Kort oppsummert
Registreringsplikt
Ulike registreringstyper
Hvordan gjennomføre registreringen?
Mva behandling før og etter registrering
Anskaffelser foretatt før registrering
Tilbakegående avgiftsoppgjør
Når en næringsdrivende blir registrert, har vedkommende som hovedregel rett til å kreve fradrag for inngående merverdiavgift på anskaffelser foretatt i inntil 3 år før registrering i Merverdiavgiftsregisteret gjennom reglene om tilbakegående avgiftsoppgjør. Næringsdrivende kan kreve tilbakegående avgiftsoppgjør ved innsending av mva-melding. Krav om fradrag må framsettes senest tre år etter registrering i Merverdiavgiftsregisteret, jf. mval. § 8-6 (1).
Betingelsene for tilbakegående avgiftsoppgjør er at anskaffelsene har direkte sammenheng med den nåværende omsetning. Det gis mulighet til å fradragsføre inngående avgift på anskaffelser som er foretatt inntil tre år før registrering i Merverdiavgiftsregisteret, se mval. § 8-6, FIN 180506 og SKD 230506. Et tilbakegående avgiftsoppgjør omfatter inngående merverdiavgift på varer og tjenester som er anskaffet før den to-måneders terminen registreringen ble foretatt i. Dette gjelder både for avgiftssubjekter som leverer skattemelding seks ganger i året og for avgiftssubjekter som leverer skattemelding en gang i året, jfr. fmva. § 8-6-1.
Det stilles krav til at anskaffelsen på anskaffelsestidspunktet var til bruk innenfor avgiftspliktig virksomhet. Det vil for eksempel ikke foreligge fradragsrett for anskaffelser som tidligere har vært i bruk i hobbyvirksomhet, og som tas i bruk i avgiftspliktig virksomhet. De anskaffede varer/tjenester må heller ikke være videresolgt (uten merverdiavgift) før registrering. Skattedirektoratet har uttalt at tjenester som er anskaffet før registreringen, for eksempel i forbindelse med selskapsetablering, stiftelse og registrering i forskjellige registre, omfattes av retten til tilbakegående avgiftsoppgjør.
Spesielt om fast eiendom som kapitalvare
Krav om fradrag for inngående merverdiavgift på anskaffelser som inngår i en kapitalvare som nevnt i mval. § 9-1 (2) bokstav b, må framsettes innen tre år regnet fra retten til tilbakegående avgiftsoppgjør oppstod. Når det gjelder byggetiltak etter merverdiavgiftsloven § 9-1 annet ledd bokstav b, vil fradragsrett ofte først oppstå ved at eiendommen blir leid ut, jf. merverdiavgiftsforskriften § 8-6-2 første ledd. For slike anskaffelser løper treårsfristen fra da retten til tilbakegående avgiftsoppgjør oppsto, dvs. når eiendommen blir leid ut på en måte som gir utleier fradragsrett, jf. mval. § 8-6 (1) fjerde punktum. Se nærmere om virkningstidspunkt for registrering i temaet Frivillig registrering for utleie.
Det foreligger ingen tidsbegrensning jf. mval. § 8-6 første punktum tilbake i tid for hvilke anskaffelser som kan kreves refundert for anskaffelser som inngår i en kapitalvare som nevnt i mval. § 9-1 (2) bokstav b. Se mval. § 8-6 femte punktum.
Frivillig registrerte avgiftssubjekter
Utleier av bygg eller anlegg
Vilkårene for frivillig registrering for utleier av bygg eller anlegg er omtalt her.
Hovedregel
Når det gjelder frivillig registrerte avgiftssubjekter som driver utleie av bygg eller anlegg, kan de alltid innrømmes tilbakegående avgiftsoppgjør i forbindelse med oppstart av virksomhet. Virksomheter som allerede var i gang med omsetning og passerte beløpsgrensen i merverdiavgiftsloven § 2-1 før de ble frivillig registrert, har tatt anskaffede driftsmidler i bruk i virksomhet som ikke omfattes av loven. I slike tilfeller gis det ikke fradrag gjennom tilbakegående avgiftsoppgjør, jf. fmva. § 8-6-2 første ledd første punktum, men gjennom ordinære regler i mval. § 8-1. Virkningstidpunktet for den frivillige registeringen er omtalt i neste avsnitt.
