Hva er skogfond?

Etter skogbruksloven gjelder det en ordning med pliktig avsetning til skogfond, se skogbrukslova kapittel 4. Skogfond er en tvunget fondsavsetting som skal gi skogeieren et bedre grunnlag for å finansiere tiltak med sikte på en bærekraftig forvaltning av skogressursene.

Skogeieren skal sette av midler til skogfondet ved salg, ekspropriasjon eller annen overdraging av hugget eller fremdrevet virke eller av tre på rot, ved skogeierens sitt bruk av virke for videre salg eller annen overdraging. Plikten gjelder ikke skogeieren sitt bruk av virke til eget behov i forbindelse med med jord- og skogbruksvirksomhet på eiendommen. Ved salg av juletrær kan skogeier selv bestemme om det skal settes av midler til fondet.

Skogfondforskriften gir nærmere regler om avsetning til fondet, bruk av fondsmidler mv. Av forskriften § 6 framgår at avsetning til skogfond skal være minimum 4 % og maksimum 40 % av bruttoverdien av det solgte skogsvirket.

Skogfondet er knyttet til eiendommen og følger den ved skifte av eier. Skogfondmidlene skal brukes i den skogen skogvirket er levert fra, eller i annen skog som skogeieren har i samme kommune, eventuelt i annen kommune dersom kommunen har godkjent dette. Skogfondmidlene skal brukes til investeringer i samsvar med kapittel 3.

Se nærmere informasjon på Landbrukdirektoratets sider om Skogfond og bruk av dette.

Skogkurs har utarbeidet en del informasjonsmateriell om skogbeskatning og ligning og har ellers laget en egen skogfondskalkulator som viser den økonomiske virkningen ved å finansiere investeringer i skogen med skogfond.

Skatt

Avsetning til skogfond behandles som driftskostnad eller kapitalkostnad ifølge Skatte-ABC - Skogbruk punkt 18.27. For skogeier som ikke anses å drive inntektsgivende aktivitet, er ikke avsetningen fradragsberettiget.

Utbetaling fra skogfondskonto anses som inntekt i inntektsgivende aktivietet hvis skogeieren tidligere har fått fradrag ved innbetalingen, jf skatteloven § 8-2 annet ledd. Som hovedregel skal skogfondsmidler inntektsføres når midlene er stilt til disposisjon, dvs. når utbetaling er foretatt. Se også Skatte-ABC - Skogbruk punkt 18.27

Ved utbetalingen gjelder ifølge sktl § 8-2 annet ledd følgende særregler:

  • Frigitte skogfondsmidler som brukes til skogkultur, bygging og opprusting av skogsveier, sommervedlikehold av skogsbilvei, miljøtiltak, skogbruksplanlegging med miljøregistrering, forsikring mot stormskader og brann på skog, kompetansehevende tiltak, oppmerking av eiendomsgrenser og nødvendige håndlangerutgifter i forbindelse med jordskifte av skog, samt investeringer i bioenergitiltak i tilknytning til bruket og som bidrar til varmeleveranser basert på eget råstoff eller lokale skogressurser, tas til inntekt med 15 prosent. Resterende 85 % av frigitte midler er endelig skattefrie.
  • Skogfondsmidler som utbetales til investering i avskrivbart driftsmiddel, skal ikke gå til fradrag i driftsmidlets kostpris (avskrivningsgrunnlag). Departementet kan gi forskrift til utfylling og gjennomføring av dette ledd.

Se også nærmere FSFIN § 8-2-1.

Ifølge SKD 230119 gjelder at skogeiere som ikke har avsatt midler til skogfondordningen (har fått fritak for innbetaling ifølge skogbruksloven § 14 3. ledd) ikke har rett til den skattefordelen som følger av skatteloven § 8-2 andre ledd. Skogeierne må gi avkall på fritaket fra innbetaling til skogfond for å få rett til skattefordelen etter skatteloven § 8-2 ved senere utbetaling. Skatteloven § 8-2 andre ledd må praktiseres i henhold til ovennevnte fra og med inntektsåret 2019.

Det følger av skogfondforskriften § 11 første ledd nr. 10 at frigitte skogfondsmidler også kan benyttes til dekning av merverdiavgift på tiltak som nevnt i nr. 1-9. For skattytere som er merverdiavgiftspliktige blir frigitte skogfondsmidler som er benyttet til dekning av merverdiavgift, skattepliktig i sin helhet på vanlig måte (dvs. ingen skattefordel ved at kun 15 % blir skattlagt). For skattytere som ikke er merverdiavgiftspliktige og som ikke har fradragsrett for inngående merverdiavgift, anses merverdiavgiften som en del av kostnaden ved de ulike tiltakene. I slike tilfeller gjelder skattefordelen også for den delen av de frigitte skogfondsmidler som benyttes til dekning av merverdiavgift. Se nærmere Skatte-ABC - Skogbruk punkt 18.27.3.

