Kort oppsummert
Satser - maksbeløp
Definisjon av representasjon
Kostnader ikke fradragsrett
Kostnader fradragsrett
Fordelsbeskatning og opplysningsplikt
Mottar ansatte ytelser fra arbeidsgivers forretningspartnere, samarbeidspartnere eller andre (tredjeparter), og ytelsen tydelig er gitt i forbindelse med mottakerens utdanning, arbeid eller virksomhet, vil ytelsen være skattepliktig, se sktl. § 5-1 (1).
Skatt/Lønn
Ytelser til egne ansatte
Ansatte deltar på representasjonstiltak hos tredjeparter
Det følger av skatteforvaltningsloven § 7-2 (1) at det er arbeidsgiver som har opplysningsplikt for ytelser som de ansatte mottar i forbindelse med arbeidet selv om ytelsen gis fra andre enn arbeidsgiver selv. I tillegg til å innrapportere må arbeidsgiver også foreta forskuddstrekk etter sktbl. § 5-4 (1) annet punktum og betale arbeidsgiveravgift av ytelsen etter ftrl. § 23-2 første ledd.
Dette krever at arbeidsgiver har rutiner som fanger opp når de ansatte mottar skattepliktige ytelser fra arbeidsgivers forretningspartnere, samarbeidspartnere eller andre i form av representasjon, og sørger for å få nødvendig informasjon fra de ansatte.
Det vil f.eks. foreligge skatteplikt når representasjonstiltaket bærer preg av å være ferie, rekreasjon eller fornøyelse med lite faglig innslag. Her er det uten betydning for skatteplikten om mottaker ikke selv ønsker å delta, men må være til stede fordi arbeidsgiver krever deltakelse. Fordelsbeskatning vil typisk være aktuelt ved reiser, f.eks. i tilknytning til ulike sportsarrangementer. Hvis reisen hovedsakelig har feriemessig preg, skal det foretas beskatning for verdien av reisen som faller på den enkelte mottaker, ev. redusert med kostnader som gjelder rene forretningsformål. Hvis reisen hovedsakelig har forretningsmessig preg, skal det foretas beskatning ved dekning av kostnader som er av privat karakter, for eksempel forlenget ferieopphold, ektefelles deltakelse osv. Deltakelse i sosiale tiltak under den forretningsmessige delen av reisen vil ikke være skattepliktig hvis dette fremstår som et rimelig tiltak.
Ansatte deltar på egne representasjonstiltak
For ansatte hos arrangøren som deltar på representasjonstiltaket, må det vurderes om tiltaket har karakter av tjenesteoppdrag eller må anses som et tiltak av privat karakter. Det vil være grunnlag for fordelsbeskatning hvis tiltaket hovedsakelig har karakter av ferie/rekreasjon/fornøyelse, og hvor det faglige innslaget er mindre vesentlig. Hvilken karakter tiltaket har beror på en konkret helhetsvurdering av det enkelte tiltak, hvor tiltakets preg av arbeid i tradisjonell forstand, herunder omfanget av arbeidsoppgaver, veies opp mot elementene av fritid, ferie og fornøyelse. Selv om reisen har karakter av ferie/rekreasjon/fornøyelse for de fleste deltakerne, kan det tenkes at det ikke er tilfelle f.eks. for en som har oppgaver som reiseleder.
Innrapportering
Representasjon som er skattepliktig for mottaker skal innrapporteres på a-meldingen som Naturalytelser - uspesifiserte trekkpliktige naturalytelser.
Ytelser til ansatte hos forretningsforbindelsen
Det følger av skatteforvaltningsloven § 7-2 annet ledd at det er arbeidsgiver som har opplysningsplikt for ytelser som de ansatte mottar i forbindelse med arbeidet selv om ytelsen gis fra andre enn arbeidsgiver selv. For representasjonstiltak rettet mot ansatte hos forretningspartnere, samarbeidspartnere eller andre, vil det derfor være mottakerens arbeidsgiver som har opplysningsplikt og som skal foreta forskuddstrekk og betale arbeidsgiveravgift.
Rimelig servering - skattefritt for ekstern deltaker
Ytelser av mindre økonomisk verdi som kundemiddager og enkle tilstelninger, hvor det som dekkes er kostnader til mat, lokaler mv., er ikke skattepliktig for mottaker, så fremt kostnadene ikke overstiger det som er vanlig i slike sammenhenger.
For skattemessig behandling av representasjonskostnadene, se Representasjonskostnader, skattemessig fradrag.
Merverdiavgift
Det er ikke fradrag for inngående merverdiavgift på kostnader til representasjon, se mval. § 8-3 (1) e.