Kort oppsummert
Skattefrie velferdstiltak
Temaet omhandler vilkår for når rimelig velferdstiltak i form av sosiale arrangementer i arbeidsforhold er skattefri for ansatte.
Lønn
Naturalytelser i form av velferdstiltak er som hovedregel skattepliktig for den ansatte, se sktl. § 5-1, jf. sktl. §§ 5-10 a og 5-12. Deltar ektefelle på velferdstiltaket, er også denne delen skattepliktig for den ansatte.
Rimelig velferdstiltak
Sosiale arrangementer i regi av arbeidsgiver kan være skattefrie i de tilfeller der naturalytelsen anses som et rimelig velferdstiltak og tilbys alle eller en betydelig gruppe ansatte, se sktl. § 5-15 (2) og FSFIN § 5-15-5 (1). Skattefritaket omfatter også den ansattes families deltakelse, innenfor rammen av hva som er rimelig.
I temaet om Velferdstiltak kan du lese mer om vilkårene for skattefritaket og for hvem skattefritaket omfatter.
Hotellopphold
Tilstelninger som inneholder et kortere opphold på hotell kan anses som et velferdstiltak dersom oppholdet ikke varer lengre enn to overnattinger, se SKD 191108. Oppholdet trenger ikke være tilknyttet en helg for at tilstelningen skal være skattefri. Den ansattes familie kan delta på et velferdstiltak med inntil to overnattinger. Dersom arrangementets varighet går ut over dette, vil familiens deltakelse i sin helhet bli skattepliktig for den ansatte. Dette gjelder selv om den ansattes deltakelse er skattefri fordi dagene før eller etter velferdstiltaket er en tjenestereise.
Hotellopphold/velferdstiltak som varer mer enn to overnattinger kan regnes som skattefritt dersom den ansatte dekker alle utgiftene ved det forlengede oppholdet utover to overnattinger. Dersom arbeidsgiver dekker alle utgiftene, inklusive til det forlengede oppholdet, kan man lønnsinnberette den ansatte for alle utgiftene ved det forlengede oppholdet. Hotelloppholdet/velferdstiltaket som varer maks to overnattinger er da skattefritt for den ansatte.
Se utdrag av Skatte-ABC : Tilstelninger, hotellopphold mv: «Lengre opphold enn nevnt ovenfor anses som ferie og ikke som velferdstiltak i skattelovens forstand. Fordel ved slike forlengede opphold er i utgangspunktet skattepliktig selv om oppholdet skjer samlet for de ansatte i bedriften. Dette gjelder selv om dette oppholdet med reise blir billigere enn innenfor grensen på to overnattinger. Arbeidsgivers dekning av kostnader til det ekstra oppholdet behandles som lønn, eventuelt etter reglene om skattefri gave.»
Julebord
Julebord for ansatte regnes som et velferdstiltak. Fordelen er skattefri som velferdstiltak hvis den er rimelig og tilbys alle eller en betydelig gruppe ansatte. Dette gjelder også for deltakelse av ansattes familie innefor rammen av hva som er rimelig.
Bevertning i forbindelse med rimelig velferdstiltak i form av virtuelt/digitalt julebord kan dekkes skattefritt. Refunderes kostnader til mat på slike julebord, likestilles dette med naturalytelser.
I forbindelse med koronapandemien ble det fra Stortinget stilt spørsmål om skatteplikt ved arbeidsgivers dekning av gavekort på restaurant til ansatte som et alternativ til julebord. I sitt svar sa finansminister Sanner at det ikke var noe i veien for at de ansatte kunne gå ut og spise julemiddag i mindre grupper, innenfor helsemyndighetenes retningslinjer for avstand og antall personer som kunne samles. Og at dette ville gjelde uavhengig av om arbeidsgiver dekket middagen i form av gavekort eller ved refusjon av utgifter. Vilkåret om at velferdstiltaket må være rimelig for at dette skulle være skattefritt, gjaldt som ellers. Se svaret fra finansministeren her.
Opphold i utlandet
Opphold i utlandet kan også være rimelig velferdstiltak dersom kostnadene ikke overgår det som er vanlig i arbeidslivet for et tilsvarende opphold i Norge.
Billetter til fotballkamper, konserter, teater og andre sosiale arrangementer
Hvis arbeidsgiver dekker billetter til enkeltstående fellesarrangement som sportskamper, konserter, teater, opera o.l., vil dette være et velferdstiltak. Fordelen er skattefri såfremt tiltaket er rimelig og det retter seg mot alle eller en betydelig andel av de ansatte. Dette gjelder også billetter til personer i den ansattes familie.
