Mat- og drikkevarer som del av serveringstjenesten
Merverdiavgift
Det skal beregnes merverdiavgift med høy sats på næringsmidler som omsettes som del av en serveringstjeneste, se mval. § 5-2. Med serveringstjeneste menes her servering av mat- eller drikkevarer dersom forholdene ligger til rette for fortæring på stedet, jf. fmva. § 5-2-5 (1). Hva som anses som et serveringssted vil derfor i enkelte tilfeller kreve en skjønnsmessig vurdering. Mva håndboken under emneknaggen "Serveringstjenester" gir noen eksempler og momenter til denne vurderingen:
"Som eksempler på serveringssteder nevnes restaurant, kafé, kafeteria, pub og gatekjøkken. Både servering innen- og utendørs omfattes. Likeledes omfattes servering etter selvbetjeningsprinsippet.Utvalget viser til Ot.prp. nr. 30 om lov om overnattings- og serveringssteder (1982–83), der det presiseres at dersom bedriften holder servise og/eller bestikk i forbindelse med serveringen, vil det normalt være et sikkert kriterium på at det er å anse som et serveringssted i lovens forstand. Om det finnes sitteplasser eller bord er derimot ikke ansett for å være et avgjørende kriterium.
Videre uttales i Ot.prp. nr. 55 (1996–97) at betegnelsen på stedet ikke er avgjørende for om salgsstedet omfattes av lovens virkeområde.
At utsalgsstedets gjester ikke har eksklusiv bruksrett til bord/stoler på utsalgsstedet, antas ikke å være avgjørende for vurderingen, dersom det etter forholdene ellers fremstår som en serveringstjeneste. Dette kan for eksempel være tilfelle for serveringssteder på et kjøpesenter, hvor eventuelt også andre av kjøpesenterets kunder kan benytte seg av sitteplassene på serveringsstedet."
Næringsmidler er definert som enhver mat- eller drikkevare og enhver annen vare som er bestemt til å konsumeres av mennesker, jf. mval. § 5-2 annet ledd.
Levering av ferdigmat (catering) anses som serveringstjeneste når det leveres sammen med tjenester som serveringspersonale, dekking og rydding av servise mv..
Det skal beregnes høy sats som servering når mat og drikke fortæres i lokaler som ligger i tilknytning til serveringsstedet på skip og arbeidsplasser, i hotell, teater, kino ol., se fmva. § 5-2-5 (2).
Se mer om salg av næringsmidler som del av en serveringstjeneste i MVA-håndboken.
Servering med høy sats gjelder for:
- Servering i restaurant (også på hotell), pub/bar, kafe
- Utleie av selskapslokaler med servering
- Tilstøtende lokaler
- Servering av mat- og drikkevarer i persontransportvirksomhet (innenriks)
Unntak
Omsetning av tradisjonelle kioskvarer som fortæres på stedet skal ikke anses som omsetning av serveringstjenester, se fmva. § 5-2-5 (3), og det skal beregnes middels sats på slik omsetning. Se temaet om salg av kioskvarer fra serveringssted.
Se eget tema om salg av alkohol og tobakk.
Bokføring
I følge bokføringsforskriften § 8-5-2 skal bokføringen innrettes på en slik måte at innkjøpte varer for videresalg kan spesifiseres på varegruppene:
- mat,
- øl,
- vin,
- brennevin,
- rusbrus/cider,
- mineralvann,
- annen drikke,
- tobakk og
- andre varer
Dette gjøres som oftest ved å opprette egne konti for de ulike varegruppene.