Kort oppsummert

Dokumentasjon av tips

Lønn

Lønn
5000 Lønn til ansatte
Debet
SkattepliktTrekkpliktAGA-pliktOpplysningspliktFeriepenger

Skatteplikt

Tips anses som fordel vunnet ved arbeid i henhold til sktl. § 5-10 bokstav a og er således alltid skattepliktig for mottakeren i henhold til hovedregelen om skattepliktig inntekt i sktl. § 5-1. Skatteplikten omfatter all tips den ansatte mottar direkte fra arbeidsgiver, så vel som tips mottatt fra kunder. Det har ingen betydning for skatteplikten hvordan tipsen utbetales eller gjøres opp, eller om den ansatte er på prosentlønnsordning eller på annen lønnsordning.

Trekkplikt

All tips følger hovedreglene for trekkplikt, uavhengig av lønnsordningen til den ansatte, altså uavhengig av om vedkommende har prosentlønn, fastlønn eller timelønn.

Etter skattebetalingsloven § 5-6 (1) bokstav a, skal arbeidsgiver foreta forskuddstrekk i skattepliktig lønn og andre ytelser som omfattes av skatteloven § 5-10. Tips er som nevnt skattepliktig etter sktl. § 5-10 bokstav a og derfor også trekkpliktig etter sktbl. § 5-6.

Det er arbeidsgiver som har plikt til å foreta forskuddstrekk av tips som tilfaller den ansatte. Dette gjelder uavhengig av om den ansatte mottar tipsen direkte fra en kunde (altså fra andre enn arbeidsgiver), kontant eller elektronisk eller etter en form for fordeling, se sktbl. § 5-4 (1) annet punktum. Arbeidsgiver må derfor holde oversikt over hvor mye tips som tilfaller de ansatte og fordelingen dem imellom.

Tips skal, i likhet med andre kontantytelser, medregnes i beregningsgrunnlaget for forskuddstrekk med sitt bruttobeløp, det vil si med det samlede beløpet som den ansatte har mottatt, jf. skattebetalingsloven § 5-8 (1).

Forskuddstrekket gjennomføres ved at arbeidsgiveren beregner trekkbeløpet og holder dette tilbake i oppgjøret med den ansatte, jf. skattebetalingsloven § 5-10 (1).

Ifølge skattebetalingsloven § 5-10 (2) har arbeidsgiver plikt til å sørge for at det blir gjennomført forskuddstrekk også i tilfeller der den ansatte selv innkrever sin godtgjørelse. Dette kan være aktuelt for arbeidstakere med provisjonslønn og prosentlønnet serveringspersonale. Den ansatte plikter da å innbetale forskuddstrekket til arbeidsgiveren slik at arbeidsgiver kan sette pengene på skattetrekkskonto og senere betale dem videre til innkrevingsmyndighetene.

Opplysningsplikt

Arbeidsgiver skal gi lønnsopplysninger om tips tilsvarende det bruttobeløpet som er mottatt.

Lønnsopplysningsplikten for tips fremgår av skatteforvaltningsloven § 7-2 (1) bokstav c og arbeidsgiver skal rapportere tips med samme beløp som skal tas med ved beregning av skattetrekk, det vil si det beløpet som tilfaller den ansatte. Arbeidsgiver har opplysningsplikt selv om tips er utbetalt av andre (f.eks en restaurantgjest), se skatteforvaltningsloven § 7-2 (2).

A-meldingen

Tips innrapporteres i a-meldingen som Kontantytelse - Tips.
Dersom tips er opptjent i utlandet, skal også opptjeningsland rapporteres med landkode.

Arbeidsgiveravgiftsplikt

Arbeidsgiver skal beregne og betale arbeidsgiveravgift av opplysningspliktig tips, se folketrygdloven § 23-2 første ledd. Se også om Arbeidsgiveravgift i Skatte-ABC.

Feriepenger

Siden tips er å anse som arbeidsvederlag, skal arbeidsgiver beregne feriepenger av tips som arbeidsgiver betaler ansatte, jf. ferieloven § 10 nr. 1 første ledd.

I lovforarbeidet uttalte Finansdepartementet at i de tilfeller der arbeidsgiver råder over innkommen tips, fører tipsen som en del av virksomhetens inntekter og foretar utbetaling til den ansatte, antas tips å inngå i feriepengegrunnlaget ("derved inngår i grunnlaget for arbeidsgiveravgift og eventuelt også feriepenger"). I en uttalelse fra Kommunaldepartementet av 16. september 1991 reises spørsmålet om drikkepenger (tips) til serveringspersonale inngår i feriepengegrunnlaget. Departementet uttalte at "plikten til å betale feriepenger av arbeidsvederlag er begrenset til vederlag som direkte er erlagt av arbeidsgiver". Antagelig må dette bety at i de tilfellene der tipsen ikke går via arbeidsgiver, skal det ikke beregnes feriepenger av beløpet.

OTP

Når tips-rutinen er av fast og varig karakter, skal tips inngå i premiegrunnlaget for private tjenestepensjonsordninger etter foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven og tjenestepensjonsloven, se Finansdepartementets uttalelse her.

I virksomheter der tips er av mer tilfeldig og unntaksvis karakter, antas det at tips kan holdes utenfor beregningsgrunnlaget.

Sykepenger og andre ytelser fra NAV

Siden det ved beregning av sykepenger tas utgangspunkt i arbeidsinntekt som innrapporteres i a-meldingen, vil tips inngå, se ftrl. § 8-29.

Det samme gjelder for øvrige ytelser som pleiepenger, opplæringspenger, omsorgspenger og foreldrepenger som beregnes på samme måte som sykepenger.

Utleggstrekk

Tips skal inngå i beregningsgrunnlaget for utleggstrekk, se deknl. § 2-7 og sktbf. § 14-4-3.

Stikkord: prosent, arbeidsvederlag, løn, drikkepeng, tipspeng, komandittselskap, kommandittselskap

Merverdiavgift

Arbeidsgiveres fratrekk i tips for arbeidsgiveravgift og administrasjonskostnader

Historikk -