Det er et vilkår for tilbakegående avgiftsoppgjør at omsetningen ikke har oversteget beløpsgrensen i mval. § 2-1 før registreringsterminen. Det fremkommer av mval. § 14-1 (3) og (4) at virkningstidpunktet for registrering kan settes seks måneder tilbake i tid fra den elektroniske søknaden ble loggført, papirsøknaden postlagt eller fra terminen når utleieforholdet ble tilkjennegitt. Lovendringen fra 2014 som forskyver virkningstidspunktet bakover i tid er omtalt her. Det fremgår av SKD 5/14 at denne lovendringen innebærer at igangværende utleievirksomhter har lengre tid til å områ seg uten at lokaler anses omdisponert fra ikke avgiftspliktig- til avgiftspliktig virksomhet og derav tap av rett til tilbakegående avgiftsoppgjør, i motsetning til det som ble tilfellet før lovendringen som f.eks tilfellet med "Bryggerisaken" omtalt i SKD 081010.
Unntak for kapitalvarer
Det foreligger ikke en begrensning i antall år det kan kreves tilbakegående avgiftsoppgjør for kapitalvarer som nevnt i mval. § 9-1 (2) bokstav b , se generelt. For slike kapitalvarer er det dog et vilkår for rett til tilbakgående avgiftsoppgjør at bygget eller anlegget er leid ut innen et nærmere angitt antall måneder etter fullføringen av byggetiltaket, se nedenfor. Det er ikke et vilkår at leietaker har flyttet inn, jfr. UTV 2014/116 og SKD 8/11.
I forbindelse med covid -19 er det mange utleiere som har utfordringer med å inngå utleiekontrakter. Det er i den forbindelse fra 22. september 2020 lagt til en midlertidig utvidelse i fristen for utleie som ellers har vært seks måneder. For byggetiltak som er fullført i perioden 1. september 2019 til 30. juni 2021, er fristen for å leie ut bygget eller anlegget tolv måneder. For byggetiltak som er fullført i perioden 1. juli 2021 til 31. desember 2021, er fristen for å leie ut bygget eller anlegget 30. juni 2022. Endringen er tatt inn i fmva. § 8-6-2. Dette er en viktig endring for utleiere som er påvirket av covid-19 og som ellers ville gjort at de ville blitt henvist til de mindre gunstige justeringsreglene.
Forhåndsregistrering
For virksomheter med betydelige anskaffelser i oppstartsfasen kan forhåndsregisterering benyttes på gitte vilkår, omtalt her. I den utstrekning det er inngått leiekontrakter med avgiftspliktige leietakere kan forhåndsregistrering innvilges.
Registrert bortforpakter, registrert utleier av jordbruksarealer og registrert skogsveiforening
Frivillig registrerte som nevnt i mval. § 2-3 annet og tredje ledd, har ikke rett til tilbakegående avgiftsoppgjør dersom virksomheten har hatt omsetning før registreringsterminen, uavhengig av beløpsgrensen i mval. § 2-1. Virkningstidpunktet for registreringen fremkommer av mval. § 14-1 (3) og (4) og er omtalt over. Se også dette tema.
Hvordan fremsette kravet?
Kravet om fradragsføring gjennom tilbakegående avgiftsoppgjør fremmes ved at beløpet tas med på hovedmeldingen. Det skal gis en merknad til dette i meldingen (for mva meldinger på nytt format fra 1.januar 2022). For terminer før 2022 brukes tilleggsmelding, også dersom kravet knytter seg til anskaffelser foretatt før 6. januar 2015. Se mva håndboken.