Generelt
Hva er uttak?
Hovedregelen for uttaksmerverdiavgift følger av mval. § 3-21 og mval. § 3-22. Det er i tillegg flere lovhjemler for nærmere angitte varer og tjenester i de påfølgende paragrafene som er behandlet i egne temaer.
Det skal beregnes uttaksmerverdiavgift i de tilfeller det tas en vare eller tjeneste ut av virksomheten. Dette kan f.eks være:
- varer fra lageret som gis i gave
- innehaver av matbutikk tar med matvarer hjem uten å betale
- snekker som setter opp egen hytte eller hus
- elektriker som arbeider hos venner
- PC som var kjøpt inn til den avgiftpliktige delen av virksomheten (rådgivning) endres til å benyttes i den avgiftsfrie undervisningsvirksomheten
- fisjon-fusjon, jf. BFU 12/2024.
- sletting av foretak jf. mval. § 14-3 vil utløse uttaksplikt for varer som har verdi ved omsetning, jf. mva håndboken.
Det foreligger ikke uttak om varen ikke er i bruk, f.eks utrangerte varer. Det vil helller ikke være uttak om en advokat gjør snekkerarbeid.
Formålet med uttaksreglene er blant annet:
- sikre at forbruk blir belastet med mva
- konkurransenøytralitet
- redusere økonomisk motivasjon til egenproduksjon og "vennetjenester"
Det er kun uttak fra den avgiftspliktige virksomheten som medfører plikt til å beregne og betale uttaksmerverdiavgift. Dette innebærer at uttak fra avgiftsunntatt virksomheten aldri vil utløse uttaksmerverdiavgift, ettersom det er unntatt fra loven.
Det skal heller ikke beregnes uttaksmerverdiavgift av varer og tjenester dersom tilsvarende omsetning er fritatt, jf. mval. § 6-17. Dette vil for eksempel gjelde ved uttak av en bok hos en bokhandler. Et salg av boken ville vært med nullsatset mva og da skal uttaket behandles tilsvarende.
Forholdsmessig uttak
Uttaksmerverdiavgift skal beregnes forholdsmessig, det vil si at uttaksmerverdiavgift skal beregnes i samme forhold som det ble tatt fradrag ved anskaffelsen, jf. mval. § 8-2. Ved delvis uttak skal det beregnes uttaksmerverdiavgift for den delen som tas ut til bruk/omdisponeres til ikke-avgiftspliktig bruk.