Generelt
Krav om hjem og pendlerbolig
Skattyters hjem (skattemessige bosted)
For å anses for pendler må skattyter bo utenfor hjemmet av hensyn til sitt arbeid, jf. sktl. § 6-13(1). Skattyter må altså ha et hjem og en pendlerbolig. Skattyter anses å ha sitt hjem der hvor han har skattemessig bosted. Det skattemessige bostedet bestemmes av sktl. § 3-1 og FSFIN § 3-1 A. Hvis pendlerboligen anses for å være skattyterens skattemessige bosted og dermed hans hjem, regnes han ikke som pendler. Dette gjelder selv om han drar på besøk til den andre boligen.
For mer informasjon, se emnet Bosted - skattemessig bosted i Skatte-ABC.
Hvilken bolig regnes som hjem?
Når man skal avgjøre hvilken bolig som regnes som hjem, må man finne ut om skattyter regnes som familiependler eller enslig pendler (type pendler) og man må skille mellom selvstendig og uselvstendig bolig (type bolig) .
Familiependlere
Ifølge FSFIN § 3-1-2 skal en person anses å ha sitt hjem der ektefelle eller barn er bosatt, såfremt denne boligen er felles. Med felles menes at også skattyter må bo der. Hvis skattyter forsørger og bor sammen med søsken, regnes deres felles bolig som hjem.
Felles hjem med ektefelle går foran felles hjem med andre. Det betyr at dersom skattyter bor sammen med ektefellen et sted og sønnen et annet sted, så er det boligen med ektefellen som regnes som hjem.
Hva regnes som ektefelle?
Begrepet ektefelle omfatter gifte og registrerte partnere. Meldepliktige samboere regnes ikke som ektefeller. Se folketrygdloven § 25-4 første ledd første punktum, jf. § 1-5 for definisjon på meldepliktige samboere.
Dersom skattyter er separert, enten formelt eller ved faktisk samlivsbrudd, regnes han som enslig. Hvis en separert skattyter flytter sammen med ektefellen igjen, regnes han som ektefelle. Skilte personer er regnes ikke som ektefeller selv om de bor sammen/har flyttet sammen igjen. Skattyter regnes da som enslig.
Hva regnes som barn?
Som barn regnes egne barn, fosterbarn og adoptivbarn som ikke fyller 22 år eller mer i løpet av inntektsåret. Det er et krav at skattyter bor sammen med barnet, men det er ikke krav om at barnet forsørges av skattyter.
Hva regnes som søsken?
Som søsken regnes egne søsken, halvsøsken og adoptivsøsken. Det er et krav at skattyter forsørger minst ett av søsknene han bor sammen med.
Rangering av ulike boliger
Pendler ektefeller mellom flere felles boliger, anses de å ha sitt hjem i den ene av boligene etter følgende rangorden:
- den boligen som de også har felles med barn,
- den boligen som er selvstendig etter kriteriene i FSFIN § 3-1-4,
- den boligen hvor ektefellene til sammen har sin overveiende døgnhvile.
Krav til pendlerhyppighet/antall besøksreiser
Hverken lov eller forskrift stiller spesifikke krav til antall besøksreiser som en familiependler må ta i løpet av året. Pendlingen må i imidlertid skje så ofte at boligen kan anses som felles hjem når man også tar de øvrige forhold i betraktning. I Skatte-ABC finner du litt mer om dette og der står det blant annet at det normalt bør være minst tre til fire hjemreiser med overnatting i året.
Les om familiependlere i Skatte-ABC.
Enslige pendlere
Hvis skattyter ikke anses som familiependler, gjelder reglene for enslige pendlere, se FSFIN § 3-1-3(1). Reglene om enslige pendlere finner du i FSFIN §§ 3-1-3 og 3-1-5.
Ved fastsettelse av skattemessig bosted må du skille mellom de som er 21 år eller yngre ved utgangen av inntektsåret og de som er 22 år eller eldre ved utgangen av inntektsåret.
Les om enslige pendlere i Skatte-ABC.
Pendler er 22 år eller eldre i inntektsåret
Rangering av boliger
Ved pendling mellom ulike boliger er rangeringen som følger:
- Selvstendig bolig
- Foreldrehjem
- Uselvstendig bolig
Det betyr at ved pendling mellom selvstendig bolig og foreldrehjem eller uselvstendig bolig regnes den selvstendige bolig som hjem. Ved pendling mellom foreldrehjem og uselvstendig bolig regnes foreldrehjemmet som hjem.
Klassifiseringen av ulike typer boliger omtales i punktene nedenfor.
