Kort oppsummert

Satser

Hovedregel

Hovedregelen er at feriepenger opptjent fra foregående år utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien. Arbeidstaker kan kreve å få utbetalt feriepengene senest 1 uke før ferien tar til. Deles ferien, skal feriepengene fordeles tilsvarende. Den del av feriepengene som overstiger lønn for vanlig arbeidstid i ferien, kan likevel utbetales i forbindelse med avvikling av hovedferie eller sammen med lønn for juni måned, jfr ferieloven § 11. Ferieloven skal sikre at ansatte har råd til å avvikle ferie, og praksis med en feriepengeavregning i juni er i henhold til lovverket.

Det står ikke partene fritt å avtale tidligere utbetalingstidspunkt for feriepengene selv om begge skulle være interessert i det. Formålet med feriepengeordningen er å sikre at arbeidstaker har økonomisk mulighet til å avvikle ferien. Dette må gjennomføres på en måte som sikrer at feriepengene kompenserer for lønnsbortfallet og ikke benyttes til andre formål.

Det kan koste arbeidsgiver dyrt dersom feriepenger utbetales i opptjeningsåret samtidig med eller inkludert i lønn, bonus, provisjon osv., altså et avvik fra den ordningen som ferieloven § 11 foreskriver. Dette var tilfellet i en dom i Agder Lagmannsrett fra desember i 2015, LA 2015-37805, hvor en arbeidsgiver som hadde utbetalt månedslønn inklusive feriepenger gjennom opptjeningsåret, ble pålagt å utbetale feriepenger en gang til ved ferieavviklingen i kalenderåret etter (ferieåret).

Ifølge Arbeidstilsynet gjelder reglene rundt utbetaling av feriepenger for alle ansatte, også der hvor den ansatte eier selskapet, da grunnlaget for opparbeiding og utbetaling av feriepenger er ansettelsesforholdet.

Trekkfrie utbetalinger

Det skal ikke foretas forskuddstrekk i feriepenger når de utbetales i ferieåret og er beregnet etter ferieloven § 10 (2), jf. sktbl. § 5-7 (1) a og sktbf. § 5-7-1 (1) a. NB! Legg merke til at det skal trekkes full skatt ved utbetaling av feriepenger for ansatte med skattekort for kildeskatt, samt for de som har skattekort som kun gjelder trekk for trygdevgift.

Er det avtalt ferie utover ferieloven, er de ekstra avtalefestede feriepengene også fritatt for forskuddstrekk dersom ytelsene er opptjent i opptjeningsåret, jf. skattebetalingsforskriften § 5-7-1 (1) bokstav b. Dette trekkfritaket er begrenset til avtalefestet tillegg i feriepenger opp til 21% av feriepenger beregnet etter ferieloven.

For arbeidstakere over 60 år med rett til ekstra ferie skal det gjennomføres forskuddstrekk i tillegget på 2,3 %, jf.skattebetalingsforskriften § 5-6-1 (1) bokstav b. Se under punktet for trekkpliktige utbetalinger for eksempel på behandlingen av tillegget på 2,3% i praksis når feriepengene avregnes samlet i feriepengemåneden.

Trekkfritaket omfatter også verdi av bolig i arbeidsforhold, fordel ved privat bruk av arbeidsgiverens bil og verdien av andre løpende naturalytelser den måneden feriepengeavregningen gjennomføres. Fritaket omfatter ikke akkordoverskudd, overtidsgodtgjørelse eller lignende tilleggsytelser.

Det skal ikke foretas forskuddstrekk i feriepenger som forfaller til utbetaling ved dødsfall, forutsatt at avdøde ikke hadde rett til å få feriepengene utbetalt på et tidligere tidspunkt, jf. skattebetalingsforskriften § 5-7-1 (1) bokstav d.

Trekkpliktige utbetalinger

Tilleggsgodtgjørelse (2,3 %) for ekstra ferie for arbeidstakere over 60 år er trekkpliktig, jf. skattebetalingsforskriften § 5-6-1 (1) bokstav b.

Som nevnt under punktet "Trekkfrie utbetalinger", er feriepenger etter ferieloven § 10 (2) trekkfrie (10,2%) jf. skattebetalingsforskriften § 5-7-1 (1) bokstav a. Det samme gjelder avtalefestede feriepenger inntil en feriepengesats på 12,34% jf. skattebetalingsforskriften § 5-7-1 (1) bokstav b.

