Kunstverk og antikviteter
Kjøp
Merverdiavgift
Det er ikke fradrag for kjøp av kunstverk, se fmva. § 1-3-2 (1) eller antikviteter, se fmva. § 1-3-4 til utsmykning av arbeidsplassen/kontorlokaler, jf. mval. § 8-3 (1) bokstav c.
Se også følgende henvisninger i fmva. § 1-3-2 til tolltariffens posisjoner 97.01 - 97.03 og tolltariffens 58.05.
Unntak
I mval. § 8-3 (1) c er det allikevel fradrag for anskaffelse av kunst og antikviteter som går inn under mval. § 5-9, dvs. kjøp til bruk i museer og gallerier.
Regnskap og skatt
Kunstverk og antikviteter som blir kjøp inn for utsmykning av arbeidsplassen/kontorlokaler og som ved vanlig vedlikehold ikke verdiforringes ved slit, elde, uhensiktsmessighet, teknisk utvikling osv., skal ikke avskrives og føres på egen konto i balansen i 12xx gruppen. Dette gjelder selv om anskaffelseskostnaden er under kr. 30 000. (Beløpsgrensen var kr 15 000 til og med inntektsåret 2023)
Salg
I de tilfeller kunstverket som har vært utsmykking i kontorlokaler selges videre vil dette være salg av driftsmiddel, så fremt en ikke har kjøpt inn kunstverket for videresalg og salget skjer fra næring.
Salg av driftsmidler er som hovedregel avgiftspliktig, jf. mval. § 3-1.
Salg av kunstverk som driftsmiddel vil omfattes av unntaksreglene i mval. § 3-19, i de tilfeller kunstverket har vært eid til formål som ikke har gitt fradragsrett. Kjøp av kunst til utsmykking av kontorlokaler gir ikke fradragsrett, jf. mval. § 8-3 (1) c og salget er derfor avgiftsunntatt i tråd med mval. § 3-19.
Det kan videre stilles spørsmål til om unntaket i mval. § 3-19 kommer til anvendelse ved salg i de tilfeller kunsten som skal selges er kjøpt direkte fra kunstner hvor det ikke ble beregnet utgående merverdiavgift, og det da ikke har vært noen merverdiavgift uten fradragsrett jf.mval. §8-3 (1) c. Flere uttalelser i mva håndboken (BFU 5/07 og omtale av brev fra Finansdepartementet 10.oktober 2006), samt følgende avsnitt i MVA-kommentaren: "Betingelsen for unntaket i § 3-19 er at varen har vært eid «til formål som ikke har gitt fradragsrett». Om det ved anskaffelsen faktisk ble betalt merverdiavgift, er altså uten betydning. Det er selve formålet med å eie varen som betinger unntak ved senere salg." indikerer at mval. § 3-19 kommer til anvendelse også i slike tilfeller. Dib anbefaler å få en konkret tilbakemelding fra Skatteetaten hvis din virksomhet står overfor denne problemstillingen.
Se også omtale i temaet Salg av driftmidler og avgiftsunntatt salg.