Kort oppsummert
Regnskap
Merverdiavgift
Skatt
Gevinst ved salg av driftsmidler er skattepliktig inntekt jf. sktl. § 5-1 (2) og § 5-30 (1).
Tap ved salg av driftsmidler er fradragsberettiget jf. sktl. § 6-2 (1).
Se mer om driftsmidler og salg av disse i Skatte-ABC.
Driftsmidler som saldoavskrives
Sktl.§ 14-40 angir hvilke driftsmidler som kan saldoavskrives:
- Varige og betydelige driftsmidler. Et driftsmiddel regnes som varig når det ved ervervet antas å ha en brukstid på minst tre år. Det regnes som betydelig når kostpris er kr 30 000 eller høyere, inkludert merverdiavgift dersom det ikke foreligger fradragsrett. (Beløpsgrensen var kr 15 000 til og med inntektsåret 2023)
- Ervervet forretningsverdi med kostpris på kr 30 000 kroner eller høyere. (Beløpsgrensen var kr 15 000 til og med inntektsåret 2023)
Ved realisasjon av driftsmidler som saldoavskrives kan skattyter ta hele eller deler av vederlaget til inntekt i salgsåret, jf. sktl. § 14-44 (1). Den delen av vederlaget som skattyter ikke inntektsfører i salgsåret skal nedskrives på saldo. Se nærmere om behandlingen innenfor de ulike saldogruppene nedenfor.
For saldogruppene og avskrivningssatser, se Satser - Avskrivninger / saldogrupper.
Les mer om hva som regnes som et driftsmiddel i Kjøp av driftsmidler
Driftsmidler i saldogruppe a til d og j
Vederlaget skal så langt det ikke er inntektsført nedskrives på saldoen for driftsmidlet, jf. sktl. § 14-44 (2). I gruppe a, c, d og j inntektsføres eventuell negativ saldo med gruppens avskrivningssats, jf. sktl. § 14-46, mens negativ saldo i gruppe b skal overføres til gevinst- og tapskontoen, jf. sktl. § 14-44 (3) annet punktum.
Se Skatte-ABC for for realisasjon i saldogruppe a, c, d og j, og saldogruppe b.
Driftsmidler i saldogruppe e til i
Ved salg skal det foretas en skattemessig gevinst- og tapsberegning. Vederlag som er inntektsført i salgsåret holdes utenfor beregningen, jf. sktl. § 14-44 (3). Gevinster og tap overføres til en samlet gevinst- og tapskonto for hele virksomheten, jf. sktl. § 14-45 (1). Dersom hele brutto vederlaget/erstatningen inntektsføres, behandles hele saldoverdien som et tap. Tilsvarende gjelder dersom driftsmidlet blir realisert ved hel ødeleggelse uten at skattyter får erstatning.
Inntekts- eller tapsføring skjer med 20% per år, jf. sktl. § 14-45 (4).
Se Skatte-ABC for realisasjon i saldogruppe e til i, og delvis realisasjon. Se også behandling av gevinst- og tapskonto.
Avskrivning på rest positiv saldo og inntektsføring av negativ saldo
Positiv saldo og negativ gevinst- og tapskonto mindre enn kr 30 000 kan fradragsføres direkte. Motsvarende skal negativ saldo og positiv gevinst- og tapskonto mindre enn kr 30 000 inntektsføres. Se sktl. § 14-47. (Beløpsgrensen var kr 15 000 til og med inntektsåret 2023)
Driftsmidler som ikke kan saldoavskrives
Gevinst ved realisasjon av driftsmidler i virksomhet som ikke kan avskrives etter saldoreglene, kan helt eller delvis tas til inntekt i realisasjonsåret, jf. sktl. § 14-53. Det er opp til skattyter å velge hvor mye som eventuelt skal inntektsføres i realisasjonsåret. Den delen av gevinsten som ikke er inntektsført, legges til gevinst- og tapskontoen etter reglene i skatteloven § 14-45, med mindre annet følger av særlig lov eller forskrift. Tap ved realisasjon skal tilsvarende overføres gevinst- og tapskontoen. Denne valgfriheten gjelder imidlertid ikke gevinst eller tap knyttet til verdipapirer, fordringer eller andre finansielle eiendeler. Gevinst på finansielle eiendeler og andeler i selskap med deltakerfastsetting inntektsføres i realisasjonsåret.
Regelen om føring på gevinst- og tapskonto gjelder bare for gevinst og tap ved realisasjon av driftsmidler eid i virksomhet. Gevinst og tap ved realisasjon av driftsmidler utenfor virksomhet inntekts- og utgiftsføres i det året selgeren får en ubetinget rett til ytelsen, jf. sktl. § 14-2. Normalt vil det si det året eiendomsretten overføres fra selger til kjøper.
Regelen om gevinst- og tapskonto gjelder for følgende driftsmidler i virksomhet:
- driftsmidler som avskrives etter andre regler enn saldoreglene
- ikke-avskrivbare driftsmidler (utenom finansielle eiendeler), herunder forretningsverdi som ikke kan føres på saldogruppe b
- fysiske driftsmidler som ved ervervet hadde en antatt levetid på under tre år
- fysiske driftsmidler som ved ervervet hadde inngangsverdi på under kr 30 000, og som ikke ble tilført saldo. (Beløpsgrensen var kr 15 000 til og med inntektsåret 2023)
Se forøvrig Skatte-ABC for hvilke driftsmidler som ikke omfattes og gevinst- og tapskonto for disse.