Krav til pendling/antall besøksreiser
Tommelfingerregelen er ifølge FSFIN § 3-1-5(2) tredje punktum hjembesøk (besøksreiser) minst hver tredje uke. Før man konkluderer, må man vurdere om avstand, reisemuligheter og økonomi gjør det rimelig å kreve flere eller færre hjembesøk enn dette. Det er neppe noe krav at hjembesøkene skjer helt regelmessig, dvs nøyaktig hver tredje uke, så lenge kombinasjonen av antall og regelmessighet er rimelig ut fra forholdene. Med kort reiseavstand til foreldrehjemmet eller annet hjem, må det kreves hyppigere besøk. Med så lang reiseavstand at avstandsfradraget begrenses fordi det er over kr 100 880 (2025) / kr 97 000 (2024), reduseres kravet til reisehyppighet. Se om dette og flere detaljer i Skatte-ABC.
Hvis skattyter har sin overveiende døgnhvile (dvs flest overnattinger) i foreldrehjemmet, kan han kreve å bli registrert bosatt hos foreldrene og da regnes foreldrehjemmet som hjem. Frist for innsending av slikt krav er 1. november med virkning fra 1. januar året etter. Registreringskrav som er innfridd kan ikke reverseres på et senere tidspunkt uten at bosituasjonen er vesentlig endret.
Pendler er 21 år eller yngre i inntektsåret
Rangering
Ved pendling mellom ulike boliger er rangeringen som følger:
- Foreldrehjem
- Selvstendig bolig
- Uselvstendig bolig
Det betyr at ved pendling mellom foreldrehjem og selvstendig eller uselvstendig bolig regnes foreldrehjemmet som hjem. Ved pendling mellom selvstendig bolig og uselvstendig bolig regnes den selvstendige boligen som hjem.
Klassifiseringen av ulike typer boliger omtales i punktene nedenfor.
Krav til pendling/antall besøksreiser
For enslige pendler yngre enn 22 år kreves så regelmessige og hyppige hjembesøk som forholdene gjør rimelig. Ved vurderingen legges vekt på avstand, reisemuligheter og økonomi. Kravet om hjemreise hver tredje uke gjelder ikke, se FSFIN § 3-1-5(2). I Skatte-ABC står det: "Som et utgangspunkt for vurderingen kan en legge til grunn at hjemreise ca. hver sjette uke er tilstrekkelig."
For definisjon av foreldrehjem, se FSFIN § 3-1-3(4).
Det kan være hensiktsmessig for en enslig pendler å fortsette å være registrert som bosatt i en bolig selv om han/hun flytter til en annen bolig i en annen kommune. Se FSFIN § 3-1-3 (5) for mer informasjon om kravene.
Samboere som pendler
Dersom ingen av samboerne har felles hjem med barn eller forsørgende søsken, behandles de etter reglene for enslige pendlere. Det gjelder også for meldepliktige samboere og selv om den ene samboeren forsørger den andre. Se folketrygdloven § 25-4 første ledd første punktum, jf. § 1-5 for definisjon på meldepliktige samboere. For samboere med felles barn og/eller begge har særkullsbarn eller der den ene samboer har barn og ikke den andre, se Skatte-ABC.
Selvstendig bolig
Ifølge FSFIN § 3-1-4 er dette kravene til en selvstendig bolig (kan være både hus og leilighet):
- boenheten har minst 30 kvadratmeter primærrom (P-rom)/boareal. Bor det flere personer i boenheten, må primærrom økes med 20 kvadratmeter for hver beboer i boenheten som er fylt 15 år
- boenheten har innlagt vann og avløp
- pendleren eier eller disponerer boenheten for et tidsrom som må forutsettes å få en varighet på minst ett år. Flytter arbeidstakeren til ny bolig må tiden regnes separat for hver bolig, selv om arbeidsplassen ikke endres
- pendleren har tilgang til boenheten alle ukens dager, også i helgene og perioder hvor vedkommende ikke arbeider.
Ved fastsettelse av boenhetens P-rom/boareal kan pendleren regne det arealet som kun disponeres av pendleren selv pluss andel av fellesarealet. Fellesarealet skal ikke legges til dersom det bor 7 eller flere i boenheten som har fylt 15 år.
Selvstendig bolig er grundig forklart i Skatte-ABC.
Uselvstendig bolig
Dersom boligen ikke er selvstendig, se kriteriene over, er den en uselvstendig bolig.
Særregel om fortsatt skattemessig bosted etter krav fra skattyter (sammenligningsregelen)
Enslige pendlere og ektefeller som pendler mellom forskjellige boliger kan kreve å få skattemessig bosted fastsatt etter sammenligningsregelen, jf. FSFIN § 3-1-3(5). Se om denne regelen i Skatte-ABC.
Studenter, vernepliktige mv.
Skattytere som oppholder seg utenfor hjemmet helt eller hovedsakelig av andre grunner enn inntektsgivende arbeid eller virksomhet, regnes ikke som pendlere. Se mer om studenter og vernepliktige mv. i Skatte-ABC:
- Besøksreiser
- Kost og losji
Tilgang til hjemmet
Skattyter kan ikke leie ut sin egen boenhet i den boligen som regnes som hjem. Også kortvarig og sporadisk utleie av hele eller deler av egen boenhet medfører at boligen ikke kan anses som fast i denne sammenheng, se BFU 8/2017.