Kort oppsummert
Merverdiavgift
Avgiftspliktig formidling
Formidling er som hovedregel avgiftspliktig, jf. mval. § 3-1. Dette innebærer at formidlingshonoraret skal avgiftsberegnes til 25%, med mindre formidlingen gjelder tjenester som beregnes til redusert sats, tjenester som er unntatt eller formidling av enkelte tjenester som er unntatt. Se nærmere omtale av unntakene fra avgiftspliktig formidling nedenfor.
Formidling med redusert sats (12%) omfatter:
- Formidling av personbefordring, jf. mval. § 5-3
- Formidling av romutleie i hotellvirksomhet, jf. mval. § 5-5 (4)
- Formidling av adgang til museer og gallerier, jf. mval § 5-9
- Formidling av adgang til fornøyelsesparker og opplevelsessentre, jf. mval. § 5-10
- Formidling av billetter til idrettsarrangementer, jf. mval. § 5-11 (1)
- Formidling av utleie av lokaler i idrettsanlegg til konferanser, møter mm, jf. mval. § 5-11 (2).
Avgiftsunntatt formidling
Formidling av visse typer varer og tjenester er unntatt merverdiavgift. Dette følger som hovedregel unntaket som foreligger for omsetning av visse varer og tjenester jf. mval. kap 3, men unntak for formidling er konkret angitt i den enkelte paragraf.
I de tilfeller det skal vurderes om det ytes en avgiftsunntatt formidlingstjeneste kan det være behov for en nærmere vurdering av om det faktisk er snakk om formidling. Dette er blant annet omtalt nærmere i mva håndboken og finansielle tjenester, samt i dom fra Oslo Tingrett 7.desember 2020.
Det trekkes blant annet frem at formidling må avgrenses mot rådgivning, markedsføring og annen avgiftspliktig medvirkning. Formidlingsbegrepet må videre avgrenses mot tjenesteytelser av teknisk, administrativ eller forvaltningsmessig karakter.
Eksempler på tjenester som faller utenfor unntaket er tjenester fra såkalte ratingbyråer og andre som yter investeringsrådgivning på selvstendig grunnlag uten sammenheng med konkrete finansielle tjenester. Formidling uten forbindelse med en avgiftsunntatt finansiell tjeneste kan omfattes av meglingsbegrepet, men er altså avgiftspliktig.Det gjelder for eksempel eiendomsmegling.
Formidlingstjenester som er unntatt mva:
- Formidling av helsetjenester, jf. mval. § 3-2.
- Formidling av arbeidskraft som utøver helsetjenester som er unntatt loven, jfr. mval. § 3-2 (5).
- Formidling av sosiale tjenester, jf. mval. § 3-4 (1).
- Formidling av undervisningstjenester, jf.mval. § 3-5 (1).
- Formidling av utleie av arbeidskraft til undervisningstjenester, jf. mval. § 3-5 (1).
- Formidling av finansielle tjenester, jf. mval. § 3-6.
- Formidling av tjenester i form av adgang til teater-, opera- og ballettforestillinger, konserter, sirkus, omreisende tivolier, dansetilstelninger med levende musikk samt datatreff og lignende arrangementer som er rettet mot barn og ungdom, jf. mval. § 3-7 (1).
- Formidling av tjenester i form av kunstnerisk framføring av åndsverk er unntatt fra loven. Unntaket omfatter også tjenester som er en integrert og nødvendig del av framføringen, jf. mval. § 3-7 (2).
- Formidling av omvisningstjenester, jf. mval. § 3-7 (3)
- Formidling av kunstverk for opphaver, jf. mval. § 3-7 (5).
Formidling av tjenester som leveres utenfor mva området
Hovedregel
Formidling av tjenester for norsk oppdragsgiver er mva pliktig omsetning, jf. mval. § 3-1.
Unntak
Det er fritak for merverdiavgift på enkelte formidlingstjenester som utføres innenfor merverdiavgiftsområdet, men hvor den underliggende tjenesten leveres utenfor merverdiavgiftsområdet eller på annen måte knytter seg til utlandet, jf. mval. § 6-29.
Fritaket gjelder kun formidling av følgende tjenester:
- persontransport utenfor merverdiavgiftsområdet eller direkte til/fra steder utenfor merverdiavgiftsområdet
- overnattingstjenester
- serveringstjenester
- utleie av transportmidler
- adgang til utstillinger i museer og gallerier
- adgang til fornøyelsesparker og opplevelsessentre
- rett til å overvære idrettsarrangementer
- meglertjenester til norske redere eller oppdragsgivere knyttet til fartøy som umiddelbart skal brukes i utenriks fart eller i petroleumsvirksomhet til havs, er fritatt for merverdiavgift. Det samme gjelder slike tjenester knyttet til plattformer som nevnt i mval. § 6-11.
Dette innebærer for eksempel at formidling av hotellopphold og overnatting på campingplasser utenfor merverdiavgiftsområdet, faller inn under fritaksbestemmelsen. Det er presisert i forarbeidene at de fritatte formidlingstjenestene også gjelder når leveringen av hovedtjenesten skjer på Svalbard eller Jan Mayen og ved persontransport direkte til/fra Svalbard og Jan Mayen. Se også omtale i mva håndboken.
Formidling av grenseoverskridende transport faller ikke under fritaket.
Formidling av varer og tjenester for utenlandsk oppdragsgiver
Det fremgår i mva håndboken under stikkordet "vareagenter" at norske vareagenter som påtar seg å virke for salg av varer for en utenlandsk hovedmanns regning ved å innhente ordrer til hovedmannen eller ved å inngå avtaler i hovedmannens navn, yter en formidlingstjeneste som kan fjernleveres. Dersom hovedmannen således er en næringsdrivende hjemmehørende i utlandet, vil den norske agenten kunne fakturere tjenesten uten merverdiavgift jf. mval. § 6-22 (2).
Se også temaet salg av fjernleverbare tjenester til utlandet.