Salg av fast eiendom, herunder tomt, er omtalt nærmere i avsnittet nedenfor.
Les mer om hva som regnes som et driftsmiddel i Kjøp av driftsmidler
Fast eiendom
Generelt
Den skattemessige behandlingen ved realisasjon av fast eiendom som er driftsmiddel følger de vanlige reglene som er beskrevet ovenfor. I dette avsnittet forklarer vi disse reglene mer spesifikt for fast eiendom.
I avsnittet om Fast eiendom som driftsmiddel kan du lese om når en fast eiendom skal anses som et driftsmiddel.
Eiendommen var driftsmiddel i virksomhet
Gevinst
Ved realisasjon av fast eiendom som er driftsmiddel i virksomhet kan skattyter velge å inntektsføre hele eller deler av gevinsten i realisasjonsåret. Den delen av gevinsten som ikke tas til inntekt i realisasjonsåret skal føres på gevinst- og tapskontoen. For eiendom som er blitt avskrevet etter saldoreglene (sktl. § 14-41 bokstav e til i) følger dette av sktl. § 14-44 første og tredje ledd. For eiendom som ikke kan saldoavskrives (eksempelvis tomt og utleid boligeiendom) følger det samme av sktl. § 14-53. Så lenge eiendommen før realisjonen var et driftsmiddel eid i virksomhet, har det altså ingen betydning for gevinstbeskatningen om den kan saldoavskrives eller ikke.
Tap
Ved tap skal tapet føres på gevinst- og tapskontoen. I tapstilfeller kan skattyter altså ikke velge å fradragsføre hele tapet i realisasjonsåret.
Gevinst- og tapskonto
Er saldoen på gevinst- og tapskontoen positiv skal minst 20 prosent av saldoen inntektsføres. Er saldoen negativ skal inntil 20 prosent fradragsføres. Se sktl. § 14-45 fjerde ledd. Les om Gevinst- og tapskonto (Skatte-ABC).
Inntektsføring av gevinst og fradragsføring av tap blir dermed fordelt over realisasjonsåret og de følgende år etter et degressivt prinsipp. Det fremgår av lovens ordlyd at skattyteren, om han skulle se seg tjent med det, kan velge å inntektsføre mer eller fradragsføre mindre enn de 20 prosent som er lovens normalsats. Og dette valget kan skattyteren gjøre hvert år.
Eiendommen var driftsmiddel utenfor virksomhet
Gevinst
Ved realisasjon av fast eiendom som er driftsmiddel utenfor virksomhet kan gevinsten i noen tilfeller føres på gevinst- og tapskonto. Vilkåret er at eiendommen saldoavskrives, se sktl. § 14-44 første og tredje ledd. Denne muligheten til utsatt inntektsføring gjelder kun for eiendom som er blitt avskrevet etter saldoreglene (sktl. § 14-41 bokstav e til i). Adgangen til å føre gevinst fra ikke-avskrivbare driftsmidler på gevinst- og tapskonto etter sktl. § 14-53 gjelder kun for eiendom eid i virksomhet. Ved realisasjon av fast eiendom utenfor virksomhet som ikke avskrives tas hele gevinsten til inntekt i realisasjonsåret etter hovedregelen i sktl. § 14-2 første ledd. Eiendom som ikke kan saldoavskrives behandles således ulikt skattemessig avhengig av om den er eid i eller utenfor virksomhet.
For å finne ut om den aktuelle eiendommen kan saldoavskrives kan du sjekke Hvilke driftsmidler omfattes av saldoreglene (Skatte-ABC).
Tap
Ved tap gjelder tilsvarende regler som ved gevinst. Tap ved realisasjon av eiendom som saldoavskrives føres på gevinst- og tapskonto, se sktl. § 14-44 første og tredje ledd. Dette innebærer utsatt fradragsføring (normalt en ulempe for skattyter). Tap ved realisasjon av eiendom som ikke saldoavskrives følger hovedregelen om fradragsføring i realisasjonsåret, jf. sktl. § 14-2 første ledd (normalt en fordel for skattyter).
Gevinst- og tapskonto
Er saldoen på gevinst- og tapskontoen positiv skal minst 20 prosent av saldoen inntektsføres. Er saldoen negativ skal inntil 20 prosent fradragsføres. Se sktl. § 14-45 fjerde ledd. Les om Gevinst- og tapskonto (Skatte-ABC).
Inntektsføring av gevinst og fradragsføring av tap blir dermed fordelt over realisasjonsåret og de følgende år etter et degressivt prinsipp. Det fremgår av lovens ordlyd at skattyteren, om han skulle se seg tjent med det, kan velge å inntektsføre mer eller fradragsføre mindre enn de 20 prosent som er lovens normalsats. Og dette valget kan skattyteren gjøre hvert år.