Generelt

Utenlandske fartøy i utenriks fart

Utenlandske fartøy i innenriks fart

Norske fartøy i utenriks fart

MVA
5 Salg og uttak av varer og tjenester som er fritatt for merverdiavgift (nullsats)
Konto
3100 Salgsinntekt handelsvarer, innenlands, avgiftsfri
Kredit
3120 Salgsinntekt tjenester, innenlands, avgiftsfri
Kredit

Generelt

Omsetning av nærmere bestemte varer og tjenester til bruk for fartøy på minst 15 meter, er fritatt for merverdiavgift dersom fartøyet i utenriks fart frakter varer eller driver persontransport mot vederlag, jfr. mval. § 6-30 (2). Det er ikke stilt som betingelse at det mottas vederlag for varen(e), jfr. Mva håndboken.

Utenriks fart, definisjon

I merverdiavgiftsforskriften § 1-3-7 er fartøy i utenriks fart definert som fartøy som regelmessig går mellom havner utenfor merverdiavgiftsområdet eller mellom slike havner og havner i merverdiavgiftsområdet. Definisjonen er gitt med hjemmel i merverdiavgiftsloven § 1-3 (2) bokstav d.

Mva håndboken uttaler videre: Fartøy under bygging regnes ikke som fartøy i «utenriks fart», selv om det er på det rene at fartøyet når det er ferdig, vil gå i utenriks fart. Det kan således ikke leveres varer/tjenester avgiftsfritt til fartøyet (rederiet) før det er levert fra verftet. Fabrikkskip som utklareres til fiskefelt i fjerne farvann om lag tre ganger i året og som returnerer til havn (som regel i Norge) for å sette av mannskap før skipene seiler til utenlandsk havn for levering av fangsten, anses ikke som fartøy i utenriks fart. Finansdepartementet har uttalt at et fartøy som år om annet går 50 % i utenriks, 50 % i innenriks fart, ikke tilfredsstiller kravet til regelmessighet.

Varer

Fmva. § 6-30-4 og Mva håndboken angir nærmere om hvilke varer som er fritatt. Omsetning av alle typer varer som er til bruk for fartøyet er fritatt for mva, dersom leveringen av varen(e) skjer direkte til fartøyet. Det er ikke fritak for varer som forbrukes på fartøy som ligger i opplag i merverdiavgiftsområdet. Fritaket gjelder ikke varer som er til salg for passasjerer på fartøy som er bestemt til persontransport mellom Norge og Danmark, Sverige eller Finland. Det er likevel fritak for varer som selges ombord etter vareførselsforskriften § 5-9-7, jf. § 5-9-10.

Dersom fartøyet befinner seg utenfor merverdiavgiftsområdet, kan varene leveres til rederens speditør dersom speditøren tollekspederer varene for utførsel.

Spesielt om forbruksvarer og proviant hos mannskap

For "mat, drikke og tobakksvarer til forpleining" hos mannskapet gjelder begrensningene i vareførselsforskriften § 5-9-7 (3) tredje punktum og § 5-9-9 (2).

Dokumentasjonsplikt

I henhold til fmva. § 6-30-6 skal fritaket dokumenteres med salgsdokument som skal innholde opplysninger om hvilket fartøy varen(e) er levert til. Selger må i tillegg få bekreftelse fra kjøper på at varene er mottatt om bord til bruk på fartøyet, ved levering av varene. Ved levering av varer som nevnt i fmva. § 6-30-4 annet ledd annet punktum skal fritaket også dokumenteres med tillatelse til proviantering etter vareførselsforskriften § 5-9-7, jf. § 5-9-10. Fritaket skal dokumenteres med attest for utførsel i samsvar med vareførselsforskriften § 5-9-2 tredje og fjerde ledd. Kravet til bekreftelse som nevnt i første ledd gjelder ikke.

  • Forbruksvarer og proviant hos mannskap skal i tillegg dokumenteres med tolldeklarasjon. jf. fmva.§ 6-30-6 (3).

Tjenester

Det fremgår av fmva. § 6-30-5 og mva håndboken hvilke tjenester som er omfattet av fritaket. Dette gjelder følgende tjenester:

  • sleping av fartøy
    Fritaket omfatter også fortøyningstjenester, som er utført av slepebåt i forlengelse av slepeoppdrag.Det samme gjelder derfsom slepebåtens arbeidsoppdrag består i å trekke tungt fortøyningsutstyr fra fartøyet til land. Manuelle eller mekaniske fortøyningstjenester utført på land omfattes ikke av fritaket
  • utleie av varig driftsutstyr som leveres til fartøy
    Fritaket gjelder dog ikke når leasingselskap selger skipsutstyr til leasingselskap, og leverer utstyret til norsk fartøy i utenriks fart som leaser utstyret
  • rett til å disponere kommunal havn som nevnt i mval. § 3-11 annet ledd bokstav j
  • teletjenester

I henhold til fmva. § 6-30-5 (2) er formidlingstjenester omsatt til norsk reder som gjelder transport av varer med fartøy i utenriksfart fritatt for mva.

Det foreligger også fritak på arbeid på fartøyet i tråd med mval. § 6-9.

Dokumentasjonsplikt

Det er ikke angitt særskilte dokumentasjonskrav for tjenester som omsettes til Norske fartøy i utenriks fart i lov eller forskrift. Dokumentasjonskravene følger dermed av de generelle bestemmelsene i bokføringsloven § 10 og bokføringsforskriften kapittel 5.

Stikkord: formidling, norsk skip, norske skip, sleping, prosent, komandittselskap, kommandittselskap, omsetning, salg

Norske spesialfartøy til bruk i petroleumsvirksomhet til havs

Levering i mva området til bruk på fartøy utenfor mva området

Andre norske fartøy