
De nærmere reglene om hva som kan dekkes skattefritt følger av sktl. § 6-44. Sktl. § 6-44 er reglene om fradrag for kostnader til besøksreiser som er forklart ovenfor. Det betyr at arbeidsgiver kan dekke utgifter til besøksreiser opp til samme beløp som pendleren ville hatt fradrag for om han dekket kostnadene selv. Merk at maksbeløpet på kr 100 880 (2025) / kr 97 000 (2024) ikke gjelder hvis arbeidsgiver dekker faktiske kostnader for besøksreiser med rutegående fly til hjem innenfor EØS, jf. sktl. § 5-15(1) bokstav q nr 3. Se mer om dette i punktet Faktiske kostnader dekkes (refusjon og fri billett).
De ulike dekningsmåtene (utgiftsgodtgjørelse, refusjon, fri billett) er omtalt i egne punkter nedenfor.
Unntak for utlendinger
20attefritaket gjelder ikke arbeidsgivers dekning av utgifter til kost, losji og besøksreiser til hjemmet for arbeidstaker som er pendler, og som får standardfradrag for utenlandsk arbeidstaker eller som skattlegges etter særreglene for utenlandske arbeidstakere i skatteloven kapittel 20 .
Refusjon
Trekkfri refusjon av utgifter til billetter og annen trekkfri utgiftsgodtgjørelse i forbindelse med pendlers besøksreiser til hjemmet i Norge eller utlandet innrapporteres på A-meldingen som trekkfri utgiftsgodtgjørelse for besøksreiser til hjemmet.
Trekkpliktig refusjon av utgifter til billetter og annen trekkpliktig utgiftsgodtgjørelse til besøk i hjemmet i utlandet for utenlandsk arbeidstaker med opphold i Norge innrapporteres på A-meldingen som trekkpliktig utgiftsgodtgjørelse for besøksreiser til hjemme for utenlandsk arbeidstaker med opphold i Norge.
Naturalytelse
Arbeidsgivers kjøp av billetter i forbindelse med pendlers besøk i hjemmet i Norge eller utlandet innrapporteres på A-meldingen som Besøksreiser til hjemmet for pendlere.
Arbeidsgivers kjøp av billetter i forbindelse med besøk i hjemmet i utlandet for utenlandsk pendler med skattekort uten standardfradrag innrapporteres på A-meldingen som Besøksreiser til hjemmet for pendlere.
Utgiftsgodtgjørelse for besøksreiser
Får arbeidstaker utgiftsgodtgjørelse (også kalt bilgodtgjørelse og pendlergodtgjørelse) til dekning av besøksreiser, må han som hovedregel bruke nettometoden på godtgjørelsen (se sktl. § 5-11(2) bokstav a). Dette innebærer at godtgjørelsen må sammenholdes med hva avstandsfradraget ville vært, eventuelt tillagt faktiske kostnader til bompassering eller fergereise. Kostnader til bompassering og ferge skal tas med ved vurderingen selv om disse ikke oppfyller minstekravet på kr 3 300 i FSFIN § 6-44-4(1) og selv om kravet i FSFIN § 6-44-4(2) til 2 timers spart reisetid ved bruk av egen bil ikke er oppfylt.
Hvis utgiftsgodtgjørelsen er høyere enn det avstandsfradraget pluss faktiske utgifter til bom og ferge ville vært, er overskuddet skattepliktig. Hvis utgiftsgodtgjørelsen er lavere, er underskuddet fradragsberettiget. Ved denne vurderingen skal avstandsfradraget tillagt eventuelle faktiske kostnader til bompassering, fergereise eller flyreise reduseres med bunnfradraget på kr 15 250 (2025) / kr 14 950 (2024). Øvre beløpsgrense for avstandsfradraget er kr 100 880 (2025) / kr 97 000 (2024) og det betyr at pendlere maks kan motta utgiftsgodtgjørelse for besøksreiser opp til kr 85 630 (2025) / kr 82 050 (2024) skattefritt.
Bunnfradraget skal redusere både fradrag for besøksreiser og eventuelt fradrag for daglig reise mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreise). Har arbeidstakeren rett til fradrag for daglig reise mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreise), skal dette reduseres først. Er fradrag for daglig reise mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreise) høyere enn bunnfradraget, skal bare dette fradraget reduseres og ikke fradrag for besøksreise. Er fradrag for daglig reise mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreise) lavere enn bunnfradraget, er det differansen mellom bunnfradraget og dette fradraget som skal redusere fradrag for besøksreise.
I 2023 har skattyter mottatt utgiftsgodtgjørelse på kr 20 000 til dekning av besøksreiser og har krav på avstandsfradrag med kr 16 000 for besøksreisene. Kostnader til bompassering på besøksreisene utgjør kr 3 000. I tillegg til besøksreisene har han også krav på fradrag for reise mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreise) på kr 5 000.
Utgiftsgodtgjørelse fra arbeidsgiver | kr 20 000 | |
Avstandsfradrag for arbeidsreiser og besøksreiser (før bunnfradrag) (kr 16 000 + kr 5 000) | kr 21 000 | |
Kostnader til bompasseringer | kr 3 000 | |
Gjenstående bunnfradrag (bunnfradrag kr 14 400 - arbeidsreiser kr 5 000) | kr 9 400 | |
Avstandsfradrag (etter bunnfradrag) (kr 21 000 + kr 3 000 - kr 9 400) | kr 14 600 | |
Overskudd på utgiftsgodtgjørelsen (kr 20 000 - kr 14 600) | kr 5 400 |
Skattepliktig overskudd på utgiftsgodtgjørelsen blir kr 5 400.