Billetter som brukes enkeltvis av den ansatte regnes ikke som et skattefritt velferdstiltak. Poenget er at det skal være et fellesarrangement som de ansatte går på sammen.
I BFU 2/18 har Skattedirektoratet uttalt at ordningen et teater hadde der hver ansatt kunne få opptil 2 billetter til 15-20 forestillinger per år, og som hadde en omsetningsverdi på kr 12 000, ikke kunne anses som skattefritt velferdstiltak. Fordelen skulle derfor behandles skattemessig som lønn.
Teambuilding, kickoff mv.
Teambuilding, eller lagbygging, gjelder arrangementer som med sitt innhold tar sikte på knytte sterkere bånd mellom deltagerne. Slike arrangement består gjerne av lagbaserte oppgaver eller aktiviteter, fysiske eller teoretiske. Det rent faglige er ikke særlig fremtredende. Videre er det ikke uvanlig at de ansatte møtes i andre fysiske omgivelser enn vanlig.
Teambuilding mv. kan anses som skattefritt velferdstiltak dersom arrangement oppfyller de vanlige vilkårene, se ovenfor. Hvis vilkårene for skattefritt velferdstiltak ikke er oppfylt kan du vurdere om arrangementet kan anses som kurs, lønn eller representasjon. Dette kommer an på innholdet i arrangementet.
Hvis arrangementet skal anses som kurs for de ansatte uten at deltakerne blir skattlagt, bør det foreligge et program for arrangementet som beskriver hva som er gjennomgått og hvilken faglig relevans dette har.
Antall tilstelninger i året
Ved vurdering av om fordelen ved slike tilstelninger er rimelig må en se antall tilstelninger i året under ett. Skatteetaten sier at flere enn to slike hotellopphold i løpet av ett år normalt vil være skattepliktig. De understreker også at dette ikke betyr at ett eller to slike hotellopphold alltid kan anses som rimelig velferdstiltak etter skatteloven.
Egenbetaling
Dersom reisen strekker seg utover to overnattinger, vil hele reisen måtte anses som ferie og ikke som velferdstiltak. Dette gjelder selv om dette oppholdet med reise blir billigere enn innenfor grensen på to overnattinger. Dersom den ansatte selv dekker kostnadene ved det forlengede oppholdet, eller arbeidsgivers dekning av kostnadene til det forlengede oppholdet behandles som lønn, eventuelt etter reglene om skattefri gave, kan den første delen av oppholdet likevel behandles som skattefritt velferdstiltak hvis vilkårene for det ellers er oppfylt. Se Skatte-ABC under Velferdstiltak og punkt 3.17. Tilstelninger, hotellopphold mv..
Når den ansatte selv betalt noe til arbeidsgiver for reisen, reduseres fordelen som hovedregel med vederlaget, se sktbf. § 5-8-30 fjerde ledd og Skatte-ABC under Naturalytelser i arbeidsforhold og punkt 4.3. Vederlag betalt av mottaker.
Kombinasjon av flere typer ytelser
Består et tiltak av flere ytelser, f.eks. teaterbesøk kombinert med julebord, må hver av ytelsene vurderes separat i forhold til disse reglene. Deretter må det vurderes om summen av alle ytelser som inngår i kombinasjonen er rimelig.
Firmatur - kombinasjon av velferdstiltak og tjenestereise (faglig innhold)
Når det gjelder firmaturer som arrangeres delvis på grunn av det faglige og delvis som et velferdstiltak, er det i følge Skatte-ABC anledning til å gjennomføre slike turer skattefritt så lenge hver del separat tilfredsstiller kravene for skattefritak. Deltar ledsager på den faglige delen av reisen, er ledsagers andel skattepliktig for den ansatte, og det vil heller ikke være skattefritak for ledsagers deltakelse på velferdsdelen av reisen. Se Skatte-ABC.
De ansatte i en mindre bedrift er på en tur til et høyfjellshotell som varer fra mandag morgen til fredag kveld. Arbeidsdagene mandag, tirsdag og onsdag består av et fagseminar. Onsdag kveld, torsdag og fredag deltar de ansatte på et sosialt arrangement. Dersom kravene til skattefritak for henholdsvis velferdstiltaket og fagseminaret er oppfylt, vil hele turen være skattefri.
