Salg til arbeidstaker
Lønn
Arbeidstakerens kjøp av datautstyr fra arbeidsgiveren til lavere verdi enn markedsverdien
Ved overdragelse av eiendomsretten til datautstyr fra arbeidsgiveren (eventuelt finansieringsselskap) til arbeidstakeren, foreligger det en skattepliktig fordel dersom arbeidstakeren betaler en lavere verdi enn markedsverdien.
Den skattepliktige fordelen ved erverv av datautstyr i arbeidsforhold, skal settes til differansen mellom markedsverdien og det vederlag arbeidstakeren har betalt for datautstyret. Et tips for å finne markedsverdien på datautstyr og mobiltelefoner er å bruke kalkulatorene som enkelte elektronikkbutikker har på sine nettsider for å finne verdien av produktet ved innbytte gjennom deres elpant ordninger.
Kan ikke en annen verdi spesifikt påvises, legges følgende markedsverdi til grunn:
- Utstyr som er mindre enn 1 år gammelt: 80 % av opprinnelig kostpris
- Utstyr som er mellom 1 og 2 år gammelt: 50 % av opprinnelig kostpris
- Utstyr som er mellom 2 og 3 år gammelt: 20 % av opprinnelig kostpris
- Utstyr som er 3 år eller eldre: kr 500 (inklusive merverdiavgift)
Med opprinnelig kostpris menes arbeidsgiverens faktiske anskaffelseskostnader inklusive merverdiavgift og fratrukket eventuelle rabatter. Se Skattedirektoratets takseringsregler § 1-2-16.
Skattefritaket for utplassering av datautstyr omfatter ikke helt eller delvis vederlagsfri overføring av eiendomsretten til utstyret til arbeidstakeren, jf. FSFIN § 5-15-4 (1).
Fordelen ved kjøp av datautstyr og mobiltelefon til redusert pris skal innrapporteres som Naturalytelse - Annet.
Merverdiavgift
Salg av brukt datautstyr er avgiftspliktig omsetning med høy sats, se mval. § 3-1.
Gavesalg
Når datautstyr selges til arbeidstaker til redusert pris (pris lavere enn alminnelig markedspris) eller datautstyr gis bort, legges normal omsetningsverdi til grunn for beregning av utgående avgift, se mval. § 3-23 (1) d, mval. § 4-9 (1) og mval. § 4-4 (1).
Unntak
Salg av brukt datautstyr kan selges avgiftsfritt dersom varen har vært eid til formål som ikke har gitt rett til fradrag. Det er derfor ikke avgjørende om det faktisk er foretatt fradrag for inngående avgift (U 2/76 av 26. juli 1976 nr. 1). Det er derimot formålet eller varens bruk på salgstidspunktet som er avgjørende for om salget skal omfattes av unntaket.