Statsautorisert revisor
Ansvarlig revisor med revisorregisternummer
Hvordan få godkjenning som ansvarlig revisor (revisorregisternummer)
Informasjon om hvilke krav du må oppfylle og hvordan du søker om godkjenning som ansvarlig revisor.
Søknad om revisorregisternummer
For å få godkjenning som ansvarlig revisor er det, i tillegg til godkjenning som registrert eller statsautorisert revisor, krav til:
- Etterutdanning
- Kontorsted
- Bosted
- Sikkerhet
For å få revisorregisternummer, må du dokumentere etterutdanning i samsvar med kravene i ny revisorlov ved å sende inn Altinn-skjema KRT 1019. Finanstilsynets tildeling av revisorregisternummer skjer samtidig med godkjenningen.
Etterutdanning
Revisor må dokumentere oppfyllelse av etterutdanningskravet for revisorer. Dokumentasjonen skal bestå av en kronologisk oversikt som angir kursdato, kursarrangør, fagområde og antall timer. Du må i tillegg legge ved kursbevis, eller annen type bekreftelse der det er aktuelt.
Se Revisorforeningens omtale av krav til etterutdanning etter ny revisorlov trådte i kraft 1.1.2021.
Kontorsted
Du må ha fast kontorsted i Norge eller annen EØS-land.
Bosted
Du må være bosatt i Norge eller annen EØS-land. Hvis du ikke er registrert i Folkeregisteret med bostedsadresse i Norge, forutsettes at du melder din gjeldende adresse i annen EØS-land direkte til Finanstilsynet.
Sikkerhet
Etter ny revisorlov trådte i kraft 1.1.2021 er det ikke lenger et lovkrav at du må ha sikkerhetsstillelse til en hver tid. Av hensyn til revisors erstatningsansvar etter revisorloven § 11-1, vil det likevel være fornuftig at revisor tegner erstatningsforforsikring og evt. sørger for sikkerhetsstillelse.
Hvem må være ansvarlig revisor og ha revisorregisternummer
Du må være registrert eller statsautorisert revisor for å kunne søke om godkjenning som ansvarlig revisor og bli tildelt revisorregisternummer. Lovens ordning er slik at det først søkes om godkjenning som revisor, deretter om revisorregisternummer
Revisorer som skal være oppdragsansvarlig i revisjonsselskap, eller drive revisjonsvirksomhet i sitt eget enkeltpersonforetak, må søke Finanstilsynet om revisorregisternummer på fastsatt skjema. Det samme gjelder revisorer som skal bekrefte opplysninger overfor offentlige myndigheter
Revisorregisternummer skal tildeles godkjente revisorer. Hvem som er godkjent revisor og godkjent revisjonsselskap følger av hhv. revisorloven kapittel 3 og kapittel 4.
Hvilke krav gjelder etter at du har fått godkjenning som ansvarlig revisor med revisorregisternummer
Etter at du har fått revisorregisternummer må du oppfylle kravene til en hver tid for å beholde godkjenningen som ansvarlig revisor.
Sikkerhetsstillelse
Det er ikke plikt til å opprette sikkerhetsstillelse, men kan være et fornuftig tiltak for å begrense personlig tap ved en erstatningssak.
Etterutdanningskravet
Du må gjennomføre løpende etterutdanning. Formålet med kravet til etterutdanning er at du som ansvarlig revisor skal være tilstrekkelig faglig oppdatert. Etterutdanningskravet er et minimumskrav. Du må vurdere selv om mer etterutdanning er nødvendig for å sikre at du har tilstrekkelig faglig kunnskap. Du må kunne dokumentere etterutdanningen.
Revisorforeningens omtale av etterutdanningskravet.
Hvilken etterutdanning må du ta?
Minstekravet til etterutdanning er 120 timer i løpet av de tre foregående kalenderårene. Etterutdanningen skal minst omfatte samme fagområder som ved masterstudiet som leder frem til statsautorisert revisor tittel.
Det er ikke lenger stillet krav til hvor mange timer man må ha innen hvert fagområder.