Se punktet Arbeidsgiver dekker reisekostnader ved besøk i hjemmet - Utgiftsgodtgjørelse i Skatte-ABC
Det følger av skattebetalingsforskriften § 5-6-13 (5) at utgiftsgodtgjørelsen er trekkfri så lenge Skattedirektoratets kilometersats for reisefradrag ikke overskrides og pendleren leverer en underskrevet oppgave som inneholder følgende opplysninger:
- arbeidstakerens navn og adresse
- opplysning om at det er besøksreise
- dato for besøksreisen
- start- og endepunkt for reisen
- kjørelengde
Dersom det brukes en høyere sats enn den som er fastsatt av Skattedirektoratet, skal det overskytende beløpet rapporteres som lønn.
Utgiftsgodtgjørelse for kost på besøksreise
Arbeidsgiver kan dekke merkostnader til kost på besøksreiser (reise mellom sted for arbeidsopphold og hjem) skattefritt for skattepliktige som har fri kost på arbeidsstedet når besøksreisen ikke medfører overnatting, men varer i 6 timer eller mer og godtgjørelsen ikke overstiger satsen i satsforskriften § 8. Satsen gjelder for hver vei. Overstiger godtgjørelsen satsen, vil merutbetalingen utgjøre trekk- og skattepliktig overskudd med mindre full kostnadsdokumentasjon framlegges. I tillegg må legitimasjonskravene i skattebetalingsforskriften § 5-6-12 (3) være oppfylt, med unntak av opplysninger om arrangement, overnatting og losji, se skattebetalingsforskriften § 5-6-12 (5) og satsforskriften § 8.
Faktiske kostnader dekkes (refusjon og fri billett)
Arbeidsgivers dekning av faktiske kostnader til besøksreise er skattefri for arbeidstaker inntil et maksimumsbeløp på kr 100 880 (2025) / kr 97 000 (2024). Dette følger av sktl. § 5-15(1) bokstav q nr. 3 første punktum som viser til sktl. § 6-44. For reiser med rutegående fly til hjem innenfor EØS-området gjelder ingen beløpsbegrensning for skattefritaket for arbeidsgivers dekning av kostnadene, jf. sktl. § 5-15(1) bokstav q nr 3 siste punktum. Dekker arbeidsgiver både flyreiser og øvrige kostnader til arbeidstakers besøksreiser, vil beløpsgrensen på kr 100 880 (2025) / kr 97 000 (2024) bare gjelde i forhold til øvrige kostnadene. Skattefriheten gjelder uavhengig av om arbeidstaker får billetten av arbeidsgiver eller om arbeidsgiveren refunderer arbeidstakerens reisekostnader.
Har pendleren i tillegg krav på avstandsfradrag for daglige reiser mellom pendlerbolig og arbeid (arbeidsreiser), vil maksimalt fradrag for slike reiser være begrenset til differansen mellom maksimumsfradraget på kr 100 880 (2025) / kr 97 000 (2024) og et eventuelt lavere beløp som arbeidsgiver har dekket for besøksreisene. I følge Skatte-ABC skal bunnfradraget på kr 15 250 (2025) / kr 14 950 (2024) i slike tilfeller i sin helhet henføres til daglige reiser mellom pendlerbolig og arbeid som arbeidsgiver ikke har dekket.
Se punktet Arbeidsgiver dekker faktiske kostnader i Skatte-ABC
Arbeidsgiver besørger transporten ved å eie eller disponere plass på det kommunikasjonsmidlet som nyttes
Se om dette i Skatte-ABC.
Skattepliktig fordel
Hvis arbeidsgiver dekker besøksreiser utover de skattefrie beløpene/grensene som er beskrevet ovenfor, er det overskytende skattepliktig som lønn for pendleren.
Godtgjørelse:
Godtgjørelse som er utbetalt til dekning av reiseutgifter til besøk i hjemmet i Norge og som ikke oppfyller vilkårene for trekkfritak, innrapporteres på A-meldingen som Reise annet.
Godtgjørelse som er utbetalt til dekning av reiseutgifter til besøk i hjemmet i utlandet for utenlandsk arbeidstaker med opphold i Norge og som ikke oppfyller vilkårene for trekkfritaket, innrapporteres på A-meldingen som Besøksreiser til hjemmet for utenlandske pendlere.
Refusjon:
Besøksreiser til hjemmet i Norge dekket ved refusjon av faktiske kostnader og som ikke oppfyller vilkårene for trekkfritak, skal innrapporteres på A-meldingen som Reise annet.
Trekkpliktig refusjon av utgifter til billetter og annen trekkpliktig utgiftsgodtgjørelse til besøk i hjemmet i utlandet for utenlandsk arbeidstaker med opphold i Norge innrapporteres på A-meldingen som Besøksreiser til hjemmet for utenlandske pendlere.
Naturalytelse:
Besøksreiser til hjemmet i Norge dekket ved naturalytelse og som ikke oppfyller vilkårene for trekkfritak, skal innrapporteres på A-meldingen som Trekkpliktige naturalytelser - uspesifisert.
Skattepliktige frie hjemreiser for utenlandsk arbeidstaker ved besøk i hjemmet når arbeidsgiveren dekker billettutgifter direkte (naturalytelse) innrapporteres på A-meldingen som Trekkpliktige naturalytelser - uspesifisert.
Merverdiavgift
Det er ikke fradrag for inngående merverdiavgift på kost til og naturalavlønning av virksomhetens innehaver, ledelse, ansatte og pensjonister, se mval. § 8-3(1) bokstav d.