Når arbeidsgiver utbetaler feriepenger samlet i en feriepengemåned, som oftest i juni og også velger å utbetale feriepengene for den ekstra ferieuken til ansatte over 60 år, vil kun det utbetalte feriepengetillegget for den ekstra ferieuken bli trekkpliktig. Den praktiske løsningen med samlet utbetaling av feriepenger er ikke lovregulert mht. trekkplikten, men for at forskuddstrekket ikke skal bli høyere enn det som ville vært tilfellet dersom arbeidsgiver hadde utbetalt feriepenger for den ekstra uken når ferieuken faktisk tas ut, vil trekkplikten begrense seg til det utbetalte feriepengetillegget. Se eksemplene under.

Utbetaling av feriepenger som er opptjent et tidligere år (to år tidligere enn ferieåret, jf. ferieloven § 11 (2) ) ved oppspart ferie, er trekkpliktig dersom samlede feriepenger utbetalt i samme ferieår overstiger omlag en månedslønn. Det skal dermed ikke foretas forskuddstrekk i feriepenger oppspart fra tidligere år, dersom dette kombineres med overføring til neste år av en tilsvarende andel av årets feriepenger.

Ytelser i tillegg til regulære lovbestemte feriepenger for ferieåret er som hovedregel trekkpliktige. Akkordoverskudd, overtidsgodtgjørelse eller lignende tilleggsytelser er trekkpliktige. Forskuddsordningen er basert på at trekk over de øvrige månedene skal gi tilstrekkelig forskudd til dekning av forventet skatt for året, og unnlatt forskuddstrekk i tilleggsytelser vil gi for lite forskudd og resultere i restskatt.

Det skal gjennomføres forskuddstrekk i feriepenger utbetalt til en arbeidstaker med fribeløpskort, når samlet utbetaling overstiger beløpsgrensen, jf. skattebetalingsforskriften § 5-6-1 (2). Dette gjelder selv om feriepengene er opptjent året før utbetalingsåret.

Det skal trekkes full skatt ved utbetaling av feriepenger for ansatte med skattekort for kildeskatt, samt for de som har skattekort som kun gjelder trekk for trygdeavgift (grensegjengere). Arbeidsgiver skal bruke skattekortet som gjelder på det tidspunktet feriepengene utbetales. Dette gjelder også selv om feriepengene er opptjent tidligere.

Pensjonister har ikke fritak for forskuddstrekk i utbetaling av pensjon om sommeren, men i pensjon for november eller desember. Pensjonister som skal betale kildeskatt av pensjon er ikke fritatt for trekk i desember måned.

Nyansatte uten full feriepengeopptjening kan, dersom de arbeider istedenfor å ta ferie, få et for høyt forskuddstrekk. Ønsker disse arbeidstakerne et mer korrekt forskuddstrekk, må de kontakte sitt skattekontor for utskriving av korrigert skattekort.

Ved opphør av arbeidsforhold i opptjeningsåret, skal opparbeidede feriepenger i inneværende år utbetales på siste lønning. Det skal alltid foretas forskuddstrekk i feriepenger som på grunn av fratreden utbetales i opptjeningsåret, jf. skattebetalingsforskriften § 5-6-1 (1) bokstav a. Tilsvarende gjelder for avtalefestede feriepenger eller avtalefestet lønn for opptjent feriefritid. Er det inngått tariffavtale eller annen forhåndsavtale etter ferieloven § 11 (9) om at feriepenger på grunn av fratreden før 31. desember i opptjeningsåret skal utbetales først etter 1. januar, har Finansdepartementet antatt at det ikke skal gjennomføres forskuddstrekk når utbetaling skjer.

Det skal gjennomføres utleggstrekk i feriepenger hvis skattekontoret ikke har gitt individuelt fritak, jf. skattebetalingsforskriften § 14-5-7.

Arbeidsgiveravgift

Utbetalte feriepenger inngår i grunnlaget for beregning av arbeidsgiveravgift.

Det er imidlertid noen særskilte unntak for å betale arbeidsgiveravgift av feriepenger i ftrl. § 23-2. Det skal bl.a. ikke betales arbeidsgiveravgift for lønnet arbeid i private hjem og fra veldedige/allmennyttige organisasjoner, jf. ftrl. § 23-2 (7) og (8). Det skal heller ikke betales arbeidsgiveravgift av feriepenger beregnet av sykelønn og lønn under fødselspermisjon mv., når feriepengene er refundert fra Arbeids- og velferdsetaten (NAV), jf. ftrl. § 23-2 (5).