Hvordan gjennomføre etterutdanningen?
Du kan gjennomføre etterutdanningen ved å:
- Delta på etterutdanningskurs arrangert av profesjonelle arrangører
- Delta på undervisning ved den ordinære revisorutdanningen i Norge
- Forelese på etterutdanningskurs og ved den ordinære revisorutdanningen i Norge
- Delta på annen type aktivitet godkjent av Finanstilsynet
Hvem er profesjonelle kursarrangører
Etterutdanningskursene skal holdes av profesjonelle kursarrangører, som for eksempel bransjeorganisasjonene Revisorforeningen (DnR), Regnskap Norge (RN) og Økonomiforbundet. Flere av de største revisjonsselskapene og regnskapsførerselskapene oppfyller også kravene som gjelder for profesjonelle kursarrangører.
Du kan også ta kurs som arrangeres av andre enn profesjonelle kursarrangører, forutsatt at kursarrangørene oppfyller kravene til kvalitet og dokumentasjon av kurset.
Annen type aktivitet
Finanstilsynet kan godkjenne annen type aktivitet som relevant etterutdanning, og vurderer dette skjønnsmessig etter søknad. Følgende aktiviteter kan legges til grunn uten søknad (fullstendig liste):
- Deltakelse i skatteklagenemnda
- Sensorvirksomhet ved revisjonsstudiet godkjennes med inntil 5 timer innen eksamensoppgavens fagområdet
- Utarbeidelse av faglitteratur
Deltakelse i faglige utvalg i regi av bransjeforeninger, inkludert Norsk Regnskapsstiftelse, kan etter søknad godkjennes som lovbestemt etterutdanning. Det samme gjelder annen aktivitet utover det som er beskrevet ovenfor, så lenge aktiviteten er relevant for yrkesutøvelsen.
Hvordan dokumentere at du har oppfylt etterutdanningskravet?
Du skal ved hvert årsskifte kunne vise til gjennomført etterutdanning for de tre foregående kalenderårene. Dokumentasjonen skal inneholde:
- Kursbevis eller tilsvarende
- Samlet oversikt over gjennomførte kurs i kronologisk rekkefølge
- Oversikten skal inneholde kursdato, kursarrangør, antall timer og fagområde
Du må selv vurdere kursenes faglige innhold opp mot kravet i forskriften. Finanstilsynet vil bare overprøve din egen vurdering av det faglige innholdet i etterutdanningskursene hvis vurderingen tydelig bygger på et dårlig skjønn.
Du må utarbeide og oppbevare dokumentasjon på at du har oppfylt etterutdanningskravet. Du skal ikke sende inn dokumentasjon for gjennomført etterutdanning til Finanstilsynet for hver etterutdanningsperiode, men du må kunne legge fram dokumentasjon på forespørsel fra Finanstilsynet.
Dispensasjon
Det er ikke hjemmel for å gjøre unntak fra etterutdanningskravet. Dette betyr at du i planleggingen av etterutdanningen må ta høyde for at det kan oppstå uforutsette forhold i etterutdanningsperioden.
Sykdom, avvikling av foreldrepermisjon eller andre forhold som gjør det vanskelig å oppfylle kravet, gir ikke grunnlag for utsettelse eller reduksjon av etterutdanningskravet.
Hvordan slette et revisorregisternummer
Hvis du ikke lenger skal være ansvarlig revisor, må du gi skriftlig melding om sletting av revisorregisternummeret. Meldingen må inneholde fødselsdato og datoen slettingen gjelder fra.
Skriftlig melding sendes på e-post til: post@finanstilsynet.no
Tilbakekall av personlig godkjenning
Dersom du påtar deg revisjon etter revisorloven uten å ha godkjenning som ansvarlig revisor, kan gi grunnlag for tilbakekall av godkjenning som revisor.
Manglende oppfyllelse av etterutdanningskravet, som er et vilkår for å opprettholde revisorregisternummeret, kan gi grunnlag for tilbakekall av revisorregisternummer jf. revisorloven § § 14-1 og 14-2..