For skattytere som har skog i flere kommuner, skal den reduserte inntekten fordeles på den enkelte kommune i forhold til skogfondsmidler brukt med skattefordel i vedkommende kommune.

Formue

Ifølge Skatte-ABC - Skogbruk/Formue punkt 9.1 er innestående midler på skogfond en betinget fordring som ikke skal tas med særskilt som formue, jf. sktl. § 4-2 første ledd bokstav a.

Merverdiavgift

Ifølge skogfondforskriften § 11 første ledd nr. 10 kan midler fra skogfondet bruket til dekning av merverdiavgift på tiltak som skogfondmidler kan benyttes til.

For skattytere som er merverdiavgiftspliktige blir ifølge Skatte-ABC - Skogfond punkt 18.27.3 frigitte skogfondsmidler som er benyttet til dekning av merverdiavgift, skattepliktig i sin helhet på vanlig måte, dvs. ingen skattefordel etter sktl § 8-2 annet ledd a og b.

For skattytere som ikke er merverdiavgiftspliktige og som ikke har fradragsrett for inngående merverdiavgift, anses merverdiavgiften som en del av kostnaden ved de ulike tiltakene. I slike tilfeller gjelder skattefordelen også for den delen av de frigitte skogfondsmidler som benyttes til dekning av merverdiavgift.

Regnskap

Avsetting til skogfond

Består av midler som skogeierne plikter å sette av ved alt salg av tømmer og biobrensel. Skogfond kan brukes til blandt annet forbedring skogsveier. Det kan også dekke merverdiavgift knyttet til de aktuelle tiltakene.

Avsetning til skogfondet føres på egen konto i kontogruppe 77, for eksempel konto 7760 i NIBIOs kontoplan for landbruksregnskap.

Innbetaling og utbetaling av skogfondsmidler

Innbetaling til skogfond skjer vanligvis ved at tømmerkjøperen trekker skogfondsavsetningen fra i oppgjøret med skogeier, og innbetaler dette til skogfondskontoen.
Skogfondsmidler utbetales ved at skogeier henvender seg til kommunen direkte eller via internett, og dokumenterer de utførte investeringstiltak. Se nærmere omtale av inn- og utbetalingen på Landbruksdirektoratets sider om skogfondet.

Skattefri del

Den delen av tømmerinntekten som avsettes til skogfond blir ikke tatt til inntekt og beskattet. Inntektsføring skjer når pengene tas ut igjen fra fondet. Det er her skattefordel oppstår, fordi en andel av dette uttaket er skattefritt når pengene brukes til formål med skattefordel.

Fra og med 2007 økte den skattefrie andelen av utbetalt skogfond fra 60 til 85 %, og alle tiltak som kan dekkes med skogfond gir skattefordel (med unntak av merverdiavgift). Det vil si at når man investerer i skogen med en 1000-lapp som har vært innom skogfondskonto, så er det bare 150 kr som blir beskattet. Se nærmere omtale av skattefordelen på Landbruksdirektoratets sider om skogfondet.

Når det brukes penger fra skogfondet til investeringer i skogen, er det kun 15% som blir beskattet, resten er skattefritt. Denne skattefordelen kan ses på som et indirekte tilskudd i form av redusert skatt. Den reduserte skatten tilsvarer ofte et ordinært tilskudd fra staten på 40-50% av kostnaden, eller enda mer hvis skatteprosenten er høy.

Bokføringen

Tømmeroppgjør med trekk til skogfond:

D Kundekonto 120 000
K 3010 Salgsinntekt 125 000
D 7760 Skogfond trukket 5 000

Utbetalt fra skogfond med skattefordel:

D: Bank 10 000
K: 3911 Skogfond frigitt til formål med skattefordel 10 000

D: 3913 Skogfond sk.fri del 8 500 (85% av frigitt beløp)
K: 2054 Skattefri del skogfond 8 500 (85% av frigitt beløp) (for næringsspesifikasjonen)

Utbetalt fra skogfond til formål uten skattefordel:

D: Bank 5 000
K: 3912 Skogfond frigitt til formål uten skattefordel 5 000

Kilder: Kontoene er hentet fra NIBIOs kontoplan for landbruksregnskap. Konkrete konteringseksempler er hentet fra boken "Posteringsnøkler for landbruksregnskap med binæringer" av S. Løland, Norges Bondelag, punktet "Skogfond". Veiledningen fra Landbruksdirektoratet og Skogkurs.

Se også veileder om skogbeskatning.

Stikkord: prosent, generalforsamling, brukar