I følge Skattedirektoratets melding SKD 5/09, argumenteres det følgende for tjenestedelen av reisen:
"Et annet spørsmål er om den faglige delen må være av et visst omfang, for at vilkårene for skattefritak for denne delen av turen skal være oppfylt. Resultatet må bero på en konkret vurdering i hver enkelt sak. Vurderingstemaet må være om den faglige delen isolert sett ville vært skattefri, herunder om det faglige opplegget står i forhold til reiseutgifter etc. Dersom de ansatte reiser frem og tilbake til London for å ha én times faglig opplegg, så er det nok tvilsomt om dette ville blitt godtatt som skattefritt. Her må det vektlegges om den informasjonen som søkes oppnådd kunne vært ervervet på annen måte, og om kostnadene står i rimelig forhold til utbyttet. Det vises blant annet til Lignings-ABC 2008/09 under emnet ”Studiereise/kongressdeltagelse mv.” pkt. 1.3, og den rettspraksis som det her vises til. Disse momentene må også gjelde dersom det faglige opplegget er kombinert med et velferdstiltak."
For pkt. 1.3 i emnet om Studiereise/kongressdeltagelse mv., se Skatte-ABC.
Alkoholholdige drikkevarer
For velferdstiltak som oppfyller vilkårene for skattefrihet, vil også alkoholholdige drikkevarer kunne nytes uten å være skattepliktig for de ansatte. Se SKD 111212 pkt. Alkohol.
Sosiale arrangementer som kan være rimelige velferdstiltak
Eksempler på rimelige velferdstiltak:
- julebord, årsfest, jubileumsfest for runde år i bedriften
- tilstelninger som tilbys ansatte som slutter i forbindelse med nedbemanning der hensikten er å avvikle arbeidsforholdet på en god måte
- tilstelninger som kombineres med kortere opphold på hotell, herunder opphold for ansatte med familie
- kombinasjon velferdstiltak og tjenestereise
- tilstelninger med opphold i utlandet
- støtte til bedriftsidrettslag
- støtte til bedriftssangkor
- anlegg av idrettsplass for ansatte
Skatte-ABC omtaler noen av tilfellene over.
Tilhørende varer og tjenester
Kostnader til følgende skal også behandles på lik linje som selve arrangementet:
- Kjøp av utstyr til slike arrangementer: hatter, kostymer, leker osv.
- Leie til slike arrangementer: båtleie, lokaler etc.
- Reisekostnader i forbindelse med slike arrangementer, se Skatte-ABC om Velferdstiltak punkt 3.16 Reisekostnader i forbindelse med velferdstiltak
Merverdiavgift
Det foreligger ikke fradragsrett for merverdiavgift for anskaffelser til kost og naturalavlønning avvirksomhetens innehaver, ledelse, ansatte og pensjonister, jf. mval. § 8-3 (1) d. Dette innebærer at det ikke foreligger fradrag for velferdstiltak eller sosiale arrangement i bedriften. I følge Skattedirektoratets prinsipputtalelse SKD 300915 vil tilsvarende også omfatte anskaffelser knyttet til innleide arbeidstakere. Det er ikke skilt på type kostand, alle kostnader knyttet til arrangmentet nektes fradrag.
Består arrangementet av både en sosial og en faglig del, vil det foreligge fradrag for kostnadene som kan knyttes direkte til den faglige delen, jf. mval. § 8-1. Se temaet "Kjøp av undervisning og kurs for ansatte". Bedriften vil videre ha forholdsmessig fradrag, jf. mval. § 8-2 (1) for eventuelle fellesanskaffelser. Nøyaktig fordeling er i mange tilfelle ikke mulig eller praktisk, som for eksempel ved flybilletter til kombinerte arrangementer. Se også omtale i Merverdiavgiftshåndboken § 8-2§ 8-2.
Det foreligger ikke fradrag for kostnader til mat/servering til de ansatte, herunder mat/servering på faglig arrangementer, jf. mval. § 8-3 bokstav a og d.
Skatt
Som hovedregel vil arbeidsgiver ha skattemessig fradrag for alle kostnader, herunder eventuelle alkoholholdige drikkevarer, til velferdstiltak som er pådratt av hensyn til de ansattes interesser og knyttet til arbeidsgivers inntektsgivende aktivitet. Deltar eksterne personer på velferdstiltaket, vil fradrag kun gis på de deler av kostnadene som tilfaller personer som er knyttet til virksomheten. Som knyttet til bedriften anses eier, ansatt, styremedlem, aksjonær mv. med ledsager, se FSSD § 6-21-3.
For mer, se Skatte-ABC.