A-meldingen

Utbetalte feriepenger skal innrapporteres som Kontantytelse - Feriepenger.

I noen tilfeller skal Tilleggsinformasjon og/eller Spesifikasjon innrapporteres:

Gjelder feriepenger forTilleggsinformasjonSpesifikasjonSkatte- og avgiftsregel
Lønn ved konkurs - statsgaranti mv.Lønn ved konkurs eller statsgaranti
Lønn ved arbeidsmarkedstiltakLønn ved arbeidsmarkedstiltak
Hyre til mannskap på fiske-, småhvalfangst- og selfangstfartøyHyre til mannskap på fiske-, småhvalfangst- og selfangstfartøy
Lønn og annen godtgjørelse opptjent på norsk kontinentalsokkel - utlendingFra dato til datoOpptjent på kontinentalsokkelOpptjeningsland (landkode)Skattemessig bosatt (landkode)
Lønn og annen godtgjørelse opptjent på norsk kontinentalsokkel på hjelpefartøy - utlendingFra dato til datoOpptjent på kontinentalsokkelOpptjeningsland (landkode = Norge)Skattemessig bosatt (landkode)Opptjent på hjelpefartøy
Lønn og annen godtgjørelse opptjent på norsk kontinentalsokkel USA-avtalen - utlendingLønn første 60 dagerOpptjent på kontinentalsokkelOpptjeningsland (landkode = Norge) NOSkattemessig bosatt (landkode) US
Feriepenger opptjent i utlandet - tidligere årFra dato til datoOpptjent på kontinentalsokkelOpptjeningsland (landkode)
Skattefri arbeidsinntekt til barn under 13 årSkattefri arbeidsinntekt - barn under 13 år
Arbeid i utlandet - spesifisert etter type ytelseOpptjent på kontinentalsokkelOpptjeningsland (landkode)
Utenlandske sjøfolk som er trygdet i Norge uten å være skattepliktigeUtenlandske sjøfolk som ikke er skattepliktigeSkattemessig bosatt (landkode)
Lønn fra den norske stat opptjent i utlandetLønn fra den norske stat opptjent i utlandetOpptjeningsland (landkode)
Lønn og annen godtgjørelse som ikke er skattepliktig for person som er medlem av folketrygdenLønn og annen godtgjørelse som ikke er skattepliktigSkattemessig bosatt (landkode)
SvalbardSvalbardinntekt
Jan Mayen og bilandene i AntarktisJan Mayen og bilandene i Antarktis

Arbeidstakere uten full opptjening

Arbeidstakere som ikke har full opptjening, kan motsette seg å ta ferie for den del av ferien der opptjente feriepenger ikke dekker lønnsbortfallet. Retten til å motsette seg å ta ut ferie gjelder ikke dersom arbeidstakeren har full opptjening i opptjeningsåret hos tidligere arbeidsgiver.

Årsaker til manglende opptjening kan være at vedkommende: (Listen er ikke uttømmende)

  • Er nyutdannet
  • Kommer fra avtjent militærtjeneste
  • Har hatt permisjon uten lønn i opptjeningsåret
  • Har vært permittert.
  • Har arbeidet i utlandet i opptjeningsåret
  • Har drevet egen virksomhet
  • Har mottatt andre ytelser fra NAV som gir redusert feriepengeopptjening i opptjeningsåret

Har virksomheten ansatte som ikke var ansatt hele fjoråret, er det naturlig å avklare om de har opptjeni)ng fra annen arbeidsgiver. Har en ansatt ikke dette, må det beregnes hvor mange feriedager opptjente feriepenger vil tilsvare, slik at vedkommende selv kan bestemme hvor mange dager hen ønsker å ha ferie og dermed trekkes i lønn.

I bedrifter som har begrensning på 6G på opptjening av feriepenger til ekstra ferie for arbeidstakere over 60 år, kan feriepengene for denne ferieuken være lavere enn lønn for en uke. Arbeidstaker kan da motsette seg avvikling i den grad feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet.

Stikkord: prosent

Utbetaling i praksis

Permittering

Utbetalingsproblemer

Ferie som ikke er avviklet

Endring av stillingsbrøk i løpet av året

Opphør av arbeidsforhold

Dødsfall

Utbetalinger/trekk