Kort oppsummert
Registreringsplikt
Ulike registreringstyper
Hvordan gjennomføre registreringen?
Mva behandling før og etter registrering
I de fleste tilfeller tar det bare noen minutter å få svar på søknaden og du kan faktuere omsetningen med merverdiavgift med en gang.
I noen tifeller har Skatteetaten behov for mer informasjon og det kan ta opptil 3 uker før du får svar. I slike tilfeller kan du ikke fakturere med merverdiavgift. Det vil i slike tilfeller være en periode hvor omsetningen er avgiftspliktig uten at avgiftssubjektet kan oppgi avgift i fakturaen. Kjøper kan dermed heller ikke benytte fakturaen til å dokumentere fradragsrett, jf. mval. § 15-10.
Etter virksomheten er registrert, skal salget over omsetningsgrensen faktureres med merverdiavgift. Omsetning under beløpsgrensen skal ikke avgiftsberegnes, men rapporteres i mva meldingen på kode 6.
Hvis du ikke allerede har sendt faktura før du mottar registreringsbekreftelsen, kan du nå fakturere salget med merverdiavgift.
Har du derimot fakturert avgiftspliktig salg uten merverdiavgift, i påvente av registreringsbekreftelsen, må du kreditere tidligere faktura uten merverdiavgift og fakturere på nytt med merverdiavgift.
Fakturering i perioden etter beløpsgrensen er nådd, men registreringen ikke er ferdigbehandlet kan ifølge UTV 2013/136 løses på følgende alternative måter:
- Leverandør kan utstede faktura uten merverdiavgift og ta forbehold om å etterfakturere mva. etter registrering. Etter registreringen utsteder leverandør en faktura på kun avgiften som inneholder en referanse til første faktura. Kopi av første faktura bør vedlegges.
- Leverandør utsteder faktura uten merverdiavgift og tar forbehold om å etterfakturere mva. etter registrering. Etter registrering utsteder leverandør kreditnota samtidig som det utstedes ny faktura med spesifisert mva.
Etterfaktureringen av merverdiavgiften skal bokføres og tas med i mva-meldingen i den perioden salgsdokumentet med mva utstedes, jf. mval. § 15-9 (1). Dette gjelder både for selger og kjøper med fradragsrett. Etterfaktureringen skal altså ikke tilbakedateres. Se bff. § 5-1-1 annet ledd jf. første ledd nr. 1 og UTV 2013/136.
Ved kontantsalg vil det ofte være praktisk ugjennomførbart å etterfakturere merverdiavgiften for perioden fra transaksjonen som gjorde at man ble registreringspliktig til registreringstidspunktet. I praksis vil det da ofte ende med at selger må beregne utgående merverdiavgift i denne perioden og betale inn avgiften selv uten å ha mulighet til å kreve dette inn fra sine kunder. Den utgående merverdiavgiften vil således bli en kostnad for selskapet.